14/04/2023 15/04/2023 Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στην Ίμβρο τη Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου 2023, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου. «Είναι τεράστια η χαρά μου που αξιώθηκα να έρθω στην Ίμβρο, να είστε εσείς εδώ, να λιτανεύσουμε τον Επιτάφιο», ανέφερε ο κ. Δένδιας κατά τη...
14 Απριλίου, 2023 - 19:59
Τελευταία ενημέρωση: 15/04/2023 - 2:09

Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Νίκο Δένδια στην Ίμβρο

Διαδώστε:
Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Νίκο Δένδια στην Ίμβρο

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στην Ίμβρο τη Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου 2023, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου.

«Είναι τεράστια η χαρά μου που αξιώθηκα να έρθω στην Ίμβρο, να είστε εσείς εδώ, να λιτανεύσουμε τον Επιτάφιο», ανέφερε ο κ. Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τον Παναγιώτατο.

«Εκφράζω τα αισθήματα, νομίζω, του συνόλου του ελληνικού λαού ευρισκόμενος σήμερα εδώ. Αισθήματα αλληλεγγύης για τους ομοεθνείς μας που βρίσκονται εδώ στην Ίμβρο και στην Τένεδο».
Αναφερόμενος δε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι «ο ελληνικός λαός διέπεται από αισθήματα φιλίας απέναντι στον τουρκικό λαό και αυτό ανεδείχθη από τα αισθήματα που εκφράσθηκαν χωρίς καμία ενθάρρυνση, όταν η τραγωδία των σεισμών δοκίμασε την τουρκική κοινωνία».
«Η ελληνική κοινωνία στάθηκε και θα σταθεί αλληλέγγυα στους Τούρκους συνανθρώπους μας, ανεξάρτητα από γεωπολιτικά ζητήματα, ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο. Και πιστεύω ότι, αμέσως μετά τις εκλογές και στις δύο χώρες, θα μας δώσει ο Θεός την ευκαιρία να μπορέσουμε από την αρχή να δούμε ό,τι μας χωρίζει και να αναδείξουμε αυτό που είναι πολύ πιο σημαντικό, αυτό που μπορεί να μας ενώσει».

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την επίσκεψη του κ. Δένδια στην Ίμβρο.

«Εκφράζω ως Ίμβριος, εκ μέρους όλων των Ιμβρίων και Τενεδίων, γιατί είμαστε αχώριστοι και ομοιοπαθείς, εκφράζω εκ μέρους όλων τη χαρά μας, τη συγκίνησή μας, αλλά και την ευγνωμοσύνη μας προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, ο οποίος, μέσα στα πάρα πολλά και βαρέα καθήκοντά του, βρήκε την ευκαιρία, τον χρόνο και τη διάθεση να πραγματοποιήσει μια έστω και ολιγόωρη επίσκεψη στον τόπο μας, να ενισχύσει τους ολίγους εναπομείναντες ομογενείς κατοίκους», ανέφερε.
«Επιλαμβάνομαι της ευκαιρίας για να επαινέσω τη θετική διάθεσή του για τα ελληνοτουρκικά. Προχθές ακόμη ακούσαμε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ πόσο ενδιαφέρεται και νοιάζεται για την καλή γειτονία Ελλήνων και Τούρκων».

Τέλος, ο κ. Δένδιας θα παρακαθήσει σε δείπνο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος βρίσκεται από την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 στη γενέτειρά του, την Ίμβρο, προκειμένου να προστή των Ιερών Ακολουθιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα μετά από δέκα χρόνια. Η προηγούμενη φορά ήταν το 2013.

Νωρίτερα ο Υπουργός Εξωτερικών κατά την άφιξή του στο νησί και την επίσκεψή του στην Ιερά Μητρόπολη Ίμβρου και Τένεδου, έτυχε θερμής υποδοχής από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Κύριλλο.

«Είναι και για εμένα, ως εκπρόσωπο της Ελληνικής Δημοκρατίας, μεγάλη χαρά και μεγάλη τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ στην Ίμβρο. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, στο πλαίσιο των δυνάμεών μας, θα έχουμε πάντα μια θέση στην καρδιά μας για τον Ελληνισμό της Ίμβρου. Να ξέρετε, επίσης, ότι θα τον στηρίζουμε πάντοτε», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Και θα μου επιτρέψετε να σας πω, Σεβασμιώτατε, κάτι που εσείς γνωρίζετε κάλλιον εμού. Ότι μετά την άκρα ταπείνωση και τη Σταύρωση, πάντοτε υφίσταται η Ανάσταση.

Είμαι, λοιπόν, ευτυχής. Ο Θεός με αξίωσε να είμαι σήμερα εδώ μαζί σας. Σας ευχαριστώ και πάλι θερμά για τη φιλόφρονα υποδοχή και να πω ότι προσβλέπω να κάνουμε τον Επιτάφιο μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ιδιαίτερα αγαπητό σε όλους εμάς.»

«Είναι ιστορική η στιγμή κατά την οποία ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος στέκεται μπροστά στον επιτάφιο της Ίμβρου και αγκαλιάζει το νεκρό Χριστό με την προσδοκία της βεβαιότητας της Αναστάσεως», ανέφερε ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος.

«Έτσι ζούμε εμείς», επεσήμανε. «Μπορεί να είναι Μεγάλη Παρασκευή ο περισσότερος χρόνος, αλλά η χαρά της Ανάστασης είναι εκείνη που καλύπτει κάθε πόνο, κάθε πικρία, κάθε δυσκολία και μας τροφοδοτεί με ζωή για συνέχεια, για παρουσία και πορεία».

Ο Σεβασμιώτατος έδωσε στον Υπουργό Εξωτερικών ένα λευκό τριαντάφυλλο από τον Επιτάφιο, αλλά και από τον κήπο της Ίμβρου.

Το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής ο Υπουργός Εξωτερικών παρακολούθησε την Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου και την περιφορά του Επιτάφιου στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Αγριδίων, στην οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Μήνυμα στήριξης Δένδια στους Έλληνες της Ίμβρου

«Κατ’ αρχάς, είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που βρίσκομαι σήμερα στην Ίμβρο, 11 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών εδώ. Και, μάλιστα, που θα έχω τη μεγάλη ευκαιρία να παρακολουθήσω τον Επιτάφιο που θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ίμβρο.

«Πέρα από αυτό, όμως, οφείλω να σας πω ότι η μεγάλη μου χαρά έχει να κάνει και με το γεγονός ότι επισκέπτομαι εδώ την ελληνική κοινότητα, τα ελληνικά σχολεία, τους Έλληνες που βρίσκονται, εργάζονται, ζουν σε αυτό τον ιστορικό τόπο», συμπλήρωσε και καταλήγοντας πρόσθεσε:

«Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε την παρουσία τους εδώ. Για να στηρίξουμε τους Έλληνες που επέλεξαν και μπόρεσαν να μείνουν στην Ίμβρο, να εργαστούν εδώ, να δημιουργήσουν μια ζωντανή κοινότητα. Και η πιο μεγάλη χαρά είναι να βλέπει κανείς τα παιδιά, 60 παιδιά που φοιτούν στα σχολεία της Ίμβρου και είναι η καλύτερη παρακαταθήκη για το μέλλον. Εύχομαι την επόμενη φορά που Έλληνας Υπουργός θα έρθει εδώ, τα 60 παιδιά να είναι 120».

 

 

Συνάντηση Ν. Δένδια με ομογενειακούς φορείς και ομογενείς στην Ίμβρο

Το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Ίμβρου στο χωριό ‘Αγιοι Θεόδωροι επισκέφθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και συναντήθηκε με ομογενειακούς φορείς και ομογενείς.

Επίσης επισκέφθηκε το Γυμνάσιο και το Λύκειο Ίμβρου στο χωριό Αγρίδια όπου είχε σύντομες συναντήσεις με ομογενειακούς φορείς

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων