26/12/2022 26/12/2022 Με αιχμές για τη Ρωσική Εξαρχία στην Αφρική και την παραχώρηση ναού από τους Κόπτες για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών της στο Κάιρο, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ υποδέχθηκε τον Πατριάρχη των Κοπτών Θεόδωρο. Γράφει η Κάτια Τσιμπλάκη Τον Πατριάρχη των δοκιμαζομένων της Αφρικής επισκέφθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων...
26 Δεκεμβρίου, 2022 - 13:30
Τελευταία ενημέρωση: 26/12/2022 - 13:44

Με αιχμές για τη Ρωσική εξαρχία στην Αφρική ο Πατριάρχης Θεόδωρος υποδέχθηκε τον Κόπτη Πατριάρχη

Διαδώστε:
Με αιχμές για τη Ρωσική εξαρχία στην Αφρική ο Πατριάρχης Θεόδωρος υποδέχθηκε τον Κόπτη Πατριάρχη

Με αιχμές για τη Ρωσική Εξαρχία στην Αφρική και την παραχώρηση ναού από τους Κόπτες για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών της στο Κάιρο, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ υποδέχθηκε τον Πατριάρχη των Κοπτών Θεόδωρο.

  • Γράφει η Κάτια Τσιμπλάκη

Τον Πατριάρχη των δοκιμαζομένων της Αφρικής επισκέφθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων ο Αγιώτατος Πατριάρχης των Κοπτών Θόδωρος. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά τη Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στο ναό του Αγίου Νικολάου, στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καϊρου.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ευχαρίστησε τον Κόπτη Πατριάρχη για την επίσκεψή του και τόνισε ότι οι δύο Εκκλησίες συμπορεύονται αιώνες τώρα, σεβόμενη η μία το έργο της άλλης.
Έστειλε όμως και σαφές μήνυμα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κάποιοι έρχονται, φέρνουν πνευματική αναστάτωση και θα φύγουν».

«Εμείς θα μείνουμε στην Αίγυπτο μας», πρόσθεσε συνεχίζοντας σε αυστηρό τόνο «και στην Αφρικανική χώρα μεταφέροντας το μύνημα της Γεννήσεως του Θεανθρώπου που είναι η ΕΙΡΗΝΗ».

Ο Πατριάρχης των Κοπτών Θεόδωρος από την πλευρά του απέφυγε να απαντήσει επί του θέματος και εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Θεόδωρο. Είπε ότι παρακολουθούσε τα δημοσιεύματα και ευρεία προβολή που είχε η επίσκεψή του Ορθόξοδου Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρου στην Αμερική, η θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε η εκεί Εκκλησία και η συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Αναφερόμενος στο ιεραποστολικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Κόπτης Πατριάρχης Θεόδωρος εξέφρασε τον θαυμασμό του διότι όπως είπε χαρακτηριστικά είναι ένα έργο αγάπης, έργο που γίνεται με καρδιά και που αποδεικνύει ότι η καρδιά αγαπά τον Χριστό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας η επικοινωνία με την Κοπτική Εκκλησία είναι τακτική χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν γεφυρωθεί οι δογματικές διαφορές.

Ο ανθρωπιστικός παράγοντας στη δοκιμαζόμενη Αφρική των αντιθέσεων και της ακραίας φτώχειας είναι μονόδρομος και οδηγεί στη συνεργασία των Εκκλησιών και των Θρησκειών.
Σημειώνεται ότι αντίστοιχες επισκέψεις πραγματοποιεί ο Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος στον Κόπτη Πατριάρχη κατά τα Χριστούγεννα των Κοπτών. Κοινωνικά θέματα, η καταπολέμηση της φτώχειας, οι βομβιστικές επιθέσεις σε κοπτικές εκκλησίες έχουν αποτελέσει κοινό σημείο στις δηλώσεις τους. Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κοπτικής Εκκλησίας και στηλιτεύει τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τις προκλήσεις που δέχεται συχνά.

Σε ότι αφορά την εισπήδηση στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας από το Πατριαρχείο Μόσχας, η  Κοπτική Εκκλησία παραχώρησε ναό στο Κάιρο για την εξυπηρέτηση των αναγκών των Ρώσων Ορθοδόξων. Το γεγονός προκάλεσε την αγανάκτηση του Πατριάρχη Θεόδωρου ο οποίος τον Ιούλιο του 2022 έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Κόπτη Πατριάρχη χαρακτηρίζοντάς την πράξη αγνωμοσύνης η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, χρήζει άμεσης θεραπείας.

Διαβάστε επίσης:

Πατριαρχείο Αλεξανδρείας: Ο ανθρωπιστικός παράγοντας και οι προκλήσεις στη δοκιμαζόμενη Αφρική

Οικουμενική υποστήριξη από τις ΗΠΑ στον Πατριάρχη Θεόδωρο – Ο απολογισμός της επίσκεψης στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος δεν θα μνημονεύει πλέον τον Μόσχας Κύριλλο – Περνά στην αντεπίθεση μετά τη δημιουργία ρωσικής Εξαρχίας στην Αφρική

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων