24/08/2021 24/08/2021 H ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας τιμά, στις 21 Αυγούστου, τον Βούλγαρο ιερομάρτυρα Άγιο Συμεών, Μητροπολίτη Σάμοκοφ, ο οποίος μαρτύρησε για την ορθόδοξη  πίστη στη Σόφια το 1737. Προς τιμήν του Αγίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπελογκραντσίκ (Λευκουπόλεως) κ. Πολύκαρπος, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Βούλγαρου Πατριάρχη κ.κ. Νεόφυτου, τέλεσε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της...
24 Αυγούστου, 2021 - 21:19
Τελευταία ενημέρωση: 24/08/2021 - 21:24

Οι Βούλγαροι γιόρτασαν τον δικό τους Άγιο Συμεών

Διαδώστε:
Οι Βούλγαροι γιόρτασαν τον δικό τους Άγιο Συμεών

H ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας τιμά, στις 21 Αυγούστου, τον Βούλγαρο ιερομάρτυρα Άγιο Συμεών, Μητροπολίτη Σάμοκοφ, ο οποίος μαρτύρησε για την ορθόδοξη  πίστη στη Σόφια το 1737.

Προς τιμήν του Αγίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπελογκραντσίκ (Λευκουπόλεως) κ. Πολύκαρπος, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Βούλγαρου Πατριάρχη κ.κ. Νεόφυτου, τέλεσε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Μονής Γεννήσεως της Θεοτόκου Μπέλοβα, κοντά στην πόλη Σάμοκοφ.

Στην πανήγυρη συμμετείχαν πολλοί προσκυνητές, που προσήλθαν για να προσκυνήσουν τον τάφο, μέρος των λειψάνων καθώς και τα ρούχα του Αγίου Συμεών, που βρίσκονται στο ναό.

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν η ηγουμένη της Μονής, μοναχή Μαξίμα, η μοναχή Ιρίνα από την αδελφότητα της ιεράς μονής, καθώς και ο κ. Βλαντιμίρ Γκεόργκιεφ, δήμαρχος του Δήμου Σάμοκοφ.

Ο Θεοφιλέστατος είχε την τιμή να χοροστατήσει, φορώντας τη μίτρα του τελευταίου Μητροπολίτη Σάμοκοφ Δωσίθεου (†1907), η οποία του παραχωρήθηκε ειδικά για την περίσταση από το μουσείο της πόλης!

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Επίσκοπος χαιρέτησε τους κληρικούς, τους ψάλτες και τους πιστούς εκ μέρους του Μακαριωτάτου Βουλγάρου Πατριάρχη κ.κ. Νεόφυτου, υπενθυμίζοντας τη ζωή και το μαρτύριο του Αγίου Συμεών και καλώντας τους να μιμηθούν το παράδειγμά του: «Ας μιμηθούμε τον Άγιο Συμεών, την ισχυρή πίστη και αγάπη του στον Θεό και την πίστη του στον βουλγαρικό λαό – ότι θα είναι ορθόδοξος, ότι θα είναι σπορέας του Λόγου του Θεού στις καρδιές των ανθρώπων. Και να γεμίσουμε με αγάπη, έτσι ώστε με αυτή τη διαθήκη αγάπης του Χριστού να μπορούμε να είμαστε αληθινά παιδιά του Θεού, αληθινοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί, αληθινοί Βούλγαροι, που γνωρίζουν την οικογένειά τους, την Ορθόδοξη πίστη τους και προσπαθούν να τη διδάξουν στα παιδιά τους των επόμενων γενεών».

Από την πλευρά τους και εκ μέρους του κλήρου, του εκκλησιαστικού συμβουλίου και των ευλαβών προσκυνητών, ο πατήρ Μιχαήλ και ο πατήρ Λιουμπομίρ, ιερείς του ναού, ευχαρίστησαν για την κοινή λειτουργία και για τις προσευχές του τον Βούλγαρο Πατριάρχη μέσω του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Πολύκαρπου, δίνοντας στον επίσκοπο μια εικόνα με τον Άγιο Συμεών.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, τελέστηκε αγιασμός στην αυλή του ναού και δόθηκε ως κέρασμα ένα πιάτο με κρέας για την υγεία και την ευλογία όλων των παρόντων.

Η γιορτή συνεχίστηκε με ένα πλούσιο λαογραφικό πρόγραμμα προς χαρά όλων των παρευρισκομένων.

Για περισσότερες φωτογραφίες δείτε εδώ: https://flic.kr/s/aHsmWsivVP

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων