16/04/2023 16/04/2023 “Οι Χριστιανοί είναι οι «έχοντες ελπίδα», οι προσδοκώντες την ερχομένην Βασιλείαν του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος ως την τελικήν πραγματικότητα, ως πληρότητα ζωής και γνώσεως, ως χαράν πεπληρωμένην, όχι μόνον διά τας επερχομένας γενεάς, αλλά διά σύμπαν το ανθρώπινον γένος απ’ αρχής και άχρι της συντελείας του αιώνος”. Της Δέσποινας Σωτηρίου ...
16 Απριλίου, 2023 - 8:15
Τελευταία ενημέρωση: 16/04/2023 - 7:34

Χριστός Ανέστη! Το χαρμόσυνο άγγελμα της Αναστάσεως και τα μηνύματα Προκαθημένων

Διαδώστε:
Χριστός Ανέστη! Το χαρμόσυνο άγγελμα της Αναστάσεως και τα μηνύματα Προκαθημένων

“Οι Χριστιανοί είναι οι «έχοντες ελπίδα», οι προσδοκώντες την ερχομένην Βασιλείαν του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος ως την τελικήν πραγματικότητα, ως πληρότητα ζωής και γνώσεως, ως χαράν πεπληρωμένην, όχι μόνον διά τας επερχομένας γενεάς, αλλά διά σύμπαν το ανθρώπινον γένος απ’ αρχής και άχρι της συντελείας του αιώνος”.

Της Δέσποινας Σωτηρίου 

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του για το Πάσχα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, υπογραμμίζοντας ότι ο Σταυρός του Χριστού κυοφορεί την Ανάστασιν.

Ο Παναγιώτατος αναφέρει ότι η ζωή της Εκκλησίας, εις όλας τας πτυχάς της, δονείται από την ανεκλάλητονχαράν της Αναστάσεως. «Πείραν αναστάσεως» μαρτυρούν οι άθλοι των Αγίων και των Μαρτύρων της πίστεως, η λατρευτική και μυστηριακή εμπειρία, η εξαγγελία του Ευαγγελίου «έως εσχάτου της γης», η ευσέβεια και η πνευματικότης των πιστών, η θυσιαστική αγάπη και η κατά Χριστόν αναστροφή αυτών, η προσδοκία ενός κόσμου, ένθα «ο θάνατος ουκ έσται έτι, ούτε πένθος ούτε κραυγή ούτε πόνος ουκ έσται έτι».

Εν Χριστώ γνωρίζομεν

“Εν Χριστώ γνωρίζομεν και βιούμεν ότι ο παρών βίος δεν είναι όλη η ζωή μας, ότι ο βιολογικός θάνατος δεν αποτελεί τέλος και εκμηδενισμόν της υπάρξεώς μας. Δεν ορίζουν τα βιολογικά όρια της ζωής την αλήθειάν της. Εξ άλλου, η αίσθησις ότι η ζωή είναι αναπότρεπτος «πορεία προς τον θάνατον» οδηγεί εις υπαρξιακά αδιέξοδα, εις απόγνωσιν και μηδενισμόν, εις αδιαφορίαν διά τα ουσιώδη του βίου. Η επιστήμη, η οικονομική και κοινωνική πρόοδος, αδυνατούν να προσφέρουν ουσιαστικήνλύσιν και διέξοδον” υπογραμμίζει.

Μήνυμα ελπίδας από την Αφρική

Μήνυμα ελπίδας από την Αφρική στέλνει σε όλους τους δοκιμαζομένους ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θόδωρος Β’.

Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου εκτός από το Αναστάσιμο Μήνυμα, το μήνυμα της γέννησης και της αναγέννησης, της ελπίδας που έστειλε ο Ιησούς με την Ανάστασή Του σε όλη την ανθρωπότητα προσεγγίζει και τα προβλήματα των ευημερούντων που έχουν πνευματικά αδιέξοδα αλλά και των ανθρώπων του τρίτου κόσμου που έχουν τρομακτικά προβλήματα διαβίωσης καθώς καταπατώνται συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

“Μέσα στον σύγχρονο κόσμο των διαρκών αλλαγών και των ποικίλων μεταβολών ηχεί και πάλι το ασύλληπτο γεγονός, που αιώνες τώρα συνοψίζεται σε δύο λέξεις: «Χριστός Ανέστη!». Μιά πραγματικότητα που μπορεί να καλλιεργεί και να μεταμορφώνει την ανθρώπινη υπόσταση και να δίνει νόημα στον καθημερινό αγώνα, η Ανάσταση του Θεανθρώπου, η Ανάσταση της Αληθινής και Αιώνιας Ζωής” τονίζει.

Μήνυμα ισότητας

Ο Πατριάρχης Αφρικής στέλνει κι ένα μήνυμα ισότητας:

” Άλλοι βιώνουν τις εμπειρίες του «πολιτισμένου κόσμου» με τις ελευθερίες και τα πνευματικά αδιέξοδα, άλλοι ζουν στις τρομακτικές συνθήκες του χαρακτηριζομένου από την δυτική νοοτροπία ως «τρίτου κόσμου», με τα άμεσα βιοτικά προβλήματα και τους αγώνες εξασφαλίσεως δικαιωμάτων όπως η ισότητα, η δικαιοσύνη, ο αυτοπροσδιορισμός, η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης, το δικαίωμα τελικά στη ζωή, άσχετα από φύλο, χρώμα, γλώσσα, θρησκεία, κοινωνική τάξη και εθνικότητα. Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι γεννιούνται προικισμένοι με τη λογική, συμβαίνει συχνά να μη χρησιμοποιούν αυτό το δώρο του Δημιουργού για να διαμορφώσουν μια ηθική αδελφοσύνης και ανεκτικότητας. Ολόκληρη η γη είναι γεμάτη κοινωνίες που μόνο κατ΄ όνομα στηρίζονται στην αρχή της ισότητας”.

“Δεν έχει τόση σημασία αν αρέσουμε ο ένας στον άλλο, ή αν επαινούμε ο ένας τα έργα του άλλου. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι πρέπει να αναγνωρίζουμε και να σεβόμαστε τη σχέση που έχουμε μεταξύ μας και την αμοιβαία εξάρτησή μας, είτε ως πρόσωπα, είτε ως λαοί” υπογραμμίζει.

Στα Ιεροσόλυμα

Στο Πνεύμα του Υιού το οποίο φώτισε τους Αγίους Αποστόλους στο να γίνουν κήρυκες του Ευαγγελίου, καθώς και στην αποστολή της Εκκλησίας των Αγίων Τόπων, η οποία καλείται να συνεχίσει την εκπλήρωση του έργου τους στον τόπου που είναι η πηγή της Αναστάσεως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο Πασχαλινό Μήνυμα ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος.

Και προσθέτει:

“Η εκπλήρωσις της αποστολής αυτής βαρύνει ιδιαιτέρως την Εκκλησίαν των Αγίων Τόπων. Την Εκκλησίαν την «ούσαν» εν Ιεροσολύμοις, η οποία από του κενού και ολβίου Τάφου, της πηγής της Αναστάσεως, διωκομένη απ’ αρχής, δριμέως δε προσφάτως, αγωνίζεται μη καταβαλλομένη, «αποθνήσκουσα και ιδού ζώσα» (Β΄ Κορ. 6,9), κηρύττουσα ΧριστόνΕσταυρωμένον και Αναστάντα και υποδεχομένη τα τέκνα αυτής, «εκ δυσμών και βορρά και θαλάσσης και εώας» διά του ηδυμόλπου χαιρετισμού «Χριστός ανέστη» και διά των Πατριαρχικών Ημών ευχών και Πατρικών ευλογιών”.

Στην Ρουμανία

Στην Εγκύκλιο για την εορτή του Πάσχα 2023, που εξέδωσε ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ. κ. Δανιήλ για τους κληρικούς και τους πιστούς αναφέρεται στο νόημα της Ανάστασης του Κυρίου. Υπενθυμίζοντας, πως η Ιερά Σύνοδος της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κήρυξε το 2023 ως Έτος Μνήμης Υμνογράφων και Ψαλτών, ο Μακαριώτατος τόνισε, πως οι Ύμνοι της Αναστάσεως δείχνουν το φως, την ειρήνη και τη χαρά των εορτών του Πάσχα.

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως «η διδασκαλία της Ανάστασης του Κυρίου Ιησού Χριστού, που περιέχεται στην Καινή Διαθήκη, μαρτυρήθηκε και ερμηνεύθηκε από τους Αγίους Πατέρες της Εκκλησίας σε κηρύγματα, σε κατήχηση και συγγράμματα, που διακρίνονται για τη θεολογική τους αξία και τη λογοτεχνική ομορφιά τους. Με βάση αυτά, καταξιωμένοι υμνογράφοι συνέθεσαν λειτουργικά τραγούδια που δείχνουν το φως, την ειρήνη και τη χαρά των Αγίων Εορτών του Πάσχα.

Του Αγίου Πάσχα προηγείται περίοδος νηστείας και μετανοίας, έντονης προσευχής στον Θεό, φιλανθρωπίας και συμφιλίωσης με τους συνανθρώπους μας καταλήγει ο Παναγιώτατος και γι’ αυτό η Ημέρα της Ανάσταση, μας προτρέπει να φωτίσουμε τη ζωή μας με συγχώρεση και αδελφική αγάπη για όλους τους ανθρώπους, ώστε να αναστηθούμε με αγία αγάπη από τη σκλαβιά του εγωισμού».

Ο θρήνος για τα Τέμπη

Στην σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών η οποία σφράγισε τη συνείδησή του ελληνικού λαού αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο Πασχάλιο Μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Όπως σημειώνει ο Μακαριώτατος η τραγωδία αυτή που στοίχησε τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν νέοι σε ηλικία, αποτελεί τον οδυνηρό καθρέπτη των πολλών πόνων όλων μας, οι οποίοι μας συνόδευσαν στη φετινή μας πορεία προς το Πάσχα. “Σφράγισε τη συνείδησή μας. Οδήγησε τη σκέψη πολλών στα μεγάλα ερωτήματα“, αναφέρει.

Στο μήνυμα του ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος σημειώνει για την Ανάσταση του Κυρίου ότι: “Η ανθρώπινη Ιστορία, η τραγικότητα, το φυσικό κακό, το αδιανόητο κάποτε ηθικό κακό, η βάναυση ματαίωση των ονείρων μας σε όλα τα επίπεδα, όλα μπορούν, όλα καλούνται να μετάσχουν στην μεταμορφωτική προοπτική της Ανάστασης. Απέναντι στη φθορά ολόφωτη η Χάρη της Ανάστασης. Ο Άδης «βασιλεύει, αλλ’ ουκ αιωνίζει». Ο Αναστάς Θεάνθρωπος φανερώνει τις άπειρες δυνατότητες που αποκτά η ανθρώπινη φύση και όλοι μας κατά Χάρη”.

Στην Αλβανία

Με αφορμή τον απόηχο των πρόσφατων τραγικών γεγονότων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, των φονικών σεισμών στη Τουρκία και στη Συρία, καθώς και του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος τονίζει στο φετινό Πασχάλιο Μήνυμα του ότι «η σύζευξη πόνου και αγαλλιάσεως μάς αιφνιδιάζει. Εντούτοις, η εναρμόνιση των αντιθέσεων παραμένει χαρακτηριστικό της ἐνΧριστῷζωῆς».

«Το Πάσχα εφέτος μάς καλεί σε ένα δύσκολο άθλημα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος και προσθέτει: «Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα οι πρόσφατοι μήνες έχουν συσσωρεύσει ολόγυρά μας, αλλά και στην καρδιά μας, πολύμορφη θλίψη: Ανείπωτο πόνο από τη σιδηροδρομική συμφορά και το πλήθος των σεισμοπαθών στη γειτονιά μας, οδύνη απερίγραπτη από τον αμείλικτο πόλεμο στην Ουκρανία. Συγχρόνως, ποικίλες προσωπικές και κοινωνικές δοκιμασίες συμπληρώνουν τη δέσμη των θλίψεων. Παρά ταύτα, η Εκκλησία, με την υπέροχη υμνολογία του Πάσχα, μάς καλεί σε μία αποφασιστική υπέρβαση: «Πάσχα, ἐνχαρᾶἀλλήλουςπεριπτυξώμεθα, ὢ Πάσχα λύτρον λύπης».»

Καταλήγοντας ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλβανίας, μεταξύ άλλων, επισημαίνει:

«Η θλίψη και η χαρά εναλλάσσονται στη ζωή μας. Οδυνηρά απρόοπτα δεν λείπουν από την πορεία μας, συμφορές που υπερβαίνουν τις δυνάμεις μας και μάς καταβάλλουν. Νιώθουμε αμήχανοι να τα αντιμετωπίσουμε και συχνά κυριευόμαστε από τον φόβο. Παρά ταύτα, η βούλησή μας ας μην αδρανήσει. Όσο εξαρτάται από εμάς, ας αφήνουμε το φως της Αναστάσεως να καταυγάζει τη ζωή μας και το Άγιο Πνεύμα να μας χαρίζει αντοχή, υπομονή, ελπίδα. Η σταυροαναστάσιμη χαρά αποτελεί διακριτικὀ γνώρισμα της ἐν Χριστῷ ζωῆς. Γι’ αυτό ο κορυφαίος Απόστολος επιμένει: «χαίρετε ἐνΚυρίῳ πάντοτε πάλινἐρῶ χαίρετε» (Φιλ. 4: 4, Α΄Θεσ. 5:16) Ας καταυγάσει, λοιπόν, τη ζωή μας η χαρά της Αναστάσεως, λυτρώνοντάς μας από λύπη και καταχνιά. Η αναστάσιμη βεβαιότητα, το αναστάσιμο φρόνημα ας στηρίζουν και ας χαροποιούν καθημερινά τη ζωή μας. Χριστός Ανέστη!»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων