05/02/2023 05/02/2023 Πενήντα πέντε ολόκληρα χρόνια χρειάστηκαν για να συλλειτουργήσουν και πάλι Βούλγαροι και Σκοπιανοί Ιεράρχες. Του Νικολάου Ζαΐμη  Μετά την απόφαση που έλαβε τον Μάιο του 2022 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την αποκατάσταση της ευχαριστιακής σχέσης με την σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων όλο και περισσότερες κατά τόπους Εκκλησίες εκφράζουν έμπρακτα την...
05 Φεβρουαρίου, 2023 - 10:30
Τελευταία ενημέρωση: 05/02/2023 - 10:49

Βούλγαροι και Σκοπιανοί Επίσκοποι συλλειτούργησαν μετά από 55 χρόνια

Διαδώστε:
Βούλγαροι και Σκοπιανοί Επίσκοποι συλλειτούργησαν μετά από 55 χρόνια

Πενήντα πέντε ολόκληρα χρόνια χρειάστηκαν για να συλλειτουργήσουν και πάλι Βούλγαροι και Σκοπιανοί Ιεράρχες.

Του Νικολάου Ζαΐμη 

Μετά την απόφαση που έλαβε τον Μάιο του 2022 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την αποκατάσταση της ευχαριστιακής σχέσης με την σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων όλο και περισσότερες κατά τόπους Εκκλησίες εκφράζουν έμπρακτα την αποκατάσταση της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, με τελευταία την Εκκλησία της Βουλγαρίας η οποία ωστόσο διατηρεί τις επιφυλάξεις της για την ονομασία προβαίνοντας σε μία συμβιβαστική λύση προς το παρόν.

Πρώτο συλλείτουργο μετά από 55 χρόνια

Το πρώτο συλλείτουργο μετά την αποκατάσταση των σχέσεων και την αποδοχή σε ευχαριστιακή κοινωνία της Εκκλησίας των Σκοπίων από την Εκκλησία της Βουλγαρίας τελέστηκε την Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Μαρίνας στη Φιλιππούπολη με αφορμή την εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου.

Κατόπιν πρόσκλησης του Μητροπολίτη Φιλιππουπόλεως κ. Νικολάου στο πολυαρχιερατικό συλλείτουργο έλαβαν μέρος δύο Επίσκοποι από τα Σκόπια. Ο Μητροπολίτης Ντάμπαρ κ. Τιμόθεος εκ της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος προεξήρχε του συλλείτουργου.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος αναφέρθηκε στο ιστορικό αυτό συλλείτουργο το οποίο σκόρπισε πνευματική χαρά στις δύο Εκκλησίες καθώς όλα αυτά τα χρόνια γινόταν προσευχές έτσι ώστε με τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος να επέλθει η επίλυση του προβλήματος.

“Για δεκαετίες αυτή η χαρά μας αφαιρέθηκε για λόγους που πλέον δεν έχουν σημασία. Η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία, μαζί με τις άλλες τοπικές αυτοκέφαλες εκκλησίες, με δάκρυα στα μάτια, προσευχήθηκαν στον Κύριο να φωτίσει τα μυαλά και να γεμίσει με αγάπη τις καρδιές για να κλείσει αυτή η πληγή, εξαιτίας της οποίας οι πιστοί αδελφοί μας στερήθηκαν την κοινωνία με τον υπόλοιπο ορθόδοξο κόσμο. Δόξα τω Θεώ, η πληγή έκλεισε σήμερα. Σήμερα ο σχισμένος χιτώνας του Κυρίου ενώνεται. Οι επισκοπές στη νοτιοδυτική γείτονα και αδελφική μας χώρα συνδέονται ξανά με όλες τις κατά τόπους ορθόδοξες εκκλησίες, που συνδέονται με δεσμούς αγάπης, ενότητας και ευχαριστιακής κοινωνίας”, είπε ο Μητροπολίτης Νικόλαος.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας απονεμήθηκε στον Μητροπολίτη κ. Τιμόθεο η ανώτατη τιμή της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλιππουπόλεως. Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους της Μητρόπολης.

Η στάση της Βουλγαρικής Εκκλησίας για την ονομασία

Μεγάλο αγκάθι παραμένει μέχρι και σήμερα η ονομασία της Εκκλησίας των Σκοπίων καθώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφάσισε ρητά την ονομασία από εδώ Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, αποκλείοντας κάθε αναφορά στη λέξη Μακεδονία και τα παράγωγά της.

Η Βουλγαρική Εκκλησία χρειάστηκε κάτι περισσότερο από έξι μήνες για να αποφασίσει τελικά ποια θα είναι η στάση της στο θέμα της ονομασίας καθώς δεν επιθυμεί από την πλευρά της τον όρο Αρχιεπισκοπή Αχρίδος. Έτσι, τον περασμένο Δεκέμβριο προέβη σε προσωρινή λύση. Αποδέχεται την επιστροφή στην κανονικότητα της τοπικής Εκκλησίας των Σκοπίων, θα χρησιμοποιεί όμως μέχρι την τελική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας τον όρο “Ορθόδοξη Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας”. Παράλληλα, η Βουλγαρική Εκκλησία αναμένει τη σύγκληση Πανορθόοδξης Συνόδου η οποία θα πρέπει να αποφανθεί για την τελική ονομασία.

Δείτε επίσης: 

Το Πατριαρχείο Βουλγαρίας αναγνωρίζει “Εκκλησία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων