08/01/2024 08/01/2024 Στο Κοτσίκειο Ελληνικό Νοσοκομείο, νυν «Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ», στην Αλεξάνδρεια τιμήθηκε η Σύναξη του Τιμίου ενδόξου προφήτου, Βαπτιστού και Προδρόμου Ιωάννου, στο Δευτερόθρονο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Ανήμερα των Θεοφανείων η πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου εόρτασε τη μεγάλη ημέρα της Ορθοδοξίας με τον Τίμιο Σταυρό να ρίπτεται στα νερά της Αλεξάνδρειας αγιάζοντας και ευλογόντας τη Μεσόγειο Θάλασσα. ...
08 Ιανουαρίου, 2024 - 8:10
Τελευταία ενημέρωση: 08/01/2024 - 14:26

Τα Θεοφάνεια στην Αλεξάνδρεια και η εορτή του Αγίου Ιωάννη στο Κοτσίκειο

Διαδώστε:
Τα Θεοφάνεια στην Αλεξάνδρεια και η εορτή του Αγίου Ιωάννη στο Κοτσίκειο

Στο Κοτσίκειο Ελληνικό Νοσοκομείο, νυν «Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ», στην Αλεξάνδρεια τιμήθηκε η Σύναξη του Τιμίου ενδόξου προφήτου, Βαπτιστού και Προδρόμου Ιωάννου, στο Δευτερόθρονο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Ανήμερα των Θεοφανείων η πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου εόρτασε τη μεγάλη ημέρα της Ορθοδοξίας με τον Τίμιο Σταυρό να ρίπτεται στα νερά της Αλεξάνδρειας αγιάζοντας και ευλογόντας τη Μεσόγειο Θάλασσα. 

Η εορτή του Αγίου Ιωάννη στο Κοτσίκειο

Στον πανηγυρίζοντας ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου τελέστηκε χθες, Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024,  Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη Ταμιάθεως κ. Γερμανό στην οποία χοροστάτησε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’.

Πρόκειται για το Νοσοκομείο το οποίο κτίστηκε το 1932 με τη συνδρομή της εύπορης οικογένειας Κότσικα, το οποίο θεωρήθηκε το μεγαλύτερο θεραπευτήριο σε όλη τη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας: “Στον περίβολο του τότε Κοτσίκειου Ελληνικού Νοσοκομείου, νυν «Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ», είχε κτιστεί ένας Ορθόδοξος Ναός για να προσεύχονται οι Έλληνες εργαζόμενοι, οι ιατροί, οι νοσηλευτές και κυρίως οι ασθενείς. Μια μεγάλη ευεργεσία της τότε οικογένειας Κότσικα, που δυστυχώς άλλαξε χέρια, εφόσον το Ελληνικό Δημόσιο στο οποίο είχε περιέλθει το Νοσοκομείο το πούλησε, με την απαράβατη συμφωνία ο Ναός των Αγίων Θεοδώρων να παραμείνει ως είχε και οι χριστιανοί της Παροικίας να μπορούν να προσεύχονται στο δικό τους εκκλησιαστικό «καταφύγιο!»”.

Η μετονομασία του ναού

“Η ερήμωσή του όμως για πολλές δεκαετίες και η γενικότερη υποβάθμισή του εξαιτίας πολλών παραγόντων της εποχής εκείνης, οδήγησε στην απόφαση να μεταφερθούν τα σπουδαία διακοσμητικά και αγιογραφικά έργα τέχνης όπως το ιστορικό τέμπλο του, στον Ιερό των Ναό Αγίων Θεοδώρων που στεγάζεται εντός του Παλαιφάτου Πατριαρχείου. Για περισσότερο από 43 χρόνια, παρέμενε κλειστός και ερημωμένος ο Ναός σε κατάσταση απαξίωσης. Ώσπου ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και επιτυχημένος επιχειρηματίας κ. Ιωάννης Σιόκας, αποφάσισε ιδίοις εξόδοις να ανακαινίσει εκ βάθρων τον Ιερό Ναό, με νέες αγιογραφίες όπως η Πλατυτέρα που κοσμεί το Ιερό, ενώ παράλληλα αποκαταστάθηκαν όλες οι ζημίες. Αυτή η ευεργεσία του κ. Ιωάννη Σιόκα πραγματοποιήθηκε εις Μνήμη του παππού του Ιωάννη εκ του οποίου πήρε ο ίδιος το όνομά του κι έτσι ο Ιερός Ναός του Κοτσίκειου μετονομάσθηκε σε Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου”, ανέφερε κατά την ομιλία του ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, εκτός των προαναφερθέντων περί της ευεργεσίας του κ. Ιωάννη Σιόκα, ανεφέρθη εκτενώς και στους αείμνηστους γονείς του, Γεώργιο και Χρυσούλα, προσευχόμενος γι αυτούς ο Θεός να τους έχει κοντά του. Επίσης, επί τη ονομαστική του εορτή, ευχήθηκε να είναι πάντα υγιής και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην πατρίδα, τη χριστιανοσύνη και τον ελληνισμό όπως πράττει.

Συγκινητική ήταν η στιγμή της Περιφοράς της Αγίας Εικόνας πέριξ του Ναού, με αρκετούς εργαζόμενους στο Νοσοκομείο, ασθενείς και πιστούς να παρακολουθούν καθώς η πομπή με κατανυκτικότατα βάδιζε προς την είσοδο του Ναού, όπου εκεί ο Πατριάρχης τέλεσε το τελετουργικό των Υδάτων ραντίζοντας τους παρευρισκόμενους με τον Αγιασμό!

Θεοφάνεια στην Αλεξάνδρεια

Την προηγούμενη ημέρα εορτάστηκαν στην πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου τα Θεοφάνεια. Της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου προεξήρχε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’. Συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Νάρκισσος Πατριαρχικός Επίτροπος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ταμιάθεως κ. Γερμανός, Προϊστάμενος της Ιεράς Μονής του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Ισαάκ Σχολάρχης της Ιερατικής Σχολής, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Πάνος Γαζής.

Στη συνέχεια τελέστηκε από τον Μακαριώτατο η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού. Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού πραγματοποιήθηκε στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας. Στη προβλήματα του ΕΝΟΑ, ο Πατριάρχης υψώνοντας τον Σταυρό τον έριξε στα βαθειά, ενώ η καλλικέλαδη φωνή του υμνούσε το όλο σκηνικό με το απολυτίκιο των Θεοφανείων «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε, η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις». Δυο αθλήτριες και ένα αθλητής, συνάμα μαθητές των Σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας, η Μαρία Πετράκη, η Γιοβάννα Ζάκι και ο Αμίρ Πετράκης, πάλεψαν για την πρωτιά αλλά και οι τρεις στο τέλος βγήκαν νικητές, καθώς ο Σταυρός ερρίφθη τρις από τον Μακαριώτατο, με αποτέλεσμα να περιέλθει στα χέρια του καθενός από μία φορά!

 

Πληροφορίες – φωτογραφίες: Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων