25/04/2019 25/04/2019 Αποστολή στους Αγίους Τόπους: ΜΑΡΕΒΙΝΑ ΚΟΥΤΣΟΒΑΣΙΛΗ Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τελέσθηκε η θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου σε ανάμνηση του Μυστικού Δείπνου στο Υπερώο της Σιών. Στη συνέχεια, ακριβώς στις 09.00 άρχισε στην Αγία Αυλή του πανίερου Ναού της Αναστάσεως η ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος, στην οποία χοροστάτησε ο...
25 Απριλίου, 2019 - 8:57
Τελευταία ενημέρωση: 25/04/2019 - 11:52

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος στο Ναό της Αναστάσεως

Διαδώστε:
ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος στο Ναό της Αναστάσεως

Αποστολή στους Αγίους Τόπους: ΜΑΡΕΒΙΝΑ ΚΟΥΤΣΟΒΑΣΙΛΗ

Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τελέσθηκε η θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου σε ανάμνηση του Μυστικού Δείπνου στο Υπερώο της Σιών. Στη συνέχεια, ακριβώς στις 09.00 άρχισε στην Αγία Αυλή του πανίερου Ναού της Αναστάσεως η ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος, στην οποία χοροστάτησε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων.

Δείτε:

Στο μέσον της Αγίας Αυλής στήθηκε η εξέδρα, στην οποία στάθηκε ο Πατριάρχης εξερχόμενος από τον ναό του Αγίου Ιακώβου και κατά το τυπικό της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων βγάζει τα αρχιερατικά άμφια, μένει με έναν λευκό χιτώνα, ζώνεται το λέντιο  και πλένει τα πόδια δώδεκα Αγιοταφιτών Αρχιμανδριτών. Πρόκειται για συμβολική πράξη που απεικονίζει την κίνηση του Χριστού όταν έπλυνε τα πόδια των Αποστόλων για να δώσει το παράδειγμα της ταπείνωσης. Με αυτό τον τρόπο υπενθυμίζεται στους ευλαβείς πιστούς η παράδοση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας στους ανθρώπους και το γεγονός ότι ο Ιησούς πριν από τον Μυστικό Δείπνο ζώστηκε το λέντιο και έπλυνε τα πόδια των δώδεκα μαθητών του, σε ένδειξη ταπεινότητας και αγάπης.

Γύρω από την εξέδρα συγκεντρώνονται χιλιάδες προσκυνητές από όλα τα μέρη του κόσμου για να παρακολουθήσουν με κατάνυξη την αναπαράσταση της νίψης των ποδιών των δώδεκα Αποστόλων από τον Ιησού. Κατά τη διάρκεια της τελετής, αρχιμανδρίτης του Πατριαρχείου αναγιγνώσκει από ψηλό άμβωνα ευαγγελικές περικοπές σχετικές με τον Μυστικό Δείπνο και την αναπαράσταση του Ιερού Νιπτήρος.

Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στο καθολικό του Ναού της Αναστάσεως τελείται η ακολουθία των Αγίων Παθών  χοροστατούντος του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, ενώ πλήθος πιστών παρακολουθεί κατανυκτικά.
Η Μεγάλη Πέμπτη στο Πατριαρχείο

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων