27/08/2022 27/08/2022 Απότμημα ιερών λειψάνων του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Κριμαίας και Συμφερουπόλεως, υποδέχθηκε η…θαλάσσια πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Βάρνα, όπου κάποτε κατοικούσαν και πάρα πολλοί Έλληνες.  Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα Στις 24 Αυγούστου του 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βάρνας και Μεγάλης Πρεσλάβας κ. Ιωάννης, δεκάδες κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως και πολυάριθμοι κάτοικοι της πόλης υποδέχθηκαν στον Μητροπολιτικό-Καθεδρικό...
27 Αυγούστου, 2022 - 11:55
Τελευταία ενημέρωση: 27/08/2022 - 12:40

Ιερά Λείψανα του Αγίου Λουκά του Ιατρού στη Βάρνα με ευλογία του Μητροπολίτη Αργολίδος

Διαδώστε:
Ιερά Λείψανα του Αγίου Λουκά του Ιατρού στη Βάρνα με ευλογία του Μητροπολίτη Αργολίδος

Απότμημα ιερών λειψάνων του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Κριμαίας και Συμφερουπόλεως, υποδέχθηκε η…θαλάσσια πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Βάρνα, όπου κάποτε κατοικούσαν και πάρα πολλοί Έλληνες. 

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Στις 24 Αυγούστου του 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βάρνας και Μεγάλης Πρεσλάβας κ. Ιωάννης, δεκάδες κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως και πολυάριθμοι κάτοικοι της πόλης υποδέχθηκαν στον Μητροπολιτικό-Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου τα ιερά λείψανα του Αγίου, που μεταφέρθηκαν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νευροκόπιου κ. Σεραφείμ, στην Ιερά Μητρόπολη του οποίου είχαν μετακομισθεί προς προσκύνηση την περίοδο μεταξύ 16 και 23 Αυγούστου από τον Σεβασμιώτατο  Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκτάριο.

Ο Άγιος Αργολίδος έδωσε την ευλογία του και για τον θησαυρισμό στη Βάρνα, όπου τα ιερά λείψανα έμειναν μέχρι χθες, Παρασκευή, 26 Αυγούστου. Το απότμημα των ιερών λειψάνων από την Ελλάδα τοποθετήθηκε στην ιερά εικόνα του Αγίου Λουκά, με το ενσωματωμένο λείψανο του αγίου, το οποίο δωρήθηκε στην πόλη της Βάρνας από την Ουκρανία το καλοκαίρι του 2018. Το προσκυνητάρι, μάλιστα, αποτελεί δωρεά από τη Μονή Ποκρόφσκι, ενώ το τεμάχιο των ιερών λειψάνων του αγίου που είναι ενσωματωμένο σε αυτή την εικόνα αποτελεί μέρος των ιερών λειψάνων του Αγίου Λουκά από τη συγκεκριμένη μονή, τα οποία παρέλαβε ο Μητροπολίτης Συμφερουπόλεως και Κριμαίας κ. Λάζαρος το 2011.

Όσον αφορά την υποδοχή, από το κτίριο της Ιεράς Μητροπόλεως Βάρνας και Μεγάλης Πρεσλάβας μέχρι τον όμορφο και εμβληματικό ναό της πόλης τα ιερά λείψανα συνόδευσε η  Αντιπροσωπευτική Ορχήστρα Χάλκινων του Πολεμικού Ναυτικού της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. Αμέσως μετά την είσοδο των ιερών λειψάνων στον ναό, οι χορωδίες, με επικεφαλής τον Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής Ιωάννη Παπαχρόνη, άρχισαν να ψάλλουν τους δοξαστικούς αίνους προς τον άγιο.

Βίντεο από την υποδοχή μπορείτε να δείτε εδώ 

Έπειτα, ακολούθησε πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίον για τον Άγιο Λουκά τον Ιατρό ομίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νευροκοπίου κ. Σεραφείμ.

«Το 1995, όταν έγινε η αγιοκατάταξή του, ανοίχτηκε ο τάφος του και ολόκληρη η Συμφερούπολη, όπως μαρτυρείται, γέμισε με ανείπωτη ευωδία από τα ιερά του λείψανα. Όταν αφαιρέθηκαν, ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες, η καρδιά και τα μάτια του βρέθηκαν να έχουν παραμείνει άφθαρτα. Αυτά τα όργανα του ανθρώπινου σώματος δεν είναι παρά μια εικόνα των δυνάμεων της ανθρώπινης ψυχής. Καθώς η καρδιά είναι η έδρα των συναισθημάτων του ανθρώπου, συνδέουμε τον εγκέφαλο με το μυαλό και τη λογική δραστηριότητα του ανθρώπου. Σχετικά με τα μάτια, ο Κύριος λέει ότι είναι ο καθρέφτης της ανθρώπινης ψυχής, και φυσικά οι πνεύμονες – αυτοί είναι η αναπνοή του ατόμου.

Και ο Θεός μας δείχνει έναν από τους ανθρώπους Του με καθαρή καρδιά, που, σύμφωνα με τα λόγια του Σωτήρα, θα δει τον Θεό (πρβλ. Ματθ. 5, 3-12), με «νου Χριστού» – σύμφωνα με τα λόγια του αποστόλου (Α’ Κορ. 2:16), ο οποίος ακολουθεί και βαδίζει στα χνάρια του Σωτήρα. Υπομένει τα βάσανά του αδιαμαρτύρητα. Πάντα στρέφεται στους βασανιστές του με μια πατρική προσευχή και συμβουλή. Με μάτια, που έχουν δει τόσο πόνο, τόση ταλαιπωρία, που και οι ίδιοι οι εχθροί του λυπούνταν με όλον αυτόν τον ανθρώπινο πόνο που έπρεπε να περάσει.

Και ο Θεός (αυτούς τους ανθρώπους, όπως ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός) τους αφήνει άφθαρτους ως μαρτυρία της πιστότητας του δούλου Του, για να μας τον αποκαλύψει ως παράδειγμα προς μίμηση, και κυρίως ως βοηθό, προστάτη προσευχής, τον οποίο μπορούμε να καλέσουμε στις ανάγκες μας, στις ασθένειές μας, σε θλίψεις, για να θεραπευτούμε και να επιστρέψουν οι καρδιές μας στον Κύριό μας, όταν κλείνουν την πόρτα τους σε Αυτόν. Και να βρούμε, βέβαια, πάνω από όλα τον δρόμο της σωτηρίας ακολουθώντας τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, κουβαλώντας με ευγνωμοσύνη, χωρίς παράπονο, τον σταυρό που μας αναθέτει», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.

Στην υποδοχή και τις ακολουθίες, μεταξύ των επισήμων ήταν ο Αντιδήμαρχος Βάρνας Κόστα Βαζίτοφ, ο Ναύαρχος του Στόλου Prof. Boyan Mednikarov, Επικεφαλής της Ανώτατης Ναυτικής Σχολής «Ν. Y. Vaptsarov», καθώς και ο καθηγητής Dr Krasimir Ivanov.

Όσον αφορά τον Έλληνα επικεφαλής των χορωδιών, ο κ. Παπαχρόνης είναι διευθυντής και δάσκαλος στο Ωδείο Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής «Αγ. Ιωάννης Δαμασκηνός» στην πόλη της Καρδίτσας, απόφοιτος της οποίας είναι και ο υμνωδός της Βάρνας Τόντορ Τοντόροφ. Το πλούσιο βιογραφικό του Καθηγητή Παπαχρόνη συμπληρώνεται από τη διδακτική του δραστηριότητα στη Μητρόπολη Νευροκόπιου (της Βουλγαρίας), καθώς και στη Θεολογική Ακαδημία της Φιλιππούπολης.

Την επόμενη ημέρα τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Για περισσότερες φωτογραφίες, κάντε κλικ εδώ και εδώ:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων