16/04/2023 16/04/2023 Ο Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας Β’ στο μήνυμά του για το Πάσχα 2023 και την Ανάσταση του Κυρίου απευθύνει έκκληση για ειρήνη στον κόσμο, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρεται στα προβλήματα της σύγχρονης εποχής, στην καθιέρωση του δικαιωματισμού, στην πνευματική σκλαβιά, καθώς και στον αθεϊσμό. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι “Ο Κύριος ήρθε να καθοδηγήσει τη σκέψη, το...
16 Απριλίου, 2023 - 17:32
Τελευταία ενημέρωση: 16/04/2023 - 18:40

Έκκληση για ειρήνη στο μήνυμα του Πατριάρχη Γεωργίας για την Ανάσταση του Κυρίου

Διαδώστε:
Έκκληση για ειρήνη στο μήνυμα του Πατριάρχη Γεωργίας για την Ανάσταση του Κυρίου

Ο Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας Β’ στο μήνυμά του για το Πάσχα 2023 και την Ανάσταση του Κυρίου απευθύνει έκκληση για ειρήνη στον κόσμο, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρεται στα προβλήματα της σύγχρονης εποχής, στην καθιέρωση του δικαιωματισμού, στην πνευματική σκλαβιά, καθώς και στον αθεϊσμό.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

“Ο Κύριος ήρθε να καθοδηγήσει τη σκέψη, το συναίσθημα, την ψυχή και την καρδιά μας. Να μας βοηθήσει να διορθώσουμε τα ελαττώματά μας. Φυσικά, είναι δύσκολο να απαλλαγούμε από την αμαρτία που είναι ριζωμένη στην ψυχή και στο σώμα μας, γιατί ο διάβολος στήνει χίλιες παγίδες στους πιστούς για να ξεχάσουν τον δρόμο του Θεού. Γι’ αυτό όλοι οι Χριστόφιλοι θα πρέπει οπωσδήποτε να βαδίσουν ένα ακανθώδες και στενό μονοπάτι και πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό.

Είναι σημαντικό να βγάλουμε το σωστό συμπέρασμα από οποιαδήποτε κατάσταση, να μην αποχωριστούμε τον Θεό και να θυμόμαστε πάντα τα λόγια Του: «Γιατί εγώ είμαι ο Κύριος ο Θεός σου, που απ’ το δεξί σου χέρι σε κρατώ και που σου λέω: Μη φοβάσαι, έρχομαι να σε βοηθήσω Εγώ» (Ησ. 41,13). Θυμηθείτε και πιστέψτε ότι στο τέλος «όλα θα πάνε καλά για όσους πιστεύουν στον Κύριο»”, επισημαίνει στην αρχή του μηνύματός του ο Μακαριώτατος.

“Ο Κύριος περιμένει με αγάπη όλους, ιδιαίτερα τον μετανοημένο αμαρτωλό“, αναφέρει ο Μακαριώτατος και προσθέτει ότι “η βασιλεία των ουρανών θα αποκτηθεί με μεγάλη προσπάθεια και όσοι κάνουν αυτό το έργο θα έχουν μία θέση σε αυτήν”.

Ο πόνος του χωρισμού από τα αγαπημένα πρόσωπα

“Είναι αλήθεια ότι ο χωρισμός με ένα αγαπημένο πρόσωπο είναι μεγάλος πόνος, αλλά αν είμαστε πιστοί, πρέπει να λάβουμε υπόψην ότι ο θάνατος μπορεί να νικηθεί από τον Σωτήρα, ότι οι ψυχές των νεκρών αγαπημένων μας είναι ζωντανές, πιο ζωντανές από εμάς. Και εμείς, πρώτα απ’ όλα, τους οφείλουμε πνευματική φροντίδα, η οποία εκδηλώνεται με την προσευχή και το να κάνουμε καλές πράξεις στο όνομά τους, ώστε την Ημέρα της Κρίσης να υπολογίζεται η φιλανθρωπία μας. Ταυτόχρονα, αυτό θα έχει αντίκτυπο και σε εμάς σε αυτόν τον κόσμο και θα επηρεάσει και τη μελλοντική μας ζωή”, επισημαίνει.

Ο αθεϊσμός σήμερα

“Δυστυχώς ειδικά στην εποχή μας, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν αθεϊστικό φρόνημα και πιστεύουν δεν υπάρχει Θεός, Ανάσταση του Χριστού ούτε αιώνια ζωή. Φυσικά, υπήρχαν και υπάρχουν άθεοι επιστήμονες που δεν βλέπουν τα ίχνη του Δημιουργού στο σύμπαν. Ένα τέτοιο πνεύμα ενθαρρύνεται από τις άνευ προηγουμένου επιτυχίες των φυσικών επιστημών και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην εποχή μας. Αλλά είναι επίσης γεγονός ότι για πολλούς μεγάλους ερευνητές ήταν οι επιστημονικές ανακαλύψεις που έδειξαν τη σύνδεση μεταξύ της δημιουργίας και του Θεού, έδειξαν ότι το σύμπαν δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα τύχης”, υπογραμμίζει και προσθέτει:

“Τα λόγια του μεγάλου Γερμανού φυσικού, του ιδρυτή της κβαντικής φυσικής, Βέρνερ Χάιζενμπεργκ ( Βραβείο Νόμπελ Φυσικής του 1932), εκφράζουν τη γενική τους στάση: “Η πρώτη γουλιά από το ποτήρι της επιστήμης μπορεί να την μοιραστεί ο αθεϊσμός, αλλά στο τέλος του ποτηριού, ο Θεός σίγουρα σε περιμένει””.

“Η φύση είναι ένα θεϊκό βιβλίο ομορφιάς σοφίας, ευφυΐας, που διέπεται από το μυαλό του Κυρίου, και αυτό γίνεται αισθητό σε κάθε βήμα. Τόσο στη γη όσο και στο διάστημα υπάρχουν μεγάλοι νόμοι και κανονικότητες που δεν έχουν θεσπιστεί από τον άνθρωπο, και αυτή η τάξη υπάρχει χωρίς τη θέληση και τη σκέψη μας. Και μπορούμε να τους γνωρίσουμε μόνο εν μέρει”, τονίζει.

“Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω τα λόγια του Σωτήρα όταν μπήκε με δόξα στην Ιερουσαλήμ: ««Πρέπει να ξέρετε πως, αν αυτοί σωπάσουν, οι πέτρες θα κραυγάσουν».» (Λκ. 19,40). Και πράγματι, όταν σχεδόν όλοι στάθηκαν μπροστά στον Ιησού κατά τη διάρκεια της Σταύρωσης, η άψυχη φύση ανήγγειλε τη δόξα του Θεού με «κραυγές», – η γη σείστηκε, ο ήλιος σκοτείνιασε, ο σταυρός του ναού έσπασε, το θέαμα του οποίου εξέπληξε όλους. Η φύση συνεχίζει να «ουρλιάζει». Το κυριότερο όμως είναι ο άνθρωπος να έχει την ικανότητα να ακούει και να αναγνωρίζει ότι καμία ύλη δεν μπορεί να γίνει ζωντανή από μόνη της, και ότι μόνο η ζωή γεννά τη ζωή, η προέλευση της οποίας βρίσκεται σε Αυτόν, που είναι η πηγή της αιώνιας ζωής και της ίδιας της ζωής. «Εγώ είμαι η οδός, η αλήθεια και η ζωή» (Ιωάν. 14,6), αναφέρει ο Σωτήρας”, όπως λέει στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος.

Πνευματική σκλαβιά

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην έννοια της ελεύθερης βούλησης:

“Η χριστιανική ζωή, πρώτα απ ‘όλα, περιλαμβάνει να έχουμε μια σωστή ιδέα για το πώς να χρησιμοποιήσουμε το μεγαλύτερο δώρο που δόθηκε από τον Θεό – την ελεύθερη βούληση, δηλαδή τη δυνατότητα της ελεύθερης επιλογής μας σε οποιαδήποτε κατάσταση.

Ένα άτομο μπορεί να χάσει την ελευθερία του με τη βία, και φυσικά, θα πρέπει να φροντίσει να την πάρει πίσω. Αλλά ένα άτομο μπορεί να χάσει την ελευθερία του στο όνομα της ψεύτικης ελευθερίας και να βρεθεί σε πνευματική σκλαβιά. Δυστυχώς, μέρος της σύγχρονης κοινωνίας βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και θεωρεί την ελευθερία ως δικαίωμα στα πάντα, κάτι που είναι κατηγορηματικά απαράδεκτο για έναν πιστό”.

Δικαιωματισμός

“Η καθιέρωση του δικαιώματος σε όλα γίνεται με την παραμέληση της ηθικής και την απώλεια της αληθινής σημασίας αυτής της λέξης. με την πλήρη μεταμόρφωση και διαστροφή της εσωτερικής του ουσίας. Γι’ αυτό όλοι μιλούν για ελευθερία, αγάπη, ανθρώπινη αξιοπρέπεια… αλλά σήμερα έχει μια ριζικά διαφορετική σημασία. Για εμάς ελευθερία σημαίνει αυτογνωσία, προσπάθεια για τελειότητα, βρίσκοντας τον κρυμμένο εαυτό μας πλασμένο κατ’ εικόνα Θεού στα βάθη της ψυχής μας. Ελευθερία είναι να φτάσεις και να ανακαλύψεις αυτόν τον πραγματικό εαυτό, να αφήσεις την αμαρτωλή ζωή και να απελευθερωθείς από λάθος ιδέες”, υπογραμμίζει και συμπληρώνει:

“Ο Μακαριστός Πατριάρχης Γεωργίας κυρός Αμβρόσιος (1861-1927) μας προτρέπει: «Αν βασίσουμε την ελευθερία μας στις ηθικές διδασκαλίες του Χριστού και στην εφαρμογή των ιδανικών του στη ζωή μας, τότε και μόνο τότε μπορούμε να είμαστε χρήσιμα μέλη του κράτους»”.

Έκκληση για ειρήνη

Επιπλέον ο Προκαθήμενος της εν Γεωργία Ορθοδόξου Εκκλησίας, απευθύνει έκκληση για ειρήνη σε όλο τον κόσμο:

“Ζούμε σε δύσκολους καιρούς, εκρηκτικούς καιρούς, όταν η απειλή μιας πυρηνικής καταστροφής είναι πραγματική. Γι’ αυτό σκεφτόμαστε ιδιαίτερα την ειρήνη, που είναι πολύτιμο δώρο από τον Θεό. «Μακάριοι οι ειρηνοποιοί ότι αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται», μας διδάσκει ο Κύριος, και εμείς, ως ακόλουθοι του Ιησού Χριστού έχουμε υποχρέωση να εργαστούμε για την ειρήνη με τα λόγια και τις πράξεις μας. Ας υπηρετήσουμε ο ένας τον άλλον και την πατρίδα με ειρήνη.

Ο πόλεμος είναι το αντίβαρο της ειρήνης, είναι ακραίο κακό, είναι παραβίαση των εντολών του Θεού και καταπάτηση της ζωής πολλών. Για αιώνες, η χώρα μας απέκρουσε τις επιδρομές των εχθρών και πάντα αγαπούσαμε την ειρήνη. Ακόμα και σήμερα, η χώρα διανύει την πιο δύσκολη περίοδο και είναι καθήκον μας να φροντίσουμε να επικρατήσει η ειρήνη, να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας, να δημιουργήσουμε τη βάση της ειρηνικής συμβίωσης με τα αδέρφια μας. Θα παρακαλέσω τον Κύριο να κοιτάξει τη Γεωργία με ελεήμονα μάτια και να μας σώσει από μεγάλα δεινά και δοκιμασίες”.

“Αγαπημένα μου πνευματικά παιδιά,

Ας χαρούμε λοιπόν την ανάσταση του Χριστού και ας προσευχηθούμε για την αγάπη του Θεού και του πλησίον.

Ας χαρούμε την ανάσταση του Χριστού και ας ντυθούμε τη δύναμή του.

Ας χαρούμε την ανάσταση του Χριστού, ας ελπίζουμε στην ένωση με τον Θεό και ας μην είναι μάταιη η πίστη μας.

Ας χαρούμε την ανάσταση του Χριστού και ας δοξάσουμε μαζί τον Πατέρα και τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα”, καταλήγει ο Μακαριώτατος.

Με πληροφορίες από patriarchate.ge

Διαβάστε όλο το μήνυμα στα Γεωργιανά ΕΔΩ

Διαβάστε ακόμη:

Χριστός Ανέστη! Το χαρμόσυνο άγγελμα της Αναστάσεως και τα μηνύματα Προκαθημένων

Ο Πατριάρχης Ηλίας για την Ημέρα Ανεξαρτησίας και την Ημέρα Εθνικής Ενότητας της Γεωργίας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων