26/05/2020 27/05/2020 Κήρυγμα του π. James Guirguis, ιερέα στην ενορία του Αγίου Ραφαήλ στο Μπρούκλιν της Βόρειας Καρολίνας, για τη σημασία της αλήθειας στη ζωή του Χριστιανού και το πώς μας την παρέδωσαν οι 318 Άγιοι Πατέρες της Α’ Οικουμενικής Συνόδου.  «Στη σύγχρονη κοινωνία μας καταβάλλονται επιμελείς και οργανωμένες προσπάθειες για συμβιβασμό της έννοιας της απόλυτης ή...
26 Μαΐου, 2020 - 17:07
Τελευταία ενημέρωση: 27/05/2020 - 13:03

Η αλήθεια και η ζωή από τους 318 Αγίους Πατέρες της Α’ Οικουμενικής Συνόδου

Διαδώστε:
Η αλήθεια και η ζωή από τους 318 Αγίους Πατέρες της Α’ Οικουμενικής Συνόδου

Κήρυγμα του π. James Guirguis, ιερέα στην ενορία του Αγίου Ραφαήλ στο Μπρούκλιν της Βόρειας Καρολίνας, για τη σημασία της αλήθειας στη ζωή του Χριστιανού και το πώς μας την παρέδωσαν οι 318 Άγιοι Πατέρες της Α’ Οικουμενικής Συνόδου. 

«Στη σύγχρονη κοινωνία μας καταβάλλονται επιμελείς και οργανωμένες προσπάθειες για συμβιβασμό της έννοιας της απόλυτης ή αντικειμενικής αλήθειας – και αυτό ξεκινά από το πανεπιστήμιο. Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό στη ζωή ενός χριστιανού από την απόλυτη αλήθεια. Δεν βλέπουμε την αλήθεια ως έννοια, φιλοσοφία ή ιδεολογία, αλλά λέμε ότι είναι ο Άνθρωπος. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός λέει: «ἐγώ εἰμι ἡ ὁδὸς καὶ ἡ ἀλήθεια καὶ ἡ ζωή· οὐδεὶς ἔρχεται πρὸς τὸν πατέρα εἰ μὴ δι᾿ ἐμοῦ» (Ιωάννης 14: 6).

Σήμερα τιμούμε τους ιερούς πατέρες της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, που συγκλήθηκε στη Νίκαια το 325 μ.Χ. υπό την αιγίδα του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Αγίου Κωνσταντίνου του Μεγάλου. Αυτή η Σύνοδος διοργανώθηκε για να αντιμετωπίσει μια διαμάχη που συγκλόνισε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, που γεννήθηκε από τις διδασκαλίες του ιερέα Αρείου. Ο Άρειος αμφισβήτησε το αληθινό πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Σήμερα, διαφωνούμε μεταξύ μας για πολιτικά ζητήματα και για άσχετα θέματα, αλλά εκείνες τις μέρες αυτό το ερώτημα ήταν πράγματι κολοσσιαίας σημασίας… Και η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι εξίσου σημαντική. Η αλήθεια είχε σημασία, ανεξάρτητα από το εάν θα ήταν βολική είτε άβολη, ανεξάρτητα απ’ το αν θα την απέρριπτε κανείς ή θα υποστηριζόταν από το πλήθος.

Στο Ευαγγέλιο της Κυριακής των 318 Αγίων Πατέρων της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, ο Κύριος Ιησούς Χριστός λέει:«Αύτη δε είναι η αιώνιος ζωή, το να γνωρίζωσι σε τον μόνον αληθινόν Θεόν και τον οποίον απέστειλας Ιησούν Χριστόν» (Ιωάννης 17: 3). Σύμφωνα με τον Κύριό μας, η γνώση του Θεού είναι ο πιο σημαντικός στόχος στη ζωή κάποιου. Η γνώση του Θεού είναι σε μεγάλο βαθμό αυτό για το οποίο κληθήκαμε, αυτό για το οποίο μας δημιούργησε. Γνωρίζοντας τον Θεό, γνωρίζουμε Εκείνον που Είναι η Αιώνια Ύπαρξη, αποκτούμε κάτι από την ύπαρξή Του, ανακαλύπτουμε την αθανασία.

Η γνώση του Θεού προϋποθέτει ότι ο άνθρωπος κατανοεί τον Θεό αληθινά και με τον σωστό τρόπο. Διαφορετικά, ένα άτομο βλάπτει τον εαυτό του και τους ανθρώπους γύρω του σοβαρά. Σκεπτόμενοι ακριβώς αυτό, καταλαβαίνουμε ότι το έργο που έκαναν οι Πατέρες της Α’ Οικουμενικής Συνόδου είναι εξαιρετικά σημαντικό. Μιλάμε, διδάσκουμε και λατρεύουμε τον Ιησού Χριστό επειδή οι άγιοι πατέρες μας το δίδαξαν και μας αποκάλυψαν αυτή τη ζωή. Η Βίβλος δεν είναι απλώς ένα γραπτό, που μπορεί να ερμηνευτεί με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί να σκεφτεί κανείς. Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα του προτεσταντικού κινήματος. Ο καθένας υποβάλλει τη δική του ερμηνεία για ένα κείμενο και θεωρεί ότι αυτή η ερμηνεία είναι αξιόπιστη και σωστή. Το πρόβλημα είναι ότι η προσωπική ερμηνεία καθενός από εμάς δεν μπορεί να είναι σωστή. Είναι αδύνατο…

Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει τους δικούς της «μηχανισμούς», που της επιτρέπουν να ξεπεράσει τέτοιες «τάσεις» στην ερμηνεία. Πρώτα απ ‘όλα, δεν βασιζόμαστε αποκλειστικά στο βιβλικό κείμενο. Η πίστη μας είναι κάτι περισσότερο από τις συγκεκριμένες λέξεις που γράφονται στη σελίδα… Η πίστη της Εκκλησίας του Χριστού έχει τις ρίζες της στην πίστη που κήρυξαν οι Απόστολοι, όπως αυτή μεταδίδεται σε μας ανά τους αιώνες, την οποία πίστη έχουν λάβει απευθείας από τον Χριστό. Το Σώμα του Χριστού, που είναι η Εκκλησία, είναι ζωντανό και ζωτικό. Μεταδίδει την πίστη από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η εκκλησία έχει τους δικούς της ηγέτες, όπως κάθε οργανωμένη ομάδα ανθρώπων. Αυτοί οι ηγέτες είναι οι επίσκοποι που έχουν καθήκον να διδάσκουν, να κηρύττουν και να υπερασπίζονται την πίστη. Εάν κάπου ή κάποτε ένας από τους παραλήπτες της διδακτικής αρχής την χρησιμοποιεί με τρόπο που φαίνεται ακατάλληλος ή λάθος, μπορεί να αντιμετωπίσει τη συνέλευση ή το συμβούλιο των επισκόπων, για να παρουσιάσει τη θέση του και να προσπαθήσει να διευκρινίσει τη θέση που έχει λάβει. Το συμβούλιο των επισκόπων, καθοδηγούμενο από τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, θα αποφασίσει τελικά αν η διδασκαλία είναι αξιόπιστη ή λάθος. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουν και διατηρούν την πίστη διαχρονικά…

Αυτό που ισχύει στο σύγχρονο νομοθετικό σύστημα είναι ακόμη πιο αληθινό και έχει ακόμη πιο σημαντικές συνέπειες στη ζωή του Χριστιανού και στη ζωή της Εκκλησίας. Η γνώση είναι ένας βασικός παράγοντας για τη σωτηρία μας: δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν: αν η γνώση που έχουμε είναι αληθινή γνώση του Θεού, η γνώση της Γραφής, τότε αυτό είναι καλό. Μπορεί, όμως, από την άλλη η γνώση που έχουμε αποκτήσει και αποδεχθεί να είναι ψέμα. Υπάρχει ένας σωστός τρόπος να γνωρίζουμε και να μιλάμε για τον Ιησού Χριστό. Υπάρχει ένας σωστός τρόπος, για να μιλήσουμε για τον Θεό Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα. Υπάρχουν, φυσικά, λανθασμένοι τρόποι, και υπερβαίνουν κατά πολύ τον αριθμό και την ποσότητα τους σωστούς, όπως μας διδάσκει ο Κύριος Ιησούς Χριστός: «τί στενὴ ἡ πύλη καὶ τεθλιμμένη ἡ ὁδὸς ἡ ἀπάγουσα εἰς τὴν ζωήν, καὶ ὀλίγοι εἰσὶν οἱ εὑρίσκοντες αὐτήν!» (Ματθ. 7: 14).

Γιορτάζοντας, λοιπόν, τη μνήμη των 318 Αγίων Πατέρων, Αγίων της Μίας Ιεράς Εκκλησίας του Χριστού, γιορτάζουμε επίσης την σωτηρία της αλήθειας, που είναι το πρόσωπο του Ιησού Χριστού ως τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος. Είναι μια γιορτή της αλήθειας ότι Αυτός που κατέβηκε από τον Ουρανό, για να ζήσει ανάμεσά μας και υπέφερε και έχυσε το αίμα Του για εμάς και ετάφη, είναι πραγματικά σε θέση να μας σώσει, γιατί είναι πραγματικά φως εκ φωτός, Θεός αληθινός εκ Θεού αληθινού, και τίποτα λιγότερο από τον Θεό. Το σχέδιο του Θεού είναι για όλους μας να τον γνωρίσουμε πλήρως Αυτόν και τον Υιό Του. Ας ακολουθήσουμε πιστά Αυτόν που γνωρίζουμε και να αποκτήσουμε αληθινή φιλία και κοινωνία με τον Κύριο, ο οποίος είναι η αιώνια ζωή. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν! Αμήν».

O π. James ανήκει στην Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αντιόχειας στη Βόρεια Αμερική.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων