10/02/2023 11/02/2023 Με αφορμή την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, τo Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα σε συνεργασία με τον Δραγουμάνο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Σχολάρχη Αρχιμανδρίτη π. Ματθαίο, διοργάνωσε ανήμερα της Ημέρας την καθιερωμένη εκδήλωση αφιερωμένη στην Ελληνική γλώσσα στην Πατριαρχική Σχολή της Αγίας Σιών. Κύριος ομιλητής ήταν ο ανθρωπολόγος Καθηγητής...
10 Φεβρουαρίου, 2023 - 17:10
Τελευταία ενημέρωση: 11/02/2023 - 3:11

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στα Ιεροσόλυμα

Διαδώστε:
Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στα Ιεροσόλυμα

Με αφορμή την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, τo Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα σε συνεργασία με τον Δραγουμάνο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Σχολάρχη Αρχιμανδρίτη π. Ματθαίο, διοργάνωσε ανήμερα της Ημέρας την καθιερωμένη εκδήλωση αφιερωμένη στην Ελληνική γλώσσα στην Πατριαρχική Σχολή της Αγίας Σιών.

Κύριος ομιλητής ήταν ο ανθρωπολόγος Καθηγητής κ. Νίκος Μιχαηλίδης του Πανεπιστημίου του Μιζούρι των Η.Π.Α. με θέμα: «Οι Έλληνες θα έχουν κάποια λέξη γι΄ αυτό…».

Παρουσιαστής ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα κ. Ευάγγελος Βλιώρας, ο οποίος προλογίζοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στον πλούτο και στη σπουδαιότητα της Ελληνικής γλώσσας.

Αναλυτικά η ομιλία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα κ. Ευαγγέλου Βλιώρα:

«Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική, το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου. Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου….»

Σεβασμιώτατε,

Σεβαστοί Πατέρες,

Κυρίες και Κύριοι,

Η ελληνική γλώσσα κατέχει το πολύτιμο και σπάνιο προνόμιο να ανήκει στις μόλις 5 γλώσσες, από τις 6.500 επίσημες που ομιλούνται σήμερα, που επιδεικνύουν αδιάλειπτη παρουσία 4.000 ετών, προφορικής και γραπτής παρουσίας στην ιστορία του ανθρώπινου γένους. Αξιοσημείωτο δε αποτελεί το γεγονός ότι έως και 5 αιώνες πριν η ελληνική γλώσσα αποτελούσε και διεθνή γλώσσα συνεννόησης.

Η γλώσσα όμως δεν είναι απλώς ένα εργαλείο επικοινωνίας και μετάδοσης πληροφοριών. Είναι φορέας πολιτισμού και ιστορικής μνήμης. Μέσα στα γλωσσικά σχήματα και μορφώματα που γίνονται πότε προφορική διήγηση, πότε γραπτή μαρτυρία, ποίηση, δοκίμιο ή τραγούδι κρύβονται οι αγωνίες, οι πόθοι, οι χαρές, οι αξίες και η ιστορία ενός λαού που, κατά τον μεγάλο μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, έχει το προνόμιο να λέει τον ουρανό «ουρανό» και τη θάλασσα «θάλασσα», όπως την έλεγαν ο Όμηρος και ο Πλάτωνας πριν δυόμισι χιλιάδες χρόνια.

Μιλάμε λοιπόν σε μια γλώσσα που μιλιέται μόνο από μερικά εκατομμύρια ανθρώπων, επί δυόμισι χιλιάδες χρόνια αδιάκοπα και μ’ ελάχιστες αλλοιώσεις. Το γεγονός αυτό αποτυπώνει την ιδιότυπη διάσταση της χώρας μας, που είναι, κατά τον Ελύτη «μικρή σε έκταση χώρου και απέραντη σε έκταση χρόνου» και επιβεβαιώνει την ρήση του γλωσσολόγου Γιάννη Ψυχάρη, πως «γλώσσα και πατρίδα είναι το ίδιο».

Ταυτόχρονα η ελληνική γλώσσα, ως η γλώσσα των Ευαγγελίων καθιστά τον ελληνικό λόγο, και κατ’ επέκταση τον Ελληνισμό, ως οικουμενικό και διαχρονικό σημείο αναφοράς. Στα νεότερα δε χρόνια, ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός ανέδειξε τις αξίες του ελληνισμού ως υπόθεση πανανθρώπινη, μη έχοντας άλλο στο νου του «πάρεξ ελευθερία και γλώσσα».

Την οικουμενική αυτή διάσταση του ελληνικού πνεύματος, όπως διαδόθηκε μέσω της ελληνικής γλώσσας, έρχεται να υπενθυμίσει και να τιμήσει η καθιέρωση από την Ελληνική Πολιτεία της 9ης Φεβρουαρίου, ημέρας μνήμης του Διονυσίου Σολωμού, ως Διεθνούς Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

Η ανάδειξη, η προβολή, η ενίσχυση εκμάθησης και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες για την Ελληνική Πολιτεία, όχι μόνο γιατί η γλώσσα αποτελεί ένα συνδετικό κρίκο μεταξύ της μητέρας πατρίδας και της διασποράς, αλλά και γιατί η γλώσσα, όπως και ο Ελληνισμός, είναι στοιχείο ζωντανό, δυναμικό, και διαρκώς εξελισσόμενο. Ανανεώνεται συνεχώς, προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και αφομοιώνει καινούριες επιδράσεις. Έτσι, η ελληνική γλώσσα αποτελεί το νήμα που μας κρατάει και που μας φέρνει από τον κόσμο του μύθου στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης και του διαδικτύου.

Ως αναφέρει ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κατσανιώτης στο μήνυμά του για τη Διεθνή Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: «Από τις ‘πολύχρυσες Μυκήνες’ και τη Γραμμική Β΄, το λόγο του Ομήρου και τους μεγάλους Τραγικούς, μέχρι σήμερα, την εποχή της πληροφορίας, της ψηφιακής τεχνολογίας και των κοινωνικών μέσων, η ελληνική γλώσσα ζωντανή και ενεργή, παράγει ιστορία, πολιτισμό και επιστήμη».

Δεν μπορούμε παρά να αδράξουμε το νήμα και να συνεχίσουμε την πορεία με βαθιά συναίσθηση της ευθύνης που μας επιβάλλει η μακραίωνη γλωσσική μας παράδοση και ιστορία.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να απευθύνω ιδιαίτερες ευχαριστίες στον καθηγητή κ. Νίκο Μιχαηλίδη για την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, την Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων για την ευλογία του για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης στην Πατριαρχική σχολή της Αγίας Σιών, και φυσικά τον σχολάρχη π. Ματθαίο, τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς και ολους όσοι εργάστηκαν για τη σημερινή εκδήλωση.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς για την αποψινή παρουσία σας στην εκδήλωση».

Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο αντιπρόσωπος της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου Γέρων Αρχιγραμματέας Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος, ο Γάλλος Πρόξενος στα Ιεροσόλυμα κ. René Troccaz, ο Πρέσβυς της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ραμάλλα κ. Άσσος, μέλη του Ελληνικού Προξενείου, της Ελληνικής Παροικίας των Ιεροσολύμων και του Αραβοφώνου ποιμνίου, καθηγητές και μαθητές.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων