25/03/2020 25/03/2020 Κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς πιστούς, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος προσευχήθηκε στις 24 Μαρτίου το απόγευμα στο ναό του Ευαγγελισμού της Αλεξάνδρειας, για τη μεγάλη εθνική και θρησκευτική εορτή της 25ης Μαρτίου, ζητώντας από την Παναγία, να σώσει το γένος των ανθρώπων από την πανδημία του κορωνοϊού. Μέσα στον επιβλητικό...
25 Μαρτίου, 2020 - 8:41

Συγκινεί ο Πατρ. Θεόδωρος από τον άδειο Ευαγγελισμό Αλεξανδρείας

Διαδώστε:
Συγκινεί ο Πατρ. Θεόδωρος από τον άδειο Ευαγγελισμό Αλεξανδρείας

Κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς πιστούς, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος προσευχήθηκε στις 24 Μαρτίου το απόγευμα στο ναό του Ευαγγελισμού της Αλεξάνδρειας, για τη μεγάλη εθνική και θρησκευτική εορτή της 25ης Μαρτίου, ζητώντας από την Παναγία, να σώσει το γένος των ανθρώπων από την πανδημία του κορωνοϊού.
Μέσα στον επιβλητικό αυτό ναό της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, ένα από τα μεγαλύτερα λίκνα του Απόδημου Ελληνισμού, ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου προσήλθε μόνος στο ναό, παραμονή της μεγάλης εορτής του Ευαγγελισμού και της 25ης Μαρτίου για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, όπου βρίσκονταν αποκλειστικά και μόνον τρία στελέχη της πατριαρχικής αυλής: ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Νάρκισσος, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Τότκας, ενώ στο ψαλτήρι ήταν ο Γέρων Σκευοφύλαξ αρχιμανδρίτης π. Παύλος Ιωσηφίδης.

Η επιβλητική εκκλησία άδεια από πιστούς, γεμάτη όμως από τις ελληνικές σημαίες, ανυψωμένες σχεδόν σε κάθε σημείο του ναού, για να θυμίζουν τη μεγάλη ημέρα του ελληνικού γένους του 1821 και από το θυμίαμα για τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης και την μεγάλη Ακολουθία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Με τον Πατριάρχη Θεόδωρο να ευλογεί τον χώρο με τον Τίμιο Σταυρό όλον τον ναό, αλλά πάντοτε με την πλήρη απουσία των πιστών και παροίκων, όπως ακριβώς αποφάσισε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, εναρμονιζόμενο πλήρως με τις αποφάσεις του αιγυπτιακού κράτους και τις συστάσεις του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στη Χώρα του Νείλου.
Μετά την ακολουθία του εσπερινού, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος τόνισε ότι «μετά από τον δύσκολο, ανηφορικό δρόμο του Γολγοθά, θα έλθει η Ανάστασις, όχι μόνο των σωμάτων, αλλά κυρίως των συνειδήσεων ότι είμαστε μία χούφτα από χώμα».
Συγκεκριμένα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, απευθυνόμενος προς την εικόνα της Παναγίας, ανέφερε:
«Υπεραγία Θεοτόκε, Συ γνωρίζεις την ευλάβεια της καρδίας μας και τους στεναγμούς της ψυχής μας. Διό σε ικετεύομε, σήμερα, εδώ στον ελληνικό ναό του Ευαγγελισμού, προσπίπτομε στο έλεος της αγάπης σου, αμαρτίας νεότητός μας μη μνησθείς, αλλά ως Μητέρα του κόσμου ίλεος γενού σ’ αυτόν τον όμορφο πλανήτη που ο Κύριος και Θεός μας έπλασε.
Διό και παρακαλούμε, ως Υπέρμαχος Στρατηγός του Γένους μας, να μεσιτεύσεις και να λυτρώσεις το γένος των ανθρώπων εκ της πανδημίας και εν μετανοία, εν εξομολογήσει καρδίας, επιστρέφοντες προς το άμεμπτον έλεος και την ευσπλαγχία σου, να δούμε την υγεία μας, ώστε να πορευτούμε κατά τα εντολάς του Κυρίου μας.
Χρόνια πολλά παιδιά μου, όπου κι αν βρίσκεστε, στον Απόδημο Ελληνισμό, στην Αφρική μας, σε όλα τα πέρατα του κόσμου, κουράγιο, ελπίδα και υπομονή!
Μετά από τον δύσκολο, ανηφορικό δρόμο του Γολγοθά, θα έλθει η Ανάστασις, όχι μόνο σωμάτων, αλλά κυρίως των συνειδήσεων ότι είμαστε μία χούφτα από χώμα, όπως μέσα μας έχουμε τον Θεό».

Πηγή: Νίκος Κάτσικας/ Ελληνική Κοινότητα Καϊρου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων