24/04/2022 25/04/2022 Το Πασχάλιο μήνυμα του Πατριάρχη Βουλγαρίας και των μελών της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αναγνώσθηκε σε όλες τις εκκλησίες της γειτονικής χώρας την Κυριακή του Πάσχα. Ο Μακαριώτατος προέτρεψε το ποίμνιο να ακολουθήσει το φως, που φωτίζει έντομα σήμερα ολόκληρο το σύμπαν, το ίδιο φως, που φωτίζει την πορεία προς την αιώνια ζωή...
24 Απριλίου, 2022 - 16:16
Τελευταία ενημέρωση: 25/04/2022 - 10:03

Βουλγαρίας Νεόφυτος: «Ας μην είμαστε αδιάφοροι παρατηρητές του κακού, αλλά άξιοι συνεργάτες του Χριστού»

Διαδώστε:
Βουλγαρίας Νεόφυτος: «Ας μην είμαστε αδιάφοροι παρατηρητές του κακού, αλλά άξιοι συνεργάτες του Χριστού»

Το Πασχάλιο μήνυμα του Πατριάρχη Βουλγαρίας και των μελών της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αναγνώσθηκε σε όλες τις εκκλησίες της γειτονικής χώρας την Κυριακή του Πάσχα. Ο Μακαριώτατος προέτρεψε το ποίμνιο να ακολουθήσει το φως, που φωτίζει έντομα σήμερα ολόκληρο το σύμπαν, το ίδιο φως, που φωτίζει την πορεία προς την αιώνια ζωή και τη βασιλεία του Θεού, και να εργαστεί επιμελώς για τη σωτηρία. Παρότρυνε, δε, άπαντες «να μην είμαστε αδιάφοροι παρατηρητές του κακού και της αδικίας που μας περιβάλλουν, αλλά αποτελεσματικοί συνεργάτες του Κυρίου στον καθημερινό αγώνα για ζωή – καλοπροαίρετοι και ειρηνοποιοί, αντάξιοι του ονόματος του Χριστού».

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Ολόκληρο το μήνυμα:

Το φως της Ανάστασης φωτίζει έντονα σήμερα ολόκληρο το σύμπαν και η αγνή χαρά της νίκης της Ζωής, που αναστήθηκε από τον τάφο μας υψώνει ψηλά, πάνω από όλα τα γήινα – πάνω από όλα τα βάσανα, τη θλίψη και την απελπισία, γεμίζοντας τόσο πολύ τις ψυχές και τις καρδιές μας, για να αναφωνήσουμε θριαμβευτικά:

Χριστός Ανέστη!

Η ζωή έχει ξεπεράσει τον αρχικό της εχθρό, το θείο φως διέλυσε το σκοτάδι και μπροστά μας είναι μόνο ο άδειος τάφος του Κυρίου, ως σιωπηλή μαρτυρία για την αδυναμία του κακού και του θανάτου. Μάρτυρες αυτής της γιορτής της Ζωής είμαστε εμείς που δεν είδαμε αλλά πιστέψαμε (Ιωάννης 20:29) και η μαρτυρία μας είναι αληθινή, επειδή πηγάζει βαθιά από τις καρδιές μας. Με τα μάτια της πίστης βλέπουμε και γνωρίζουμε ότι κάθε «γιορτή» του κακού και του θανάτου σε αυτόν τον κόσμο είναι μόνο προσωρινή και φαινομενική, γιατί ο θάνατος δεν έχει ρόλο στη ζωή, και επομένως έχει νικηθεί από Αυτόν που χάρισε την αιώνια ζωή στον άνθρωπο. Νικημένος και ντροπιασμένος, δεν είναι πια τρομερός για μας ο θάνατος, καθώς κατεπόθη ὁ θάνατος εἰς νῖκος· (Α’ Κορ. 15,54), και κανείς δεν πρέπει να φοβάται πια τον θάνατο, «γιατί ο θάνατος του Σωτήρος μας ελευθέρωσε από αυτόν» (Κατηχητικός λόγος του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου).

Μετά την Ανάσταση του Σωτήρος Χριστού, η εκ νεκρών ανάσταση έγινε το θεμέλιο μας για την αιώνια ζωή, για την οποία προετοιμαζόμαστε εδώ, σε αυτή τη ζωή, που μας έδωσε ο Δημιουργός. Διότι «όπως η αμαρτία κυριαρχεί, προκαλώντας τον θάνατο, έτσι θα βασιλεύσει και η χάρις δια της δικαιώσεως, ώστε να επικρατήσει η αιώνια ζωή, μέσω του Ιησού Χριστού», και αυτό είναι το δώρο του Θεού: αἰώνιος ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ τῷ Κυρίῳ ἡμῶν (Η αιώνια ζωή δια του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, Ρωμ. 5,21, 6,23).

«Εγώ ήρθα», λέει ο Σωτήρας, «για να έχουν ζωή και να την έχουν πλήρη» (ἐγὼ ἦλθον ἵνα ζωὴν ἔχωσι καὶ περισσὸν ἔχωσιν – Κατά Ιωάν. 10,10). Εδώ που τα λόγια Του εκπληρώνονται και επιβεβαιώνονται στην Ανάστασή Του εκ νεκρών, η οποία είναι η υπόσχεση και η αρχή της ανάστασης του καθενός από εμάς – πιστούς σε Αυτόν ως δρόμο, αλήθεια και ζωή (βλ. Ιωάννη 14:6 ).

Και τώρα τα λόγια του εκπληρώνονται και επιβεβαιώνονται στην ανάστασή Του από τους νεκρούς, που είναι η υπόσχεση και η αρχή της Ανάστασης του καθενός από εμάς που πιστεύουμε σ ‘ Αυτόν ως την οδό, την αλήθεια και τη ζωή (πρβλ. 14:6).

Ζούμε και σωζόμαστε στον χρόνο μεταξύ της Ανάστασης του Χριστού και της Έσχατης Κρίσης. Δεν μας δίνεται να γνωρίζουμε «τους καιρούς ή τα χρόνια τους οποίους ο Πατήρ κράτησε στη δική του εξουσία και παγγνωσία» ( οὐχ ὑμῶν ἐστι γνῶναι χρόνους ἢ καιροὺς οὓς ὁ πατὴρ ἔθετο ἐν τῇ ἰδίᾳ ἐξουσίᾳ, Πράξεις 1:7).

Η εποχή της Καινής Διαθήκης είναι μια εποχή αγάπης, η οποία αποτελεί την τέλεια «εκπλήρωση του νόμου» (Ρωμ. 13:10 – ἡ ἀγάπη τῷ πλησίον κακὸν οὐκ ἐργάζεται· πλήρωμα οὖν νόμου ἡ ἀγάπη) και μας κληροδοτείται από τον Κύριό μας ως βασική αξία, η εκπλήρωση της οποίας καθίσταται δυνατή στο σύνολό της ήδη εδώ στη γη, τόσο προς τον Θεό και τους ανθρώπους. «Ο Θεός είναι αγάπη, και αυτός που μένει στην αγάπη μένει στον Θεό, και ο Θεός σε αυτόν” (1 Ιωαν. 4,16), Επειδή “η αγάπη του Θεού εγχύθηκε στις καρδιές μας από το Άγιο Πνεύμα” (Προς Ρωμ. 5:5). Από αγάπη για τον άνθρωπο, ο ίδιος ο Θεός ενσαρκώθηκε, έζησε ανάμεσα στους ανθρώπους και, ως άνθρωπος, υπέφερε για μας, για να νικήσει τον εχθρό της σωτηρίας μας, τελικά Αναστάς εκ νεκρών. Επομένως, ο δρόμος προς την Ανάσταση για την αιώνια ζωή είναι ο δρόμος της αγάπης, μιμούμενοι το αιώνιο και αμετάβλητο πρότυπο που κληροδοτήθηκε σε εμάς από τον Ιησού Χριστό.

Και γι’ αυτό είναι τόσο δύσκολο όταν ακόμα και σήμερα γινόμαστε μάρτυρες της απουσίας αυτής της αγάπης. Όταν βλέπουμε έχθρα και μίσος μεταξύ των ανθρώπων, η επιθυμία για κυριαρχία κι εξουσία έναντι του άλλου συνεχίζει να στοιχειώνει τον ανθρώπινο νου, συσκοτίζει την εικόνα του Θεού στον άνθρωπο και μας αποξενώνει από τον Επουράνιο Πατέρα.

Είναι δύσκολο για εμάς ακόμα και να συμφιλιωθούμε με την ιδέα πόσο ευγενικός, υπομονετικός και φιλεύσπλαχνος είναι ο Θεός, που δεν θέλει ούτε και επιδιώκει τον θάνατο του αμαρτωλού αλλά θέλει ο αμαρτωλός να γυρίσει στον δρόμο Του του και να ζήσει αληθινά» (Ιεζ. 33,11 – εἰπὸν αὐτοῖς· ζῶ ἐγώ, τάδε λέγει Κύριος, οὐ βούλομαι τὸν θάνατον τοῦ ἀσεβοῦς ὡς τὸ ἀποστρέψαι τὸν ἀσεβῆ ἀπὸ τῆς ὁδοῦ αὐτοῦ καὶ ζῆν αὐτόν. ἀποστροφῇ ἀποστρέψατε ἀπὸ τῆς ὁδοῦ ὑμῶν· καί ἱνατί ἀποθνήσκετε, οἶκος Ἰσραήλ;).

Ο Θεός μας, Κύριος Ιησούς Χριστός, ο Αναστάς εκ νεκρών, είναι παντοδύναμος. Έχει τη δύναμη να καλύπτει και να καθαρίζει κάθε αμαρτία, να σκουπίζει κάθε δάκρυ από τα μάτια μας και να μετατρέπει κάθε κακό σε καλό. Ο Θεός είναι το απόλυτο αγαθό, η απόλυτη καλοσύνη, η αμέτρητη αγαθότητα και το έλεος και η φιλανθρωπία. Είναι «φως και εν αυτώ ουδέν σκότος», μαρτυρά ο άγιος απόστολος και ευαγγελιστής Ιωάννης (Α’ Ιωάννου 1:5). Το σκοτάδι βασιλεύει μόνο σε αυτόν τον κόσμο, αλλά με την Ανάσταση του Χριστού έχει ήδη νικηθεί, γιατί «το σκοτάδι παρήλθε και το αληθινό φως ήδη λάμπει» (Α’ Ιωάννου 2:8). Το εκτυφλωτικό φως της Ανάστασης μεταμορφώνει τα πάντα και τους πάντες και φωτίζει την πορεία μας προς την αιώνια ζωή, ανεξάρτητα από όλα τα κακά γύρω μας. Μετά το πρωί της Ανάστασης, το κακό νικήθηκε και καταδικάστηκε, γιατί καταστράφηκε το ισχυρότερο όπλο του, ο θάνατος, με τον οποίο κυβέρνησε τον κόσμο (πρβλ. Εβρ. 2,14).

Είθε η χαρά που μας φέρνει η Ανάσταση του Σωτήρος να είναι πάντα μαζί μας και αυτή η χαρά θα είναι πλήρης! Να ζήσουμε με την Ανάσταση και να συνειδητοποιήσουμε βαθιά στις καρδιές μας τις μη αναστρέψιμες αλλαγές που έγιναν στον κόσμο μας το πρωί του Πάσχα, όταν το σκοτάδι υποχώρησε για πάντα μπροστά στο φως, που δεν μπορούσε να συλλάβει (Ιωάν. 1:5). Ο εχθρός της ανθρώπινης σωτηρίας ηττήθηκε, συνετρίβη και ντροπιάστηκε. Η πίστη και η ελπίδα πήραν τη θέση της απελπισίας και η Ζωή βασίλεψε. Ας ακολουθήσουμε το φως που φωτίζει την πορεία μας προς την αιώνια ζωή και τη βασιλεία του Θεού και ας εργαστούμε επιμελώς για τη σωτηρία μας. Να μην είμαστε αδιάφοροι παρατηρητές του κακού και της αδικίας που μας περιβάλλουν, αλλά αποτελεσματικοί συνεργάτες του Κυρίου στον καθημερινό αγώνα για ζωή – καλοπροαίρετοι και ειρηνοποιοί, αντάξιοι του ονόματος του Χριστού.

Η δύναμή μας βρίσκεται στην πίστη μας, γιατί είναι η πίστη στον Αναστάντα εκ νεκρών, Υιό του Θεού και Υιό του Ανθρώπου – Κύριο και Σωτήρα, και στον αιώνιο Δάσκαλό μας, Ιησού Χριστό. Τον ομολογούμε, μόνο σε Αυτόν εμπιστευόμαστε τις ελπίδες μας για σωτηρία και αιώνια ζωή, εμπιστευόμαστε μόνο σε Αυτόν, ενθυμούμενοι ότι «διότι δεν υπάρχει κανένα άλλο όνομα κάτω από τον ουρανόν και εις όλην την γην, που να έχη δοθή εκ μέρους του Θεού στους ανθρώπους, δια του οποίου, σύμφωνα με την βουλήν του Θεού, έχει ορισθή να σωθώμεν όλοι μας» (Πράξεις 4:12).

Χαιρετίζουμε πατρικά με την Ανάσταση του Χριστού όλα τα πιστά τέκνα της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, στην Πατρίδα και μακριά από αυτήν, και ευχόμαστε πνευματική ειρήνη και άφθονη Πασχαλινή χαρά!

Η χάρις του Αναστάντος Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και η κοινωνία του Αγίου Πνεύματος είη μετά πάντων ημών!

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

† Νεόφυτος

Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας και τα Μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων