05/07/2022 05/07/2022 Στις 5 Ιουλίου οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας γιορτάζουν τα 143 χρόνια από την ίδρυσή του. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα υπουργεία που ιδρύθηκαν μετά την Απελευθέρωση της Βουλγαρίας από τους Οθωμανούς και από την αποκατάσταση του βουλγαρικού κρατιδίου. Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα Ο εορτασμός της επετείου ξεκίνησε μπροστά από το μνημείο του...
05 Ιουλίου, 2022 - 17:15
Τελευταία ενημέρωση: 05/07/2022 - 17:24

Δοξολογία για τα 143 χρόνια του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας

Διαδώστε:
Δοξολογία για τα 143 χρόνια του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας

Στις 5 Ιουλίου οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας γιορτάζουν τα 143 χρόνια από την ίδρυσή του. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα υπουργεία που ιδρύθηκαν μετά την Απελευθέρωση της Βουλγαρίας από τους Οθωμανούς και από την αποκατάσταση του βουλγαρικού κρατιδίου.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Ο εορτασμός της επετείου ξεκίνησε μπροστά από το μνημείο του «Άγνωστου Στρατιώτη» με την τέλεση αγιασμού, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μπελογκραντσίκ.

Στον εορτασμό παρευρέθηκαν η Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ιλιάνα Γιότοβα, ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ, ο παραιτηθείς υπουργός Εσωτερικών, Μπόικο Ράσκοφ, ο παραιτηθείς υπουργός Άμυνας Ντραγκομίρ Ζάκοφ, βουλευτές, υπουργοί, διπλωμάτες, εκπρόσωποι θρησκευτικών κοινοτήτων στη Βουλγαρία και υπάλληλοι του Υπουργείου.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Πολύκαρπος συνεχάρη όλους τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών και τους πολιτκούς, μεταφέροντας τις καλύτερες ευχές εκ μέρους του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου. Η τελετή συνεχίστηκε με κατάθεση στεφάνων μπροστά στο Μνημείο των στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών, που πέθαναν εν ώρα καθήκοντος.

Η ιστορία

Στις 5 Ιουλίου του 1879, ο πρίγκιπας Αλέξανδρος Α΄ του Μπάτενμπεργκ εξέδωσε το Διάταγμα νούμερο 1 (που δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα του Κράτους», Νο. 1 της 28ης Ιουλίου 1879), με το οποίο διορίστηκε η πρώτη κυβέρνηση του Πριγκιπάτου της Βουλγαρίας. Ο πρωθυπουργός της Τόντορ Μπούρμοφ έγινε, επίσης, ο πρώτος υπουργός Εσωτερικών. Το ίδιο το υπουργείο δημιουργήθηκε με το Διάταγμα 23 της 17ης Ιουλίου 1879 με βάση το άρθρο 161 του Συντάγματος του Τάρνοβο. Οι κύριοι τομείς δραστηριότητας του υπουργείου ήταν οι εσωτερικές υποθέσεις και η διοίκηση.

Στο νεοσύστατο τμήμα, ωστόσο, όλως περιέργως ανατέθηκαν επίσης πολλές ακόμα εργασίες, ασυνήθιστες για τη δραστηριότητά του. Ήταν αρμόδιο για τη δημόσια υγεία και τις κτηνιατρικές υποθέσεις, διαχειριζόταν το ταχυδρομείο και τον τηλέγραφο. Σταδιακά, το Υπουργείο Εσωτερικών εγκατέλειψε (το 1893) το κτηνιατρικό έργο, τη διεύθυνση του ταχυδρομείου (το 1882) και τη δημόσια διοίκηση (το 1885).

Μετά τις αλλαγές, το 1989, η 5η Ιουλίου κηρύχθηκε αργία του Υπουργείου Εσωτερικών.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων