04/01/2023 04/01/2023 Ενενήντα χρόνια ζωής συμπληρώνει σήμερα ο Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας. Ο κατά κόσμον Ηρακλί Γεωργίεβιτς Γκουντουσάουρι-Σιολασβίλι γεννήθηκε στο Βλαντικαφκάς της τότε Σοβιετικής Ένωσης στις 4 Ιανουαρίου του 1933. Από τον Δεκέμβριο του 1977 βρίσκεται στο πηδάλιο της εν Γεωργία Ορθοδόξου Εκκλησίας καθώς στις 23 Δεκεμβρίου εκείνου του έτους εξελέγη Πατριάρχης Γεωργίας. Ο Μακαριώτατος είναι ιδιαίτερα...
04 Ιανουαρίου, 2023 - 12:40
Τελευταία ενημέρωση: 04/01/2023 - 12:53

Εννενήντα χρόνια ζωής συμπλήρωσε ο Πατριάρχης Γεωργίας Ηλίας

Διαδώστε:
Εννενήντα χρόνια ζωής συμπλήρωσε ο Πατριάρχης Γεωργίας Ηλίας

Ενενήντα χρόνια ζωής συμπληρώνει σήμερα ο Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας. Ο κατά κόσμον Ηρακλί Γεωργίεβιτς Γκουντουσάουρι-Σιολασβίλι γεννήθηκε στο Βλαντικαφκάς της τότε Σοβιετικής Ένωσης στις 4 Ιανουαρίου του 1933.

Από τον Δεκέμβριο του 1977 βρίσκεται στο πηδάλιο της εν Γεωργία Ορθοδόξου Εκκλησίας καθώς στις 23 Δεκεμβρίου εκείνου του έτους εξελέγη Πατριάρχης Γεωργίας.

Ο Μακαριώτατος είναι ιδιαίτερα αγαπητός στον λαό της Γεωργίας κάτι που αποδείχθηκε και στις πρόσφατες εκδηλώσεις που γίναν στην Τιφλίδα προς τιμήν του με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την εκλογή του. Η πραότητα και η ασκητικότατά του είναι από τα χαρακτηριστικά που τον διακρίνουν.

Ευχές από τον Πατριάρχη Μόσχας

Επιστολή με την οποία εύχεται για τα γενέθλια του Πατριάρχη απέστειλε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος. “Ο δρόμος της ζωής σας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον Χριστό, τον οποίο αγαπάτε από τα νεανικά σας χρόνια. Σε μια σκληρή περίοδο διωγμού κατά της Εκκλησίας, επιλέξατε τον ακανθώδη δρόμο της διακονίας του Θεού. Έχοντας λάβει πνευματική μόρφωση στο Μεγάλο Κελλί του Αγίου Σεργίου, αρχίσατε να εργάζεστε επιμελώς προς όφελος της Εκκλησίας της Ιβηρίας, στην οποία αυξήσατε τα χαρίσματα του Κυρίου”, σημειώνει.

“Η πλούσια εμπειρία σας, τόσο η κοσμική όσο και η πνευματική, την οποία μοιράζεστε απλόχερα με όλους όσοι έρχονται κοντά σας, είναι ένα πολύτιμο αγαθό της Γεωργιανής Ορθόδοξης Εκκλησίας”, συνεχίζει ο Πατριάρχης Μόσχας και εύχεται ο Θεός να του χαρίζει δύναμη και πολλά χρόνια ακόμη.

Το 1957 εισήλθε στην ιερωσύνη

Ο Πατριάρχης Γεωργίας Ηλίας εισήλθε στον κλήρο το 1957. Στις 16 Απριλίου εκάρη μοναχός ενώ διάκονος χειροτονήθηκε στις 18 Απριλίου από τον Πατριάρχη Γεωργίας Μελχισεδέκ. Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε στις 10 Μαΐου 1959.

Αποφοίτησε από τη Θεολογική Ακαδημία Μόσχας το 1960. Στις 16 Σεπτεμβρίου 1961 έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Στις 25 Αυγούστου 1963 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Βατούμης και Σεμοκμέδης. Τη χειροτονία τέλεσε ο Πατριάρχης Γεωργίας Εφραίμ, συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Ουρμπνίσης Δαυΐδ και τους Επισκόπους Σουχούμης και Αβχαζίας Λεωνίδα, Κουταΐδος Γαενάτης Ναούμ και Τετριτσκαρόης Ζηνόβιο.

Την 1 Σεπτεμβρίου 1967 εξελέγη Επίσκοπος Σουχούμης και Αβχαζίας. Στις 17 Μαΐου 1969 προήχθη σε Μητροπολίτη.

Στις 23 Δεκεμβρίου 1977 εξελέγη Καθολικός Πατριάρχης Γεωργίας.

Διαβάστε επίσης:

Κλήρος και λαός εόρτασε την 45η επέτειο Ενθρόνισης του Πατριάρχη Γεωργίας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων