02/09/2020 03/09/2020 Τον θεμέλιο λίθο για την κατασκευή του ναού των Αγίων Αρχαγγέλων στο νέο κτίριο της Ιεράς Μητροπόλεως Πλόβδιβ (Φιλιππουπόλεως) έθεσε χθες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος, ο οποίος μίλησε στο ποίμνιο για την ιστορία του ναού, που είχε καταστραφεί ολοσχερώς, επισημαίνοντας πως ό,τι είναι του Θεού και έχει χαθεί προσωρινά, αργά ή γρήγορα, επιστρέφει...
02 Σεπτεμβρίου, 2020 - 18:57
Τελευταία ενημέρωση: 03/09/2020 - 18:14

Η Φιλιππούπολη και πάλι υπό την προστασία των Αρχαγγέλων

Διαδώστε:
Η Φιλιππούπολη και πάλι υπό την προστασία των Αρχαγγέλων

Τον θεμέλιο λίθο για την κατασκευή του ναού των Αγίων Αρχαγγέλων στο νέο κτίριο της Ιεράς Μητροπόλεως Πλόβδιβ (Φιλιππουπόλεως) έθεσε χθες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος, ο οποίος μίλησε στο ποίμνιο για την ιστορία του ναού, που είχε καταστραφεί ολοσχερώς, επισημαίνοντας πως ό,τι είναι του Θεού και έχει χαθεί προσωρινά, αργά ή γρήγορα, επιστρέφει σε ΑυτόνΤο κτίριο φιλοξενούσε έναν ναό που είχε καταστραφεί και έγινε δωρεά από τον ιδιοκτήτη του. Διαβάστε πώς!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Αγαπητοί εν Κυρίω αδελφοί και αδελφές,

Αυτό το κτίριο πίσω μας χτίστηκε 240 χρόνια πριν ως σχολείο για τα παιδιά των ορθοδόξων χριστιανών στη Φιλιππούπολη (Πλόβντιφ).Υπό την καθοδήγηση του ιερομόναχου Ανθίμου, αυτό το σχολείο έχει γίνει υψίστης σημασίας πνευματικό κέντρο της ορθόδοξης εκκλησίας. Λέω της ορθόδοξης εκκλησίας, επειδή ακριβώς σε εκείνη την εποχή άρχισε να δημιουργείται η ορθόδοξη εκκλησία, που ανέπτυξε  και εκπαιδευτικό έργο σε αυτά τα εδάφη. Στα πιο σκοτεινά χρόνια της δουλείας, οι ορθόδοξοι συμπατριώτες μας έχτισαν αυτό το επιβλητικό κτίριο στο πιο ορατό σημείο της πόλης, για να δείξουν τη δύναμη του ορθόδοξου πνεύματος και τη σταθερότητα της πίστης μας. Αυτό το κτίριο έχει σχεδιαστεί για να αποτελέσει σύμβολο και είναι όντως σύμβολο.

Έχοντας περάσει από πολλές περιπέτειες, ανατροπές, αντιξοότητες, εθνικοποιήσεις, καταστροφές, βρήκε καταφύγιο στην αγκαλιά της ορθόδοξης εκκλησίας. Σε κάποια στιγμή με τη χάρη του Θεού προτάθηκε να ανατεθεί στην εκκλησία της Φιλιππούπολης, πιθανώς επειδή η ιδέα που υπηρετεί θα αναπτυσσόταν εδώ στον υψηλότερο βαθμό. Το κτίριο αυτό δημιουργήθηκε για να είναι σύμβολο και μετά από τόσα χρόνια θα γίνει ξανά σύμβολο για τους ορθοδόξους χριστιανούς της πόλης. Απτή απόδειξη ότι αυτό που είναι μοιραίο να υπηρετεί τον Θεό είναι του Θεού (καταλήγει στον Θεό). Μπορεί να περάσουν εκατοντάδες χρόνια, αλλά πάντα έρχεται μια στιγμή που η Αλήθεια θριαμβεύει και τα πράγματα μπαίνουν στη θέση τους. Το σημαντικό είναι να έχουμε πίστη. Ο Θεός βλέπει, και αν οι προσευχές μας είναι ειλικρινείς, αν οι προθέσεις μας είναι ειλικρινείς, θα μας ενισχύει πάντα στην πίστη, δίνοντάς μας ένα σημάδι. Τι ακριβώς είναι αυτό το κτίριο; Είναι ένα τέτοιο σημάδι (εννοώντας τη δωρεά του κτιρίου από τον ιδιοκτήτη του μετά από χρόνια).

Επειδή ο Θεός μας έδωσε ένα σημάδι ότι είναι φιλεύσπλαχνος μαζί μας και ότι βοηθά την εκκλησία, εμείς, οι ταπεινοί υπηρέτες Του πρέπει αμέσως να απαντήσουμε ότι το καταλάβαμε και να βοηθήσουμε να ανακτηθεί ό,τι ήταν του Θεού, αλλά προσωρινά είχε χαθεί.

Λίγα μέτρα από δω βρισκόταν ο παλαιός ορθόδοξος ναός, αφιερωμένος στους Ταξιάρχες. Αλλά αυτός ο ναός καταστράφηκε. Αυτή ήταν μια μεγάλη αμαρτία και έπρεπε να κανονιστεί. Γνωρίζαμε ότι αυτή η αμαρτία έπρεπε να διορθωθεί αργά η γρήγορα, αλλά δεν φανταζόμασταν ότι αυτό μπορούσε να γίνει με τόσο όμορφο και αξιοπρεπή τρόπο.

Σύμφωνα με τη βούληση του δωρητή του κτιρίου, Γκεόργκι Γκέργκοφ, στην αυλή του είχε σχεδιαστεί να γίνει ένας μικρός ναός. Θα οικοδομηθεί και θα αφιερωθεί προς τιμήν των Αρχαγγέλων. Κι έτσι η πόλη και η εκκλησία μας θα λάβει μεγαλύτερη χάρη από τον Θεό, τόση που δεν μπορείτε να φανταστείτε! Ο κύκλος της αμαρτίας κλείνει σήμερα με την θεμελίωση της πρώτης πέτρας.

Την Φιλιππούπολη θα προστατεύσουν και πάλι οι Αρχάγγελοι Ταξιάρχες, των οποίων ο ναός θα κοσμεί τη Μητρόπολη, η αιώνια δόξα του Θεού και οι σεσωσμένες ψυχές των προγόνων μας.

Κάποιος ρώτησε πρόσφατα: χρειάζεται η Φιλιππούπολη άλλον έναν ναό; Γιατί να χτιστεί αυτή η εκκλησία τώρα; Γιατί βοηθά η κυβέρνηση στην ανέγερση ακόμη ενός ναού;

Κατά τη διάρκεια της δουλείας, όταν χτίστηκαν όλοι οι ναοί  στην Παλιά πόλη της Φιλιππούπολης, η πόλη ήταν δέκα φορές μικρότερη απ’ ό, τι είναι τώρα. Γιατί, κατά τη γνώμη σας, εκείνη την εποχή οι άνθρωποι έχτιζαν ακούραστα τη μία εκκλησία μετά την άλλη; Γιατί οι προκάτοχοί μας είχαν χτίσει τόσο επιβλητικά κτίρια, όπως αυτά που είναι πίσω μας; Επειδή ήξεραν ότι είναι σημάδια πίστεως! Επειδή, οικοδομούσαν το πνεύμα του μελλοντικού έθνους, που στην ουσία είναι χριστιανικό και ορθόδοξο. Οι προκάτοχοί μας όχι μόνο δεν αρνήθηκαν την πίστη τους, αλλά, αντίθετα, την έκαναν σημαία Και ήταν αξιοσέβαστοι γι’ αυτό. Την περίοδο των Δράκων, εκείνοι δεν εμπόδισαν την ανοικοδόμηση ορθόδοξων εκκλησιών στη Φιλιππούπολη! Οι προκάτοχοί μας δύσκολα θα μπορούσαν να φανταστούν ότι στη Φιλιππούπολη υπάρχουν άνθρωποι που επιπλήττονται επειδή θέλουν να χτίσουν έναν ναό!

Σήμερα οι Βούλγαροι ρωτούν την κυβέρνηση, γιατί βοηθά στην εκκλησία. Θέλουν η εξουσία να  παρεμβαίνει στην Βουλγαρική Εκκλησία; Ή προτιμούν η βουλγαρική εξουσία να φοβάται να βοηθήσει την εκκλησία; Αυτό το έχουμε βιώσει. Βούλγαροι κατηγορούν Βούλγαρους για την οικονομική βοήθεια στη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία! Παρεμπιπτόντως, δεν πιστεύω ότι τα παίρνουν από εκείνους! Εάν τους το έλεγε η συνείδησή τους, επειδή ειλικρινά μισούσαν την ορθόδοξη εκκλησία, θα άξιζαν τουλάχιστον την προσοχή μας. Τώρα όμως, ξέρουμε ότι διαμαρτύρονται για το χρήμα… Στόχος τους είναι να εμποδίσουν την εκκλησία με κάθε τρόπο. Εμείς, όμως, θα χτίσουμε τον ναό των Αγίων Ταξιαρχών, γιατί αυτό είναι κάτι μεγαλύτερο από εμάς. Θα αποδώσουμε τα του Θεού τω Θεώ. Θα αποκαταστήσουμε την αρχαία εκκλησία των Αγίων Μιχαήλ και Γαβριήλ στην πόλη. Και δεν υπάρχει καμία δύναμη, που να μας εμποδίσει να οικοδομήσουμε αυτό το σημείο!»

Την 1η Σεπτεμβρίου 2020

Φιλιππούπολη»

Μετάφραση και απόδοση για το Πρακτορείο «Ορθοδοξία»: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων