17/05/2023 17/05/2023 Την Αγία Ταμάρα, την Μεγάλη βασίλισσα της Γεωργίας (1184–1212), τίμησε το ομώνυμο Γυμνάσιο και Καλλιτεχνικό Σχολείο της χώρας κατά την ημέρα που η εν Γεωργία Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την μνήμη της. Το πρωί τελέστηκε θεία λειτουργία από τον π. Mirian Samkharadze. Μετά το πέρας της λειτουργίας έγινε αναφορά στον βίο της Αγίας. Στη συνέχεια, έλαβε χώρα...
17 Μαΐου, 2023 - 11:12
Τελευταία ενημέρωση: 17/05/2023 - 11:14

Πανηγυρικός εορτασμός της αγίας Ταμάρας σε ομώνυμο Γυμνάσιο της Γεωργίας

Διαδώστε:
Πανηγυρικός εορτασμός της αγίας Ταμάρας σε ομώνυμο Γυμνάσιο της Γεωργίας

Την Αγία Ταμάρα, την Μεγάλη βασίλισσα της Γεωργίας (1184–1212), τίμησε το ομώνυμο Γυμνάσιο και Καλλιτεχνικό Σχολείο της χώρας κατά την ημέρα που η εν Γεωργία Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την μνήμη της.

Το πρωί τελέστηκε θεία λειτουργία από τον π. Mirian Samkharadze. Μετά το πέρας της λειτουργίας έγινε αναφορά στον βίο της Αγίας. Στη συνέχεια, έλαβε χώρα εκδήλωση στους χώρους του σχολείου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μαθητές ερμήνευσαν λαογραφικά τραγούδια, χόρεψαν, ενώ έγινε και παρουσίαση έκθεσης ζωγραφικής.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Μητροπολίτης Τσιατούρα και Σατσχέρε κ. Δανιήλ, ο οποίος έδωσε την ευλογία του σε δασκάλους, μαθητές και γονείς και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία.


Το Γυμνάσιο ιδρύθηκε το 2009 σε παλαιά συνοικία της Τιφλίδας με την προσευχή και την ευλογία του Πατριάρχη Γεωργίας κ.κ. Ηλείας Β.

Το συγκεκριμένο σχολείο διακρίνεται για το ότι σε αυτό μαθαίνουν και ζουν μαζί παιδιά Μουσουλμάνων και Χριστιανών. Οι μαθητές προέρχονται τόσο από την Τιφλίδα, όσο και από την Ατζάρα, την Χερέτι, τον Φερέινταν. Διδάσκονται ζωγραφική, χορό, πιάνο, βιολί, φλάουτο, μαθαίνουν για τις γεωργιανές παραδόσεις, καθώς και μαθαίνουν να δημιουργούν με πηλό και να επεξεργάζονται το ξύλο.

Λίγα λόγια για την Αγία Ταμάρα η βασίλισσα

Η αγία Ταμάρα (Θάμαρ) η Μεγάλη ήταν βασίλισσα της Γεωργίας (1184–1212), κόρη και διάδοχος του βασιλιά Γεωργίου Γ ‘, με τον οποίο συμβασίλευσε από το 1178.

Γεννήθηκε περί το 1165 και καταγόταν από την αρχαία γεωργιανή δυναστεία των Μπαγκραντίντ. Η βασιλεία της Ταμάρας έμεινε γνωστή στη Γεωργιανή Ιστορία ως Χρυσή Εποχή.

Η Αγία διακρινόταν για τη μεγάλη ευλάβεια της και το ιεραποστολικό της έργο. Συνεχίζοντας το έργο του παππού της, αγίου Δαβίδ (τιμάται 25 Ιανουαρίου), διέδωσε τον Χριστιανισμό σε όλη την Γεωργία και ανήγειρε ναούς και μονές.

Το 1204, ο κυβερνήτης του σουλτανάτου Ρούμα, ο Ρούκν-εν-Ντίν, έστειλε μία διαταγή στη βασίλισσα Ταμάρα, σύμφωνα με την οποία η Γεωργία έπρεπε να αρνηθεί την πίστη στον Χριστό και να ασπασθεί τον Μουσουλμανισμό.

Η Αγία Ταμάρα αρνήθηκε και σε μία ιστορική μάχη, κοντά στή Βασιανή, ο γεωργιανός στρατός νίκησε τους Μουσουλμάνους. Η σοφή και δίκαιη βασιλεία της Αγίας Ταμάρας της χάρισε την αγάπη του λαού της. Η Αγία διήλθε τα τελευταία χρόνια του βίου της στο μοναστήρι των Σπηλαίων της Μπάρζια. Το κελί της συνδεόταν με την εκκλησία με ένα παράθυρο, διά μέσου του οποίου μπορούσε να προσεύχεται στον Θεό κατά τη διάρκεια των ιερών Ακολουθιών. Κοιμήθηκε με ειρήνη το 1213 και συγκαταριθμήθηκε στη χορεία των Αγίων.

Η μνήμη της αγίας Ταμάρας τιμάται, επίσης, και την Κυριακή των Μυροφόρων.

   

Με πληροφορίες από patriarchate.ge και pemptousia

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων