19/03/2024 19/03/2024 Στις 30 Ιουνίου αποφασίστηκε όπως συγκληθεί η οριζόμενη από τον Καταστατικό Χάρτη Πατριαρχική Εκλογική Συνέλευση η οποία εκλέγει τον Πατριάρχη Βουλγαρίας. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 19 Μαρτίου 2024 η οποία συνήλθε στη Σόφια και εξέλεξε ομόφωνα  ως νέο Αντιπρόεδρο της Ιεράς Συνόδου τον Μητροπολίτη Βράτσης κ. Γρηγόριο.  Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Όπως ορίζει...
19 Μαρτίου, 2024 - 15:26
Τελευταία ενημέρωση: 19/03/2024 - 15:32

Στις 30 Ιουνίου η εκλογή νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας

Διαδώστε:
Στις 30 Ιουνίου η εκλογή νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας

Στις 30 Ιουνίου αποφασίστηκε όπως συγκληθεί η οριζόμενη από τον Καταστατικό Χάρτη Πατριαρχική Εκλογική Συνέλευση η οποία εκλέγει τον Πατριάρχη Βουλγαρίας. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 19 Μαρτίου 2024 η οποία συνήλθε στη Σόφια και εξέλεξε ομόφωνα  ως νέο Αντιπρόεδρο της Ιεράς Συνόδου τον Μητροπολίτη Βράτσης κ. Γρηγόριο. 

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Όπως ορίζει το Καταστατικό ο Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου οργανώνει τη διαδικασία για την εκλογή του νέου Πατριάρχη η οποία γίνεται από Πατριαρχικό Εκλογικό Συμβούλιο. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει εντός των επόμενων τεσσάρων μηνών.

Παράλληλα, ορίστηκε το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή τόσο Μητροπολίτη για την χηρεύουσα Μητρόπολη Σλίβεν όσο και για την εκλογή για νέο Πατριάρχη Βουλγαρίας.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, στις 26 Μαϊου 2024, η οποία φέτος συμπίπτει με την Κυριακή του Παραλύτου, θα γίνει η εκλογή για την πλήρωση της χηρευούσης θέσεως του Μητροπολίτη Σλίβεν.

Ένα μήνα αργότερα, στις 30 Ιουνίου 2024, Κυριακή των Αγίων Πάντων, θα συνεδριάσει η Πατριαρχική Εκλογική Συνέλευση η οποία θα εκλέξει τον νέο Πατριάρχη Βουλγαρίας. Θα έχουν προηγηθεί στις 2 Ιουνίου η διεξαγωγή εκλογών αντιπροσώπων για την Πατριαρχική Εκλογική Συνέλευση και στις 20 Ιουνίου η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου για να καταρτήσει το τριπρόσωπο από το οποίο θα αναδειχθεί ο νέος Πατριάρχης Βουλγαρίας στις 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Βουλγαρικής Εκκλησίας οι υποψήφιοι για τον Πατριαρχικό Θρόνο θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας τους και να είναι εν ενεργεία Μητροπολίτες για πέντε χρόνια. Από τους σημερινούς 13 μητροπολίτες – μέλη της Ιεράς Συνόδου, οι εννέα πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του Μητροπολίτη Φιλιππουπόλεως κ. Νικολάου, ο οποίος επίσημα δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος.

Αυτή ήταν η πρώτη συνεδρίαση μετά την Εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Πατριάρχη Βουλγαρίας κυρού Νεοφύτου, ο οποίος εκοιμήθη στις 13 Μαρτίου 2024, σε ηλικία 79 ετών, ύστερα από 11 χρόνια στο πηδάλιο της εν Βουλγαρία Ορθοδόξου Εκκλησίας. Υπενθυμίζεται ότι χρέη Αντιπροέδρου της Ιεράς Συνόδου είχε αναλάβει αμέσως μετά την εκδημία του Πατριάρχη Νεοφύτου, ο Μητροπολίτης Βάρνης κ. Ιωάννης.

Δεν θα είναι υποψήφιο ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως Νικόλαος

Την επιθυμία του να μην ενταχθεί στα σενάρια διαδοχολογίας για τον Θρόνο του Πατριάρχη Βουλγαρίας και να μην κατέβει ως υποψήφιος στις διαδικασίες οι οποίες ορίζονται από τον Καταστατικό Χάρτη, εξέφρασε ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος προς τους ιερείς και τον λαό της Επαρχίας του.

Ο Σεβασμιώτατος, το όνομα του οποίου φαίνεται να κυριαρχεί στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης ως ενός εκ των υποψηφίων, σε προσφώνησή του για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, η οποία δημοσιεύεται στην επίσημη σελίδα της Μητρόπολης. “Στις άμεσες προτεραιότητές μου είναι να ενημερώσω και τους Αδελφούς, μέλη της Ιεράς μας Συνόδου για αυτή μου την επιθυμία”, σημειώνει. (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά).

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης κ. Κυπριανός, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την τοποθέτηση αυτή και απάντησε ότι ο καθένας έχει την ελεύθερη βούληση να ενεργήσει και όλα θέμα προσωπικής επιλογής. Σε διευκρινιστικό ερώτημα εάν είναι οριστικό ότι ο Μητροπολίτης κ. Νικόλαος δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου είπε και πάλι ότι το είχε δηλώσει, αλλά το επιβεβαίωσε και στην Ιερά Σύνοδο.

Ρωτήθηκε επίσης τι θα γίνει σε περίπτωση που και άλλοι Μητροπολίτες αρνηθούν να είναι υποψήφιοι, απαντώντας ότι δεν μπορεί να κάνει μία τέτοια εκτίμηση.

Ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως Νικόλαος 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων