28/04/2023 28/04/2023 Με την ευλογία του Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου, η Σόφια υποδέχθηκε, στις 26 Απριλίου, τεμάχιο της δεξιάς χειρός του Αγίου Γεωργίου, το οποίο φυλάσσεται στον ναό του Αγίου Γεωργίου στην Νιγρίτα των Σερρών. Το ιερόλείψανο προσκόμισε ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κελεμπέκης. Το Ιερό Λείψανο θα παραμείνει στη Βουλγαρία μέχρι τις 7 Μαΐου όπου και θα τεθεί σε...
28 Απριλίου, 2023 - 15:04
Τελευταία ενημέρωση: 28/04/2023 - 15:06

Πανηγυρική υποδοχή αποτμήματος ιερού λειψάνου του Αγίου Γεωργίου στη Σόφια (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Πανηγυρική υποδοχή αποτμήματος ιερού λειψάνου του Αγίου Γεωργίου στη Σόφια (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Με την ευλογία του Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου, η Σόφια υποδέχθηκε, στις 26 Απριλίου, τεμάχιο της δεξιάς χειρός του Αγίου Γεωργίου, το οποίο φυλάσσεται στον ναό του Αγίου Γεωργίου στην Νιγρίτα των Σερρών. Το ιερόλείψανο προσκόμισε ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κελεμπέκης. Το Ιερό Λείψανο θα παραμείνει στη Βουλγαρία μέχρι τις 7 Μαΐου όπου και θα τεθεί σε προσκύνηση σε Ναούς και Ιερές Μονές της Μητρόπολης Σόφιας.

  • Γραφείο- ρεπορτάζ  ope.gr

Ο Μακαριώτατος κ.κ. Νεόφυτος ήταν ο πρώτος που υποδέχθηκε το ιερό λείψανο και στη συνέχεια ξεκίνησε η λιτανευτική πομπή, η οποία πέρασε από τους δρόμους της Σόφιας και έφθασε στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας της πρωτεύουσας.

Συγκεκριμένα, με μια λιτανευτική πομπή το ιερό λείψανο βγήκε από τον μητροπολιτικό ναό Αγίας Μαρίνας και με κωδωνοκρουσίες ξεκίνησε η λιτανεία προς την κεντρική λεωφόρο «Τσάρος Οσβομποντίτελ». Ακολούθησαν παιδική μπάντα με πνευστά, παιδιά ντυμένα με λαϊκές φορεσιές και δεκάδες ιερείς από τη Σόφια και τη Μητρόπολη.

Ο Επίσκοπος Μπελογκρντσίκ κ. Πολύκαρπος οδήγησε τον ευσεβή λαό, μαζί με τον Υφυπουργό Πολιτισμού Καθ. Δρ. Πλάμεν Σλάβοφ και τον Δήμαρχο Βισαλτίας κ. Αθανάσιο Μασλαρινό.

Η πανηγυρική πομπή πέρασε από τη ρωσική εκκλησία Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια κατέληξε στην εκκλησία Αγίας Σοφίας παρουσία πλήθους πιστών που περίμεναν να προσκυνήσουν.

Στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας τελέσθηκε ο Εσπερινός χοροστατούντος του Επισκόπου κ. Πολυκάρπου. Στο κήρυγμά του ευχαρίστησε την τοπική Εκκλησία Σερρών που με την άδεια και την ευλογία του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου οι Έλληνες ιερείς έφεραν το ιερό λέιψανο στη Βουλγαρία.

Στους πολυάριθμους παρευρισκόμενους πιστούς απηύθυνε συγχαρητήριο λόγο και ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κελεμπέκης ο οποίος ευχαρίστησε για την ευκαιρία να επισκεφθεί τη Βουλγαρία και να φέρει ένα μέρος από τα λείψανα του Αγίου Γεωργίου για την ευλογία του βουλγαρικού λαού.

«Σας χαιρετώ από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στη Νιγρίτα, της Ελλάδας! Η πολυτιμότερη κληρονομιά που διατηρούμε στον ναό, εκτός από τις εικόνες του 14ου αιώνα, είναι τα ιερά λείψανα του μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Η παρουσία των ιερών λειψάνων μοιάζει με την παρουσία του ίδιου του Αγίου Γεωργίου και αυτό το νιώθουμε γιατί ο Άγιος Γεώργιος μας έχει δείξει πολλές φορές τη θεραπευτική του δύναμη. Για εμάς, τους κατοίκους της Νιγρίτας και της γύρω περιοχής αλλά και για όλους τους προσκυνητές, τα ιερά λείψανα ενισχύουν την αγάπη μας για τον άγιο και κάνει την πίστη μας να μεγαλώνει και να δυναμώνει ακόμη περισσότερο. Ξέρουμε ότι στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, έχουμε έναν φίλο κοντά – τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο, που είναι και φίλος του Θεού και κάθεται δίπλα Του στον ουρανό και προσεύχεται για εμάς, για εσάς και για όλο τον κόσμο. Ο Άγιος Γεώργιος να μας προστατεύει και να μας φυλάει όλους!», είπε ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κελεμπέκης.

Ο Επίσκοπος κ. Πολύκαρπος ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τους παρευρισκόμενους.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες bg-patriarshia.bg (Kostadin Trenov, Vesela Ignatova)

Βίντεο: Lubomir Varbanov

Περισσότερες φωτογραφίες από την υποδοχή του ιερού λειψάνου ΕΔΩ και από την λιτανεία ΕΔΩ 

Διαβάστε ακόμη: Στη Βουλγαρία Ιερό Λείψανο του Αγίου Γεωργίου από τη Νιγρίτα Σερρών

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων