17/02/2021 17/02/2021 Τα Ονομαστήριά του άγει ο Προκαθήμενος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος Β’ και τα εόρτασε τιμώντας την Ελλάδα και τον ξενιτεμένο Ελληνισμό. Ο Πατριάρχης κατά την εορτή των Ονομαστηρίων του τίμησε τον Ελληνισμό και τις σχέσεις Αιγύπτου και Ελλάδος. Στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε σήμερα 17 Φεβρουαρίου 2021 στον Άγιο Γεώργιο Καΐρου ο εορταζόμενος...
17 Φεβρουαρίου, 2021 - 16:37
Τελευταία ενημέρωση: 17/02/2021 - 19:01

Τα Ονομαστήρια του Πατριάρχη Αλεξανδρείας – Το μήνυμά του για τον ελληνισμό

Διαδώστε:
Τα Ονομαστήρια του Πατριάρχη Αλεξανδρείας – Το μήνυμά του για τον ελληνισμό

Τα Ονομαστήριά του άγει ο Προκαθήμενος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος Β’ και τα εόρτασε τιμώντας την Ελλάδα και τον ξενιτεμένο Ελληνισμό.

Ο Πατριάρχης κατά την εορτή των Ονομαστηρίων του τίμησε τον Ελληνισμό και τις σχέσεις Αιγύπτου και Ελλάδος. Στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε σήμερα 17 Φεβρουαρίου 2021 στον Άγιο Γεώργιο Καΐρου ο εορταζόμενος Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Νικόλαο Γαριλίδη για όσα η Ελλάδα προσφέρει και πράττει για το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο.

Ακόμα ευχαρίστησε και τον Κύπριο Πρέσβη, κ. Όμηρο Μαυρομάτη, για τη μεγάλη βοήθεια και συμπαράσταση τόσο από την κυπριακή κυβέρνηση όσο και από την Κυπριακή Εκκλησία.

Κατόπιν της Θείας Λειτουργίας, στο εόρτιο γεύμα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος κατά την απόδοση των παπαδοτράγουδων, τα αφιέρωσε σε όλες τις μάνες του κόσμου, αλλά και όλους τους ξενιτεμένους Έλληνες.

Παρακολουθήστε το βίντεο με την ομιλία του κατά τη Θεία Λειτουργία:

Διαβάστε για την εορτή των Ονομαστηρίων του Πατριάρχη – Τιμώντας τον Ελληνισμό εόρτασε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

Ευχές διάβασε και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου Καΐρου κατά την Θεία Λειτουργία:

Ο Πατριάρχης, παραμονή της εορτής των Ονομαστηρίων του, επισκέφτηκε το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου όπου του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή.

Κατά το εόρτιο δείπνο ο Μακαριώτατος στάθηκε στο μεγάλο έργο του Ελληνικού Κέντρου στέλνοντας μήνυμα για τον Ελληνισμό. Ο Πατριάρχης τόνισε “Να Διαλαλείτε πάντοτε τα ελληνικά χρώματα πρός δόξαν του Ελληνισμού”.

Ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε παλαιότερες στιγμές που είχε επισκεφτεί τον χώρο του Ελληνισμού του Καΐρου.

Τον εορταζόμενο Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο, καλωσόρισε ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Νίκος Κάτσικας. Ο Αντιπρόεδρος του «Σπιτιού των Ελλήνων στο Κάιρο» μετέφερε τις ευχές του Προέδρου κ. Νικόλα Βαδή και όλου του Διοικητικού Συμβουλίου, ευχαριστώντας για τη μεγάλη χαρά να υποδέχεται τον Σεπτό Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησία της Αφρικής στο μέρος αυτό που έχει συνδέσει την παρουσία του με τον Καϊρινό και τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό.

Ακόμα τις ευχές του στο πρόσωπο του Πατριάρχη απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ τονίζοντας μεταξύ άλλων: “Ο εορταζόμενος Πατριάρχης ακούραστα ως φρουρός ακοίμητος στις επάλξεις της ευθύνης και ποικίλων προβλημάτων «τρέχει» στην όλη Αφρική ίνα «ταις χρείαις αυτών» ανακουφίσει.

Φέρνει την Αφρική στο προσκήνιο της παγκόσμιας κοινότητας. Κοινοποιεί τον προβληματισμό και την αγωνία όλων των λαών που προσβλέπουν στο πρόσωπο του τον αληθινό και γνήσιο πατέρα.

Συμμετέχει στις αγωνίες και την μαρτυρία των εν αποστολή τεταγμένων Αγίων Ιεραρχών και του όλου ιερατικού σώματος γενόμενος ο ίδιος μέτοχος της κάθε Ιεραποστολικής σποράς «εν έργω και λόγω».

Είναι ο κατ’ εξοχήν Ιεραπόστολος Πατριάρχης των τελευταίων δεκαετιών που έχει κυριολεκτικά οργώσει τον αποστολικό αγρό, απ’ άκρου εις άκρον της Αφρικής των μελλόντων.

Διαβάστε τις ευχές του εδώ.

Ακόμα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τολιάρας κ. Πρόδρομος με μία ανάρτησή του ευχήθηκε στον Πατριάρχη κ.κ. Θεόδωρο αναφέροντας:

«Έτη πολλά στον Ποδηγέτη της ανά την αφρικανική ήπειρο Ορθοδόξου Ιεραποστολής, στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’».

Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο.

Με αφορμή τα 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου, τη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β´  είχε φιλοξενηθεί στην εκπομπή «Η Επικαιρότητα στην Πεμπτουσία» από τη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη στον pemptousia.fm για τον Άγιο και την αποκατάσταση της μνήμης του από το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, όπου ο Άγιος χειροτονήθηκε Επίσκοπος Πενταπόλεως της Κυρηναϊκής, αλλά αργότερα εκδιώχθηκε άδικα.

Πατήστε εδώ για να ακούσετε το ηχητικό

Ο Βίος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας:

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄ γεννήθηκε στην Κρήτη το 1954 έζησε & στη Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του.

Είναι απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής και πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης σπούδασε στην Οδησσό της Ρωσίας Ιστορία Τέχνης, Λογοτεχνία και Φιλοσοφία. Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγκαράθου.

Xειροτονήθηκε Διάκονος το 1975 και Πρεσβύτερος – Αρχιμανδρίτης το έτος 23 Απριλίου 1978 υπό του Μητροπολίτου Λάμπης και Σφακίων Θεοδώρου. Τα έτη 1975 – 1985 υπηρέτησε ως Αρχιδιάκονος και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης και Σφακίων. Τα έτη 1985 – 1990 υπηρέτησε ως Πατριαρχικός Έξαρχος στη Ρωσία με έδρα την Οδησσό επί Πατριαρχών Νικολάου ΣΤ΄ και Παρθενίου Γ΄, όπου συνέστησε το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού και το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας.

Στις 17 Ιουνίου 1990 χειροτονήθηκε Επίσκοπος υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Κυρήνης και διορίστηκε Εκπρόσωπος και Διευθυντής του Γραφείου της Α.Θ. Μακαριότητος του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας Παρθενίου Γ΄ στην Αθήνα 1990 – 1997. Το 1997 διορίστηκε Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας από τον Πατριάρχη Ἀλεξανδρείας Πέτρο Ζ΄.

Τον Σεπτέμβριο του 1997, εξελέγη Μητροπολίτης Καμερούν. Κατά το χρονικό διάστημα της ποιμαντορίας του ανέπτυξε σημαντική ιεραποστολική δράση. Ανήγειρε Ιερούς Ναούς, εκπαιδευτήρια και νοσοκομεία, βοηθώντας αδιακρίτως πολλούς Αφρικανούς και Έλληνες.

Το 16 Σεπτεμβρίου 2002 εξελέγη στην Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε, όπου ίδρυσε 4 Ιεραποστολικά κέντρα στην πρωτεύουσα Χαράρε, Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο χωρητικότητος 400 συνέδρων, δύο μεγάλα Ιεραποστολικά κέντρα στο Μαλάουι, τα οποία περιλαμβάνουν Νοσοκομείο, τεχνικές σχολές και παιδικούς σταθμούς. Με τη αρωγή της Βουλής των Ελλήνων ανακαίνισε το “Ελληνικό τετράγωνο” (Σχολείο-Εκκλησία-Πρεσβυτέριο) στη πόλη Μπέιρα της Μοζαμβίκης. Επίσης θεμελίωσε Ιερούς Ναούς και συνέβαλε στην ίδρυση Ελληνικών Κοινοτήτων στα κράτη της Μποτσουάνα και της Αγκόλα.

Στις 9 Οκτωβρίου 2004 εξελέγη από την Ιεραρχία του Αλεξανδρινού Θρόνου παμψηφεί ως ο 115ος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Είναι ο έβδομος κρητικής καταγωγής Πατριάρχης Αλεξανδρείας μετά τους Σίλβεστρο, Μελέτιο Πηγά, Κύριλλο Λούκαρη, Γεράσιμο Παλλαδά, Γεράσιμο Σπαρταλιώτη και Μελέτιο Μεταξάκη.

Η Ενθρόνιση έγινε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, παρουσία Προκαθημένων και Αντιπροσωπειών όλων των Εκκλησιών και Πολιτικών Αρχών Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου την 24η Οκτωβρίου 2004.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων