25/09/2023 25/09/2023 Ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, ευρισκόμενος την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, υποδέχθηκε πολυμελή όμιλο ξένων επισκεπτών, οι οποίοι, πραγματοποιώντας προσκυνηματική επίσκεψη σε χριστιανικά σεβάσματα της Νειλοχώρας, μετέβησαν και στην προειρημένη Ιερά Μονή, την επιλεγομένη και «Ροτόντα της Ανατολής». Ομιλώντας προς...
25 Σεπτεμβρίου, 2023 - 18:45
Τελευταία ενημέρωση: 25/09/2023 - 19:05

Μήνυμα ειρήνης έστειλε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μιλώντας σε προσκυνητές

Διαδώστε:
Μήνυμα ειρήνης έστειλε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μιλώντας σε προσκυνητές

Ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, ευρισκόμενος την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, υποδέχθηκε πολυμελή όμιλο ξένων επισκεπτών, οι οποίοι, πραγματοποιώντας προσκυνηματική επίσκεψη σε χριστιανικά σεβάσματα της Νειλοχώρας, μετέβησαν και στην προειρημένη Ιερά Μονή, την επιλεγομένη και «Ροτόντα της Ανατολής».

Ομιλώντας προς τους επισκέπτες ο Μακαριώτατος, αφού ανέπτυξε την ιστορία της Αλεξανδρινής Εκκλησίας και του Θεοβαδίστου μοναστικού ενδιαιτήματος, όπου κατά την παράδοση κατέφυγε η Θεοτόκος με τον νηπιάσαντα Κύριο κατά την «φυγήν εις Αίγυπτον», αναφέρθηκε στην ανάγκη επικρατήσεως της ειρήνης, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«… Από την πολυαιώνιο Ιερά Μονή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, αναπέμπουμε δέηση προς τον Θεό της Αγάπης και κάνουμε έκκληση για παγκόσμια ειρήνη, ώστε να ζήσουμε γαλήνια με κοινωνική αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή αγαθών. Προσευχόμαστε, ώστε οι λαοί της Γης να ζήσουν εν ειρήνη, καθώς αυτό είναι το θέλημα του Θεού.

Σήμερα αισθανόμαστε πιο έντονα την ευθύνη μας για αρμονική συμβίωση, προστατεύοντας ταυτοχρόνως τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τα παιδιά που υποφέρουν, ως αδελφούς μας πραγματικούς.

Καλούμε τους ηγέτες των χωρών του κόσμου, πολιτικούς και θρησκευτικούς, να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση, να εργαστούν από κοινού για να σταματήσει κάθε πολεμική σύγκρουση, ώστε να χρησιμοποιήσουμε τους φυσικούς πόρους, τα δώρα του Θεού, προς εξάλειψη της φτώχειας και αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, προστατεύοντας τα ορφανά και άπορα παιδιά και γενικώς όλους τους συνανθρώπους που υποφέρουν. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να τονιστεί η σημασία και της 75ης επετείου από την ίδρυση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, μετά τα δεινά του Β’ Παγκόσμιου Πολέμο.

Κάθε πόλεμος είναι ήττα της ανθρωπότητος, αφού διακινδυνεύει την ασφάλεια για ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα. Τρομερή και αντίθετη προς το Θείο Θέλημα είναι η χρήση όπλων, τα οποία σκοτώνουν πληθυσμούς, σπέρνουν θλίψη, πόνο, δάκρυα και θάνατο, προκαλώντας ακόμη και ολέθριες περιβαλλοντικές συνέπειες.

Ακόμη, οι πανδημίες και η κλιματική αλλαγή, οι πληθυσμιακές μετακινήσεις και οι εν γένει ανισότητες φέρουν μόνον αρνητικές συνέπειες για όλους. Ο άλλος, ο πλησίον, είναι ο αδερφός μας, η ζωντανή εικόνα του Θεού, χωρίς διαχωρισμούς. Χρειαζόμαστε ειρήνη και ενεργή κοινωνική αλληλεγγύη χωρίς διακρίσεις, για την αντιμετώπιση αυτών των σκληρών καταστάσεων.

Ο κόσμος μας, το κοινό μας σπίτι, είναι ένας: μας έχει κληροδοτηθεί και πρέπει να το παραδώσουμε αλώβητο στις επόμενες γενεές. Ας τον λυτρώσουμε από κάθε πολεμικό ή πυρηνικό εφιάλτη. Ας δώσουμε νέα πνοή στον μεταξύ μας διάλογο. Ο τίμιος και ειλικρινής διάλογος δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια νέα δημιουργική και ευλογημένη πορεία.

Ας ξεκινήσουμε επομένως τούτον τον διάλογο, που είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για τη συμφιλίωση των λαών. Η ειρήνη είναι πάντα δυνατή!».

Κατά την επίσκεψη της πολυπληθούς ομάδος στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου παρέστη και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων