24/11/2022 24/11/2022 Ολοκληρώνονται σήμερα οι τακτικές εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας οι οποίες ξεκίνησαν την Τρίτη, 22 Νοεμβρίου, στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καϊρου. Τόσο κατά την πρώτη ημέρα όσο και χθες το Σώμα της Ιεραρχίας ασχολήθηκε με την αντικανονική Ρωσική εισπήδηση και τη δημιουργία Εξαρχίας στην Αφρική ενώ έλαβε ιστορικές και...
24 Νοεμβρίου, 2022 - 9:25
Τελευταία ενημέρωση: 24/11/2022 - 9:51

Ομόφωνες και σε πλήρη σύμπνοια οι αποφάσεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για τη Ρωσική Εκκλησία

Διαδώστε:
Ομόφωνες και σε πλήρη σύμπνοια οι αποφάσεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για τη Ρωσική Εκκλησία

Ολοκληρώνονται σήμερα οι τακτικές εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας οι οποίες ξεκίνησαν την Τρίτη, 22 Νοεμβρίου, στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καϊρου.

Τόσο κατά την πρώτη ημέρα όσο και χθες το Σώμα της Ιεραρχίας ασχολήθηκε με την αντικανονική Ρωσική εισπήδηση και τη δημιουργία Εξαρχίας στην Αφρική ενώ έλαβε ιστορικές και κρίσιμες αποφάσεις όπως την διακοπή μνημόνευσης του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου και την καθαίρεση του Μητροπολίτη Κλιν κ. Λεωνίδα, Εξάρχου του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική.

Η απόφαση όπως τονίζουν Ιεράρχες υπήρξε ομόφωνη και σε πλήρη σύμπνοια με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου, Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’. 

Σχολιάζοντας με κείμενο του τις αποφάσεις ο Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, σημειώνει: “Όλοι συνέβαλαν με καθαρή σκέψη, βεβαία πίστη και γενναίο φρόνημα στην ήρεμη τελική απόφαση, η οποία οριοθετεί την παρούσα κατάσταση και υπερασπίζεται τα από αιώνες τεθεσπισμένα. Με πόνο ψυχής, όρθιοι σε ένδειξη φόβου Θεού και τιμής σε έως εκείνη τη στιγμή αδελφό και συλλειτουργό Ιεράρχη της Ρωσικής Εκκλησίας, αποφασίσαμε την καθαίρεση του τέως Μητροπολίτη Κλιν κ. Λεωνίδα Γκορμπατσώφ, για τα ιεροκανονικά του παραπτώματα έναντι της παλαίφατης Εκκλησίας Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής”.

Ο Σεβαμσιώτατος προσθέτει ότι: “δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική η απόφασή μας αυτή, διότι η αντικανονική εισπήδηση ή κατά κυριολεξίαν τούτη η ποταπή επιθετική/εκδικητική εισβολή -γι’ αυτό και αντιευαγγελική /αντιχριστιανική- έπληξε τις λεπτότερες χορδές της υπάρξεως ενός εκάστου εξ ημών, οι οποίοι αφιερώσαμε τη ζωή μας θυσιαστικά σε τούτον τον ιερό σκοπό του ευαγγελισμού των πολύπαθων αφρικανικών λαών, της ανακουφίσεως του πάσης φύσεως σωματικού και πνευματικού άλγους, της κοινής προσπάθειας για την ανατολή μίας λαμπρότερης ημέρας γι’ αυτούς τους αδελφούς που ελεύθερα μας πλησίασαν αναζητώντας τον Χριστό. Όταν η ιεραποστολή έκανε τα πρώτα δειλά βήματα στην αφρικανική γη, όταν γενναίοι στην πίστη σκαπανείς του αποστολικού έργου άφηναν στο όνομα του Χριστού την τελευταία ανάσα τους σε τούτα τα χώματα, όταν ακόμη και εμείς οι σύγχρονοι στα γεγονότα, λίγο ή πολύ κακοπαθήσαμε και πεινάσαμε και αρρωστήσαμε και γυμνητεύσαμε μαζί με τους πονεμένους Αφρικανούς μέσα σε ζούγκλες και σαβάνες, οι εκ Βορρά αδελφοί αναβίωναν την τσαρικού στυλ πολυτελή βιωτή τους, κυρίως όμως ανέπτυσσαν θεωρίες άγνωστες στην υπ’ουρανόν Ορθοδοξία, ντυμένες με “εκκλησιαστική ορολογία” πόρρω απέχουσα από την αυθεντική εκκλησιολογία του Σώματος του Χριστού, άγνωστη στη Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική (γι’ αυτό υπερ-εθνική και εκ φύσεως προς όλους ανοικτή) Εκκλησία μας. “Μεμέρισται ὁ Χριστός;” (Κορ. Α΄ 1,13)”.

“Κλείνω με μια αυθόρμητη σκέψη που συνειδητά αρνούμαι να αναλύσω μέσα μου περισσότερο. Πριν η Εκκλησία της Ρωσίας σπεύσει να “σώσει τους αφρικανούς κληρικούς από τους κακούς Έλληνες εργοδότες Επισκόπους” (!) προσφέροντας 300-500 δολάρια στον καθένα μηνιαίως (για πόσο καιρό άραγε;), φροντισε να σώσει τα δικά Της παιδιά, να μεριμνήσει για τα του οίκου Της; Ως “πασών των Ρωσιών” ο Μακαριώτατος Μόσχας και οι εντεταλμένοι Του, μπόρεσαν να πατήσουν το πόδι του στην Ουκρανία, στην Λιθουανία ή στην Εσθονία, έστω για να ευλογήσουν τα δικά τους παιδιά (!), τα αφοσιωμένα στη Ρωσική Εκκλησία, ως ο πνευματικός πατέρας και οι ποιμένες απάσης γης των Ρως; Άραγε τι μπορούν να λένε στα μύχια της ψυχής τους οι μοναδικές δύο λέξεις του Χριστού αμέσως μετά την Ανάσταση Του, “ειρήνη υμίν” ή η λειτουργική φράση “Ο Χριστός εν μέσω ημών”…;”, καταλήγει ο Μητροπολίτης Ναυκράτιδος. 

Διαβάστε όσα έγιναν την δεύτερη ημέρα: Συνεδρίασε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας – Σιγήν Ιχθύος από τη Μόσχα για τη διακοπή της μνημόνευσης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων