19/05/2021 19/05/2021 Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας στις 16 και 17 Μαΐου απέτισε φόρο τιμής στους χριστιανούς ιερομάρτυρες του Μπατάκ, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για την πίστη του Χριστού μετά από φρικτά κι απάνθρωπα βασανιστήρια. Την Κυριακή 16 Μαΐου, στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής  στο Μπατάκ, όπου περισσότεροι από 3.000 Χριστιανοί, συμπεριλαμβανομένων πολλών γυναικών και παιδιών,...
19 Μαΐου, 2021 - 11:21
Τελευταία ενημέρωση: 19/05/2021 - 11:22

Δέκα χρόνια από την αγιοκατάταξη των μαρτύρων του Μπατάκ

Διαδώστε:
Δέκα χρόνια από την αγιοκατάταξη των μαρτύρων του Μπατάκ

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας στις 16 και 17 Μαΐου απέτισε φόρο τιμής στους χριστιανούς ιερομάρτυρες του Μπατάκ, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για την πίστη του Χριστού μετά από φρικτά κι απάνθρωπα βασανιστήρια.

Την Κυριακή 16 Μαΐου, στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής  στο Μπατάκ, όπου περισσότεροι από 3.000 Χριστιανοί, συμπεριλαμβανομένων πολλών γυναικών και παιδιών, σκοτώθηκαν βάναυσα, τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας. (Η σφαγή του Μπατάκ αναφέρεται στη σφαγή των Βουλγάρων χριστιανών στην ομώνυμη κωμόπολη (Батак) της ΝΔ Βουλγαρίας από στρατεύματα ατάκτων Οθωμανών το 1876, στην αρχή της Εξέγερσης του Απριλίου).

Μαζί με τον Μητροπολίτη Πλόβντιβ κ. Νικόλαο συγχοροστάτησε ο Μητροπολίτης Στάρα Ζαγκόρας κ. Κυπριανός, ενώ συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι Μητροπολίτες Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης κ. Αντώνιος και ο Δοροστόλου κ.

Ο δήμαρχος του Μπατάκ, Πέταρ Πάουνοφ, και εκατοντάδες απλοί άνθρωποι από την πόλη, αλλά και ολόκληρη τη χώρα παρέστησαν στην απογευματινή τελετή, για να τιμήσουν και να προσευχηθούν για τους ιερούς μάρτυρες του Μπατάκ, των οποίων το αθώο και πολύτιμο αίμα εξακολουθεί να φαίνεται στους τοίχους του συγκεκριμένου ναού…

Αργότερα, στην

Γιορτάζοντας την 10η επέτειο από την αγιοκατάταξη των Μαρτύρων του Μπατάκ, αργότερα, στην πλατεία Οσβοζντένιε έπεσαν και πυροτεχνήματα. Την τελετή παρακολούθησαν ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης και υπουργός Εσωτερικών Μπόικο Ράσκοφ, ο Στρατηγός Γιάβορ Ματέιφ, Διοικητής της Κοινής Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων, ο Δήμαρχος του Μπατάκ Πέταρ Πάουνοφ, πολιτικοί και πολλοί απλοί πιστοί.

Στην ομιλία του προς τους παρευρισκόμενους, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης του Πλόβντιβ κ. Νικόλαος είπε:

«Πριν από δέκα χρόνια, η Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας κανόνισε τους μάρτυρες του Μπατάκ ως ουράνιους υπερασπιστές της Ορθόδοξης πίστης. Εδώ και 10 χρόνια, αυτές οι χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που σκοτώθηκαν μέσα στην εκκλησία και στην πόλη, αυτήν την ημέρα του 1876, στέκονται στα δεξιά του ουράνιου θρόνου του Θεού. Και μαζί με τους άλλους Βούλγαρους αγίους και μάρτυρες, προστατεύουν τη Βουλγαρία και ικετεύουν από τον Ιησού Χριστό για το έλεος και τη συγκατάβασή του στον ορθόδοξο βουλγαρικό λαό. Χιλιάδες κάτοικοι του Μπατάκ θυσιάστηκαν, έτσι ώστε οι Ορθόδοξοι Βούλγαροι να μην χαθούν, αλλά να αναστηθούν σε μια νέα ζωή. Το μεγάλο έλεος του Θεού στο πρόσωπό μας, ως απόγονοι των θυμάτων της σφαγής του Μπατάκ, μας έκανε πριν από 10 χρόνια συνεργούς στην αγιοκατάταξη εκείνων που πέθαναν απ’ τα βασανιστήρια, διατηρώντας την πίστη τους. Η πίστη τους ξεπέρασε τη δουλεία!»

Την επόμενη μέρα, στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής στο Μπατάκ, όπου φυλάσσονται τα ιερά λείψανα των μαρτύρων, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, με προεξάρχοντα τον  Μητροπολίτη Στάρα Ζαγόρας κ. Κυπριανό.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων