23/11/2023 23/11/2023 Την έδρα του Πατριαρχείου Βουλγαρία στη Σόφια επισκέφθηκε χθες ο Πρόεδρος της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ, στο πλαίσιο σειράς επαφών που είχε με εκπροσώπους των παραδοσιακών θρησκειών της χώρας, ενώ στο διάλογο μπήκαν και οι εκκλησιαστικές εξελίξεις στα Σκόπια με την ανακοίνωση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας να αναφέρεται στη σχέση της Εκκλησίας της Βουλγαρίας με την “Ορθόδοξη...
23 Νοεμβρίου, 2023 - 12:30
Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2023 - 12:46

Σόφια: Ο Πρόεδρος Ράντεφ είχε συνάντηση με μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Βουλγαρίας

Διαδώστε:
Σόφια: Ο Πρόεδρος Ράντεφ είχε συνάντηση με μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Βουλγαρίας

Την έδρα του Πατριαρχείου Βουλγαρία στη Σόφια επισκέφθηκε χθες ο Πρόεδρος της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ, στο πλαίσιο σειράς επαφών που είχε με εκπροσώπους των παραδοσιακών θρησκειών της χώρας, ενώ στο διάλογο μπήκαν και οι εκκλησιαστικές εξελίξεις στα Σκόπια με την ανακοίνωση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας να αναφέρεται στη σχέση της Εκκλησίας της Βουλγαρίας με την “Ορθόδοξη Εκκλησία της Βορείου Μακεδονίας”.

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρέστησαν Ιεράρχες της Βουλγαρικής Εκκλησίας μέλη της Ιεράς Συνόδου, ενώ να σημειωθεί ότι απουσίαζε ο Πατριάρχης κ.κ. Νεόφυτος. Εκ μέρους των μελών της Ιεράς Συνόδου επικεφαλής ήταν ο Μητροπολίτης Βέλικο Τύρνοβο κ. Γρηγόριος. 

“Το βουλγαρικό κράτος και η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία έχουν κοινή ευθύνη για τη διατήρηση και την ανάπτυξη των σχέσεων με τους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό. Αυτή ήταν η κοινή θέση του Προέδρου Ρούμεν Ράντεφ και της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας”, τονίζεται αρχικά στη σχετική ανακοίνωση από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Ράντεφ τόνισε τον ιστορικό ρόλο της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τόσο στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας της χώρας όσο, όσο και στην αποκατάσταση του ίδιου του βουλγαρικού κράτους. Η κοινή θέση ήταν ότι η υπεράσπιση του βουλγαρικού εθνικού συμφέροντος και η διατήρηση της πνευματικής και πολιτιστικής-ιστορικής κληρονομιάς, απαιτούν ενότητα στις κοινές προσπάθειες των κρατικών θεσμών και της Ιεράς Συνόδου.

Στο τραπέζι το εκκλησιαστικό ζήτημα των Σκοπίων

Παράλληλα, ο Βούλγαρος Πρόεδρος τόνισε την ετοιμότητα του προεδρικού θεσμού να υποστηρίξει την πνευματική αποστολή της Ιεράς Συνόδου προς τους Ορθοδόξους Βούλγαρους του εξωτερικού σύμφωνα με τους εκκλησιαστικούς κανόνες.

Στο τραπέζι της συζήτησης βρέθηκε και το θέμα με την Εκκλησία των Σκοπίων η οποία εδώ και ενάμιση χρόνο έχει αποκαταστήσει την κοινωνία με όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, μετά και την σχετική απόφαση την οποία έλαβε το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Μάιο του 2022. Από την πλευρά της η Βουλγαρική Εκκλησία χαιρέτισε μεν την απόφαση για την εκκλησιαστική εξέλιξη, αλλά ως προς την ονομασία δεν έχει αποδεχθεί την απόφαση για Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, αλλά έως και την οριστική διευθέτηση του ζητήματος αποφάσισε πριν ένα χρόνο να χρησιμοποιεί την ονομασία “Ορθόδοξη Εκκλησία της Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας”.

Δείτε αναλυτικά: Το Πατριαρχείο Βουλγαρίας αναγνωρίζει “Εκκλησία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας ότι κατά τις συζητήσεις των μελών της Ιεράς Συνόδου και του Προέδρου Ράντεφ: “Οι σχέσεις Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Πατριαρχείου Βουλγαρίας και Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να συμβάλουν στην προσέγγιση και την ελεύθερη επικοινωνία των ανθρώπων και στις δύο πλευρές των κοινών μας συνόρων”. 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων