09/11/2020 09/11/2020 Με αφορμή τα 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου, σήμερα Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, η Α. Θειοτάτη Μακαριότης ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β´ μίλησε στην εκπομπή «Η Επικαιρότητα στην Πεμπτουσία» και τη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη στον pemptousia.fm για τον Άγιο και την αποκατάσταση της μνήμης του από το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, όπου...
09 Νοεμβρίου, 2020 - 14:39
Τελευταία ενημέρωση: 09/11/2020 - 21:09

Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’ στον pemptousia.fm: “Ο Άγιος Νεκτάριος υπήρξε ένας μεγάλος Άγιος της υπομονής και της σιωπής”

Διαδώστε:
Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’ στον pemptousia.fm: “Ο Άγιος Νεκτάριος υπήρξε ένας μεγάλος Άγιος της υπομονής και της σιωπής”

Με αφορμή τα 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου, σήμερα Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, η Α. Θειοτάτη Μακαριότης ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β´ μίλησε στην εκπομπή «Η Επικαιρότητα στην Πεμπτουσία» και τη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη στον pemptousia.fm για τον Άγιο και την αποκατάσταση της μνήμης του από το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, όπου ο Άγιος χειροτονήθηκε Επίσκοπος Πενταπόλεως της Κυρηναϊκής, αλλά αργότερα εκδιώχθηκε άδικα. 

Συγκεκριμένα, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ ξεκίνησε την ομιλία του ευχόμενος ο Άγιος Νεκτάριος να πρεσβεύει για όλο τον κόσμο στις δύσκολες εποχές που ζούμε κι έπειτα αναφέρθηκε στη ζωή του Αγίου.

«Έχουμε πολλούς σταυρούς στη ζωή, αλλά ο σταυρός της συκοφαντίας, τον οποίο σήκωνε ο Άγιος Νεκτάριος -και μάλιστα όταν είναι άδικος, γίνεται πιο βαρύς. Ο Άγιός μας, όμως, δίνει ελπίδα σε όσους έχουν συκοφαντηθεί», είπε ο Μακαριώτατος.

Ερωτηθείς δε για τις έριδες που μπορεί να ξεσπούν στους κόλπους της εκκλησίας -με αφορμή τα όσα πέρασε ο Άγιος Νεκτάριος, ο Μακαριώτατος τόνισε: «Όταν δεν ζει μέσα τους ο Χριστός, κάποιοι γίνονται αιτία να συκοφαντηθούν και να στεναχωρηθούν άλλοι, αλλά στο τέλος η αλήθεια πάντα βγαίνει στο φως», ενώ όσον αφορά τη συγγνώμη που ζήτησε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για την εκδίωξη του Αγίου είπε:

«Έφερα το εικόνισμά του στον μακαριστό Μητροπολίτη Πέτρο στις 15 Ιανουαρίου του 1998, για να ζητήσουμε συγγνώμη, ώστε να μη βαραίνει αυτό το άγχος και αυτή η στεναχώρια το Πατριαρχείο μας. Ήταν 15/1 και δεν τον γνωρίζαμε, αλλά ήταν η μέρα που γεννήθηκε και η μέρα που χειροτονήθηκε ιερέας! Έπειτα το έφερα και στην Αθήνα, για να κάνουμε αντίγραφα και να μοιραστεί η εικόνα του».

Σε ερώτηση για το τι σημαίνει το γεγονός ότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ζήτησε συγγνώμη από τον Άγιο τόσες δεκαετίες μετά την εκδημία του, χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως  «χειρονομία σεμνότητος και ταπείνωσης». «Μεγαλείο από τον μακαριστό μας Πέτρο να συντάξουμε αυτό το κείμενο. Ο άγιος είναι άγιος. Δεν περιμένει από εμάς, όμως δείχνει μια χειρονομία ταπείνωσης, σεμνή. Είναι μεγάλο πράγμα να ξέρεις στη ζωή σου να ζητάς συγγνώμη. Να λες συγγνώμη, να ζητάς συγχώρεση και η ζωή προχωράει«, ανέφερε.

«Από παιδί μικρό αγαπούσα στην Κρήτη τον Άγιο Νεκτάριο. Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη που σπούδασα στη Ριζάρειο. Όταν μπήκα στην εκκλησία, όταν κάναμε την ακολουθία, καθόμουν δίπλα από την εικόνα του Αγίου Νεκταρίου και του έλεγα να με βοηθήσει στη ζωή», είπε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας, μεταφέροντας τις προσωπικές του εμπειρίες. 

Τέλος, χαρακτήρισε τον Άγιο Νεκτάριο ως έναν μεγάλο Άγιο της υπομονής και της σιωπής. «Να αγαπήσουμε τη σιωπή, περισσότερο την προσευχή, να δούμε εσωτερικά τον εαυτό μας, να δώσουμε παρηγοριά σε πονεμένες ψυχές, σε άρρωστες ψυχές, όπως έκανε κι ο Άγιός μας», προέτρεψε ο Μακαριώτατος.

 

ΔΕΙΤΕ – ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: «Άγιος Νεκτάριος, ο γνήσιος φίλος της αρετής» (ΒΙΝΤΕΟ)

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τίμησε τον Προστάτη Άγιο Νεκτάριο

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων