06/08/2020 06/08/2020 Μια εικονογραφική έκθεση, αφιερωμένη στην 150στη επέτειο από την ίδρυση της Βουλγαρικής Εξαρχείας, εγκαινιάστηκε προχθές (4 Αυγούστου 2020) στο μοναστήρι του Μπάτσκοβο (το δεύτερο μεγαλύτερο της Βουλγαρίας). Την εκδήλωση των εγκαινίων άνοιξε ο Ηγούμενος του μοναστηριού, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βελίκης κ Σιώνιος, ο οποίος μίλησε για την έκθεση εικόνων και ξυλογλυπτικής, που έφτιαξαν δάσκαλοι-τεχνίτες από όλη τη...
06 Αυγούστου, 2020 - 12:35
Τελευταία ενημέρωση: 06/08/2020 - 12:23

Έκθεση εικονογραφίας στον κήπο της Μητέρας του Θεού

Διαδώστε:
Έκθεση εικονογραφίας στον κήπο της Μητέρας του Θεού

Μια εικονογραφική έκθεση, αφιερωμένη στην 150στη επέτειο από την ίδρυση της Βουλγαρικής Εξαρχείας, εγκαινιάστηκε προχθές (4 Αυγούστου 2020) στο μοναστήρι του Μπάτσκοβο (το δεύτερο μεγαλύτερο της Βουλγαρίας).

Την εκδήλωση των εγκαινίων άνοιξε ο Ηγούμενος του μοναστηριού, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βελίκης κ Σιώνιος, ο οποίος μίλησε για την έκθεση εικόνων και ξυλογλυπτικής, που έφτιαξαν δάσκαλοι-τεχνίτες από όλη τη χώρα, και φιλοξενείται στη Μονή για πρώτη φορά.

Αρχικά, ο ηγούμενος χαιρέτισε τον Πρόεδρο της Βουλγαρικής Εικονογραφικής Ένωσης, Γιορντάν Ιβάνοφ, και τα μέλη της, μιλώντας για «τα υπέροχα δείγματα αγιογραφίας/εικονογραφίας, που παρουσίασαν στην έκθεση, δείγματα της ορθόδοξης ζωγραφικής που έμειναν στους τοίχους των Ορθόδοξων εκκλησιών». «Η ορθόδοξη εικόνα από το σχεδιασμό μέχρι και την εκτέλεσή της είναι ένα είδος γέφυρας για κάθε πιστό από τον ορατό στον αόρατο κόσμο«, δήλωσε ο Επίσκοπος Βελίκης, ενώ ευχήθηκε στους συμμετέχοντες στην έκθεση – ζωγράφους και χαράκτες – να συνεχίσουν να εργάζονται επιτυχώς προς την κατεύθυνση, που έχουν επιλέξει, της διάδοσης της μορφής ως έκφρασης της ορθοδόξου πίστης μέσα από την εικόνα.

Ο Ηγούμενος της Μονής μοιράστηκε δύο περιπτώσεις από τη ζωή του κατά τις οποίες συγκλονίστηκε από την πνευματική χαρά μιας απροσδόκητης συνάντησης με βουλγάρικες εικόνες σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του σε όλο τον κόσμο συνάντησε τις υπέροχες εικόνες του Αγίου Αρχαγγέλου Μιχαήλ και της Αγίας Τριάδας της Παλαιάς Διαθήκης, αντίστοιχα, στην έδρα «Έκτακτης Ανάγκης Προστασίας του Πληθυσμού» στη Στοκχόλμη, για την οποίο επιλέχθηκε ο προστάτης Αρχάγγελος Μιχαήλ και στον τοίχο ενός μη Ορθόδοξου οίκου προσευχής στις Κάτω Χώρες. Παρά την άρνηση των Προτεσταντών για τις εικόνες, σε εκείνο το «σπίτι προσευχής» παρουσιάστηκε μια εικόνα της Αγίας Τριάδας ενός Βούλγαρου αγιογράφου. Μια εικόνα που υποδηλώνει την αρχαία ορθόδοξη πίστη».

Ο Επίσκοπος Βελίκης συμφώνησε να μεταφέρει προσωπικά τα συγχαρητήρια και τις ευχές των συμμετεχόντων στον Βούλγαρο Πατριάρχη κ.κ. Νεόφυτο και εξέφρασε την ελπίδα ότι τον επόμενη χρονιά θα μπορέσουν να τον υποδεχθούν κι εκείνον σε μια αντίστοιχη έκθεση. Ο Γιορντάν Ιβάνοφ ευχαρίστησε τον Ηγούμενο, αλλά και τους αδελφούς της Ιεράς Μονής για τα θερμά λόγια υποστήριξης και ενθάρρυνσης, καθώς και για την ευκαιρία να πραγματοποιήσει μια εικονογραφική έκθεση στη Μονή του Μπάτσκοβο, η οποία σηματοδοτεί την αρχή μιας καλής παράδοσης παρουσίασης εικόνων και ξυλόγλυπτων όχι μόνο σε γκαλερί αλλά και εκεί, που είναι ο πιο «φυσικό τους τόπος,  στον κήπο της Μητέρας του Θεού».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που κλείνουν αύριο, περιλαμβάνει διαλέξεις από τον συντηρητή Βλαντίμιρ Τσβέτκοφ, εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, αλλά και τον θεολόγο Ντιμίταρ Αρναούντοφ.

Μάλιστα, σήμερα, 6 Αυγούστου, μετά τη Θεία Λειτουργία επί τη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, πραγματοποιήθηκε λιτανεία με πολλές από τις εικόνες της Βουλγαρικής Εικονογραφικής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι οι προσκυνητές στο μοναστήρι θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την έκθεση έως τις 15 Αυγούστου, την Κοίμηση της Θεοτόκου, ημέρα εορτής του καθεδρικού ναού της Ιεράς Μονής.

 

Μετάφραση-Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων