14/01/2021 14/01/2021 Η Ιερά Μητρόπολη Αξώμης Αιθιοπίας και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δανιήλ με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετούν τον αείμνηστο ευεργέτη της Εκκλησίας και του Ελληνισμού της Αιθιοπίας Χαράλαμπο Τσιμά, ο οποίος εκοιμήθη σήμερα, Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021, σε ηλικία 90 ετών.   Ο Σεβασμιώτατος, μόλις πληροφορήθηκε το δυσάρεστο, έγραψε: «Ο αείμνηστος Χαράλαμπος (Βambis) Τσιμάς, ήλθε στην Αδδίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας...
14 Ιανουαρίου, 2021 - 21:45
Τελευταία ενημέρωση: 14/01/2021 - 20:58

Ο Μητροπολίτης Αξώμης αποχαιρετά τον ευεργέτη Χαράλαμπο Τσιμά

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Αξώμης αποχαιρετά τον ευεργέτη Χαράλαμπο Τσιμά

Η Ιερά Μητρόπολη Αξώμης Αιθιοπίας και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δανιήλ με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετούν τον αείμνηστο ευεργέτη της Εκκλησίας και του Ελληνισμού της Αιθιοπίας Χαράλαμπο Τσιμά, ο οποίος εκοιμήθη σήμερα, Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021, σε ηλικία 90 ετών.  

Ο Σεβασμιώτατος, μόλις πληροφορήθηκε το δυσάρεστο, έγραψε:

«Ο αείμνηστος Χαράλαμπος (Βambis) Τσιμάς, ήλθε στην Αδδίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας στην μικρή ηλικία των 18 ετών, κατά το έτος 1958. Εργάσθηκε πολύ σκληρά, κάνοντας τα πρώτα του χρήματα, δημιουργώντας με αφάνταστους κόπους την εμπορική του επιχείρηση, φτιάχνοντάς την με αγάπη, μόχθο και πολύ αγωνία για το μέλλον.

Η περίοδος της 20ετούς επικράτησης του επαναστατικού καθεστώτος στην Αιθιοπία ήταν για τον αοίδιμο Χαράλαμπο Τσιμά, όπως και για δεκάδες άλλους Έλληνες επιχειρηματίες καταστροφική, λόγω των κρατικοποιήσεων. Επανερχόμενος στην Αιθιοπία υπήρξε άνθρωπος κοινωνικός, προσφέροντας παντού:

  • στην Ελληνική Κοινότητα, κατοικία για τους εκάστοτε εκπαιδευτικούς εντός του χώρου της Κοινότητας, στην οποία υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη επιγραφή με το όνομά του,
  • στην Ελληνική Εκκλησία, προσέφερε εισάγοντας από την Ελλάδα, με μεγάλο κόστος, εκκλησιαστικά αντικείμενα (εξαπτέρυγα, λαμπάδες, καντήλια, θυμιατήρια, σκαλιστό αναλόγιο και την καμπάνα στο Κοιμητήριο),
  • σε Διεθνείς Οργανισμούς, (που ήταν υπό την αιγίδα του Αιθιοπικού κράτους), για την περίθαλψη και βοήθεια των αναπήρων παιδιών και των πτωχών.
    Εκατοντάδες περίμεναν κάθε μήνα το βοήθημα από τον “Bambis”!
  • Προσέφερε χρήματα για τη δημιουργία πλήρως εξοπλισμένου”emergency room” και μονάδα τεχνητού νεφρού στο Ρωσικό Νοσοκομείο Baltsa. Παρασημοφορήθηκε για την προσφορά του αυτή από τη Ρωσική Κυβέρνηση, σε επίσημη τελετή στην Ρωσική Πρεσβεία, ενώ είχε παρασημοφορηθεί και από τον μακαριστό Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κυρό Νικόλαο.

Διατηρούσε εξαιρετικές φιλικές σχέσεις με όλους τους Διπλωμάτες στην Αδδίς Αμπέμπα. Προς τιμήν της προσφοράς του προς το Αιθιοπικό κράτος, ονομάσθηκε “Bambis” ο σταθμός του μετρό στην περιοχή όπου στεγάζονταν η επιχείρησή του».

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Αξώμης κ.Δανιήλ και το πλήρωμα της Ορθόδοξης Τοπικής Εκκλησίας στην Αιθιοπία εκφράζουν τα θερμότατα συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκλιπόντος και προσεύχονται για την ανάπαυση της ευγενούς ψυχής του.

Αιωνία αυτού η μνήμη!»

Διαβάστε επίσης: «Αξέχαστος στην μνήμη και στην καρδιά μας ο δικός μας Μπάμπης»

ΥΓ: Η Εξόδιος Ακολουθία του Χαράλαμπου Τσιμά θα τελεστεί το Σάββατο 16/1, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, τηρουμένων των προβλεπόμενων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων