27/12/2022 27/12/2022 Με κατάνυξη και ιεροπρέπεια εορτάσθηκε η Ημέρα Γεννήσεως του Χριστού από την εν Βουλγαρία Ορθόδοξη Εκκλησία. Τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Βασιλείου τέλεσε στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος. “Ο κόσμος στον οποίο ζούμε, ανεξάρτητα από την υλική και πολιτιστική του πρόοδο, συνεχίζει σήμερα να είναι ένας κόσμος πόνου...
27 Δεκεμβρίου, 2022 - 15:15
Τελευταία ενημέρωση: 27/12/2022 - 15:30

Χριστούγεννα στη Βουλγαρία – Μήνυμα Πατριάρχη Νεοφύτου: “Ανιδιοτελή αγάπη στους πάσχοντες αδελφούς”

Διαδώστε:
Χριστούγεννα στη Βουλγαρία – Μήνυμα Πατριάρχη Νεοφύτου: “Ανιδιοτελή αγάπη στους πάσχοντες αδελφούς”

Με κατάνυξη και ιεροπρέπεια εορτάσθηκε η Ημέρα Γεννήσεως του Χριστού από την εν Βουλγαρία Ορθόδοξη Εκκλησία. Τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Βασιλείου τέλεσε στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος.

“Ο κόσμος στον οποίο ζούμε, ανεξάρτητα από την υλική και πολιτιστική του πρόοδο, συνεχίζει σήμερα να είναι ένας κόσμος πόνου και θλίψης, αδικίας και ασέβειας για τον άνθρωπο. Ο Θεός μάς αποκαλύπτεται με τον πιο άμεσο τρόπο στον πλησίον μας που αναζητά και λαχταρά αγάπη και έλεος. Επομένως, ένας κόσμος που παραμελεί και ξεχνά τον άνθρωπο θα είναι αναπόφευκτα ένας που ξεχνά εύκολα και γρήγορα και τον Θεό”, είπε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Ο Μακαριώτατος μνημόνευσε τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος Στέφανο ως “Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας της Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας” , όπως αποφασίστηκε σε συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου στις 13 Δεκεμβρίου.

Στο τέλος της λειτουργίας ο Πατριάρχης κ.κ. Νεόφυτος ευχαρίστησε και ευλόγησε όλους τους συγκεντρωμένους στον ναό.

Το μήνυμα του Πατριάρχη Βουλγαρίας:

Στο μήνυμά του για την εορτή των Χριστουγέννων, ο Μακαριώτατος είπε μεταξύ άλλων στον τηλεοπτικό σταθμό BNT1: “Αυτές τις ώρες της προσδοκίας, παραδοσιακά, οι συγγενείς μαζεύονται σε έναν οικογενειακό κύκλο γύρω από το λιτό τραπέζι, στην άνεση της εστίας του σπιτιού, γιατί αυτή είναι η πιο οικογενειακή εορτή από όλες. Είναι η ημέρα που νιώθουμε πιο δυνατή τη σύνδεση με την οικογένειά μας. Και γι’ αυτό ακριβώς κάθε χρόνο αυτή την ημέρα η Εκκλησία καλεί τους πιστούς της να ανοίξουν τις καρδιές τους σε όλους εκείνους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στερούνται στέγης, οικογένειας και ανθρώπινης προσοχής, και βρίσκονται αντιμέτωποι με υλικές δυσκολίες, πείνα, δίψα, κρύο. Όλοι αυτοί που στερούνται και δεν θα ζούσαν αληθινά τη γιορτή των Χριστουγέννων αν δεν τους απλώνονταν μια χείρα βοηθείας και δεν ακουγόταν μια λέξη παρηγοριάς.

Στο Ιερό Ευαγγέλιο, ο Κύριος Ιησούς Χριστός μαρτυρεί ξεκάθαρα ότι η φροντίδα για όλους αυτούς είναι ουσιαστικά φροντίδα για τον εαυτό Του: «πείνασα και μου δώσατε να φάω, δίψασα και μου δώσατε να πιω… » (Ματθαίος 25:34). Και το αντίστροφο – η άρνηση να τους δώσεις προσοχή είναι στην πραγματικότητα άρνηση του Ίδιου.

Οι μέρες γύρω από τον εορτασμό της Γέννησης του Χριστού είναι μια ιδιαίτερα κατάλληλη στιγμή για να θυμηθούμε αυτά τα λόγια του Σωτήρος και να προσπαθήσουμε να τα ενσαρκώσουμε με αγάπη και ανιδιοτελή υποστήριξη στους πάσχοντες που είναι πάντα κοντά μας.

Ο κόσμος στον οποίο ζούμε, ανεξάρτητα από την υλική και πολιτιστική του πρόοδο, συνεχίζει σήμερα να είναι ένας κόσμος πόνου και θλίψης, αδικίας και ασέβειας για τον άνθρωπο. Ο Θεός μάς αποκαλύπτεται με τον πιο άμεσο τρόπο στον πλησίον μας που αναζητά και λαχταρά αγάπη και έλεος. Επομένως, ένας κόσμος που παραμελεί και ξεχνά τον άνθρωπο θα είναι αναπόφευκτα ένας που ξεχνά εύκολα και γρήγορα και τον Θεό.

Είθε το φως, η ειρήνη και η αγάπη, που μας έφερε η γέννηση του Χριστού Ιησού, να είναι μαζί μας και το θείο Βρέφος να μας χαρίσει τη χάρη Του!”

Χριστούγεννα στη Φιλιππούπολη

O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλιππούπολης κ. Νικόλαος ιερούργησε στον υπέροχα διακοσμημένο Mητροπολιτικό Nαό Αγίας Μαρίνας της Μεγαλομάρτυρος στη Φιλιππούπολη, την Ημέρα των Χριστουγέννων.

Τους λειτουργικούς ψαλμούς απέδωσε η Μητροπολιτική Χορωδία «Άγιος Ερμής o Απόστολος» με μαέστρο τον Πρωτοψάλτη Γκεόργκι Ράντεφ.

Πολλοί Χριστιανοί προσήλθαν για να συμμετάσχουν στη χαρά της Γέννησης του Σωτήρος Ιησού Χριστού, μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Υγείας Δρ Asen Medjidiev, ο Δήμαρχος Φιλιππούπολης κ. Zdravko Dimitrov, ο Διοικητής της Κοινής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, Υποστράτηγος Yavor Mateev, Συνταγματάρχης Nevyana Miteva, ο Άρχων κ. Georgi Gergov, ο Λαϊκός Εκπρόσωπος από την 48η Εθνοσυνέλευση κ. Radomir Cholakov, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Alexander Durzhikov, μέλη του κοινού και εκπρόσωποι δημοτικών και κρατικών αρχές.

Οι πιστοί συγκεντρωμένοι συμμετείχαν στις προσευχές και τις ψαλμωδίες της θείας λειτουργίας και ομολόγησαν ομόφωνα την Ορθόδοξη πίστη τους στον Έναν τριαδικό Θεό.

Χριστούγεννα στο Ντόμπριτς

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βάρνας και Μεγάλης Πρεσλάβας κ. Ιωάννης ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην περιοχή Ντόμπριτς.
Από νωρίς το πρωί ο πανέμορφος ναός γέμισε με πιστούς.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωάννης ευχήθηκε σε όλους ένα υγιές, επιτυχημένο, πιο ευγενικό, πιο ειρηνικό το νέο έτος 2023. «Και πάνω απ’ όλα, να έχουμε συμπόνια, πνευματική ευαισθησία, αδελφική αλληλοβοήθεια, τόσο σε κάθε γείτονά μας, όσο και σε ανθρώπους που για τον ένα ή τον άλλο λόγο δεν βρίσκονται στην πατρίδα τους, δεν είναι με τους αγαπημένους τους, και που χρειάζονται ανθρώπινη μεταχείριση και φροντίδα. Γι’ αυτό είναι τόσο ουσιαστική και σημαντική αυτή η γιορτή – γιατί ο Χριστός μπαίνει σε κάθε σπίτι».

 

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από bg-patriarshia.bg

Διαβάστε ακόμη: Το Πατριαρχείο Βουλγαρίας αναγνωρίζει “Εκκλησία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων