16/12/2022 16/12/2022 Σε ευχαριστιακή κοινωνία δέχεται η Εκκλησία της Βουλγαρίας την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος κατόπιν απόφασης που έλαβε σε συνεδρίασή της η Ιερά Σύνοδος στις 13 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η εν Βουλγαρία Ορθόδοξη Εκκλησία αποφάσισε να γράψει στο Δίπτυχό της τον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο, όχι ως Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος, αλλά ως “Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας της Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας”. Γραφείο...
16 Δεκεμβρίου, 2022 - 19:30
Τελευταία ενημέρωση: 16/12/2022 - 19:36

Το Πατριαρχείο Βουλγαρίας αναγνωρίζει “Εκκλησία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”

Διαδώστε:
Το Πατριαρχείο Βουλγαρίας αναγνωρίζει “Εκκλησία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”

Σε ευχαριστιακή κοινωνία δέχεται η Εκκλησία της Βουλγαρίας την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος κατόπιν απόφασης που έλαβε σε συνεδρίασή της η Ιερά Σύνοδος στις 13 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η εν Βουλγαρία Ορθόδοξη Εκκλησία αποφάσισε να γράψει στο Δίπτυχό της τον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο, όχι ως Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος, αλλά ως “Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας της Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας”.

  • Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας:

Η Ιερά Σύνοδος ομόφωνα αποφάσισε ότι δέχεται σε ευχαριστιακή κοινωνία τον Τόμο Αυτοκεφαλίας που έδωσε το Πατριαρχείο Σερβίας στην Εκκλησία της Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας. Έως την έκδοση της  Πανορθόδοξης απόφασης για το θέμα της ονομασίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας.

Η Ιερά Σύνοδος προσθέτει την ακόλουθη διατύπωση στο Δίπτυχο της εν Βουλγαρία Ορθοδόξου Εκκλησίας την αναφορά του Αρχιεπισκόπου Στεφάνου ως “Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας της Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας” .

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για “Τόμο Αυτοκεφαλίας “, αλλά γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, καθώς το μόνο αρμόδιο για την χορήγηση Αυτοκεφαλίας είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η απόφαση μπορεί να είναι παροδική καθώς αναφέρεται ότι η Εκκλησία της Βουλγαρίας αναμένει Πανορθοδοξη απόφαση για το θέμα του ονόματος, ωστόσο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε καταστήσει σαφές ότι η Αρχιεπισκοπή θα φέρει το όνομα Αχρίδος, ενώ θα αποκλείεται ο όρος “Μακεδονική” και κάθε παραγωγό του.

Διαβάστε ακόμη:

Αρχιεπισκοπή Αχρίδος: Το “αγκάθι” του ονόματος, η αναγνώριση και το Αυτοκέφαλο

Η εν Πολωνία Ορθόδοξη Εκκλησία για την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος

Πατριαρχείο Αντιοχείας: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου – Η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, τα μηνύματα και οι αποφάσεις

Το Πατριαρχείο Μόσχας αναγνώρισε την αυτοκέφαλη Αρχιεπισκοπή Αχρίδος

Διευκρινίσεις από την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος για τα περί “αυτοκεφαλίας”

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από bg-patriarshia.bg

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων