24/10/2022 24/10/2022 Στον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, τη χαρά που βίωσε πρόσφατα το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την επιστροφή του “Ευαγγελισταρίου 220” στη Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας αλλά και τη σχέση του με τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.  Ο Παναγιώτατος, ο οποίος βρίσκεται από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στο Λονδίνο στο πλαίσιο...
24 Οκτωβρίου, 2022 - 8:21
Τελευταία ενημέρωση: 24/10/2022 - 8:58

Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη από το Λονδίνο για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα

Διαδώστε:
Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη από το Λονδίνο για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα

Στον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, τη χαρά που βίωσε πρόσφατα το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την επιστροφή του “Ευαγγελισταρίου 220” στη Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας αλλά και τη σχέση του με τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. 

Ο Παναγιώτατος, ο οποίος βρίσκεται από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στο Λονδίνο στο πλαίσιο του εορτασμού της Εκατονταετηρίδας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα “Τα Νέα Σαββατοκύριακο’, όπου αναφέρθηκε στο έργο της Αρχιεπισκοπής αλλά και τις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Γηραιά Αλβιώνα.

“Προσευχόμαστε για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα”

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος στις 22 Οκτωβρίου συμπλήρωσε 31 χρόνια από την ημέρα της εκλογής του στον Οικουμενικό Θρόνο, έστειλε το δικό του μήνυμα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, σε μία εποχή μάλιστα που ο αγώνα για τον επαναπατρισμό τους βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η στήριξη σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα των πανανθρώπινων αξινών και της Δημοκρατίας είναι γνωστή. “Ο επαναπατρισμός των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα θα αποτελέσει μία πράξη αξιομνημόνευτη, που θα προσδώσει μεγάλη τιμή και αναγνώριση στο σημαντικό Μουσείο που μέχρις ώρας τα φιλοξενεί, στην έντιμη Κυβέρνηση, αλλά και στο σύνολο του λίαν αγαπητού λαού της Γηραιάς Αλβιώνος”, υπογράμμισε.

Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε και στην επιστροφή του σημαντικού εκκλησιαστικού κειμηλίου του χειρογράφου Ευαγγελισταρίου 220 στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Εικοσιφοινίσσης, το οποίο είχε κλαπεί από τους Βούλγαρους στρατιώτες το 1917. Το γεγονός αυτό έδωσε μεγάλη χαρά στην Μητέρα Εκκλησία, αλλά και σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο, καθώς αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την επιστροφή και των υπόλοιπων κειμηλίων που βρίσκονται “εν αιχμαλωσία”.

“Προσευχόμαστε και ευελπιστούμε ότι με την ίδια ευαισθησία θα ανταποκριθούν και οι ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου στο δίκαιο αίτημα των Ελλήνων και όλων όσοι υποστηρίζουν, ώστε τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επαναπατριστούν στον φυσικό τους χώρο εκεί όπου ανήκουν”.

Για τη σχέση με τον Βασιλιά Κάρολο Γ’

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αύριο, Τρίτη 25 Οκτωβρίου, λίγο πριν αναχωρήσει για το Φανάρι, θα μεταβεί στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Βασιλιά Κάρολο Γ’. 

Λίγο πριν την επίσκεψή του ο Παναγιώτατος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο Βασιλιάς θα ασκήσει με επιτυχία τα καθήκοντα. “Είμεθα βέβαιοι ότι ο νέος Βασιλεύς θα ασκήσει τα καθήκοντά του με την ίδια αφοσίωση που επέδειξε κατά τη μακρά βασιλεία της η αείμνηστη μητέρα του Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, και θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για το καλό του λαού του και του Ηνωμένου Βασιλείου”, ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λονδίνο: Πατριαρχικό Συλλείτουργο στον Καθεδρικό της Αγίας Σοφίας

Essex: Χειροτονία μοναχού από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Ι.Μ. Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στον Εσπερινό του Αγίου Δημητρίου Edmonton (ΦΩΤΟ)

Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη – Ανδρέα Κατσανιώτη στο Έσσεξ

Στις 25 Οκτωβρίου η συνάντηση Βαρθολομαίου – Βασιλιά Καρόλου

Οι πιστοί της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων έραιναν με άνθη τον Οικουμενικό Πατριάρχη (ΦΩΤΟ)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων – Δοξολογία στον Ι.Ν Αγίων Πάντων Λονδίνου

Η άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Λονδίνο

Φωτογραφία: Νίκος Παπαχρήστου/ Οικουμενικό Πατριαρχείο 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων