21/09/2020 21/09/2020 Η εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου εορτάσθηκε σήμερα Δευτέρα, 8η (με το πατρώο ημερολόγιο)/21η Σεπτεμβρίου 2020, από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.   Κατά την εορτή αυτή η Εκκλησία όλη, ιδία η των Ιεροσολύμων, έχει τη μνήμη του γεγονότος ότι ο Θεός χάρισε την Μαρία στους πρώην ατέκνους γονείς της και υπερηλίκους Ιωακείμ και Άννα, ανταποκρινόμενος...
21 Σεπτεμβρίου, 2020 - 13:49
Τελευταία ενημέρωση: 21/09/2020 - 16:10

Η γιορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου στα Ιεροσόλυμα

Διαδώστε:
Η γιορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου στα Ιεροσόλυμα

Η εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου εορτάσθηκε σήμερα Δευτέρα, 8η (με το πατρώο ημερολόγιο)/21η Σεπτεμβρίου 2020, από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

 

Κατά την εορτή αυτή η Εκκλησία όλη, ιδία η των Ιεροσολύμων, έχει τη μνήμη του γεγονότος ότι ο Θεός χάρισε την Μαρία στους πρώην ατέκνους γονείς της και υπερηλίκους Ιωακείμ και Άννα, ανταποκρινόμενος στη θερμή ικεσία τους και την ετοίμασε ως σκεύος εκλογής, για να σαρκώσει εκ Πνεύματος Αγίου και να γεννήσει κατά σάρκα τον μονογενή Υιόν και Λόγον του Θεού και Σωτήρα ημών Ιησού Χριστό.

Το γενέθλιον της Θεοτόκου εορτάσθηκε στην Γεθσημανή και συγκεκριμένα στο Θεομητορικό Μνήμα δια θείας Λειτουργίας, της οποίας προεξήρξε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Γεράσων κ. Θεοφάνης, συλλειτουργούντων των εφημερίων του Ιερού Προσκυνήματος Αρχιμανδριτών Μελετίου και Διονυσίου, Πρεσβυτέρων π. Γεωργίου Χάντερ Μπαράμκη και π. Νεκταρίου, του Αρχιδιακόνου Μάρκου και του Ιεροδιακόνου Ευλογίου και ψάλλοντος του Ιεροδιακόνου Συμεών, Γραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, φιλοξενούντος του Ηγουμένου Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αβήλων κ. Δωροθέου.

Επίσης, εορτάσθηκε και στον Ιερό Ναό προς τιμήν του Γενεθλίου της Θεοτόκου στην Μπετζάλλα, δια θείας Λειτουργίας, της οποίας προεξήρξε ο ηγούμενος Αρχιμανδρίτης π. Ιγνάτιος, συλλειτουργούντων των εφημερίων Πρεσβυτέρων π. Παύλου, π. Ιωσήφ και π. Ηλία.

Έψαλλε η χορωδία της Ενορίας της Μπετζάλλας, ενώ συμμετείχε λαός πολύς παρά την εξάπλωσιν του covid-19.

Το γενέθλιον της Θεοτόκου τιμήθηκε παράλληλα και στην Ιερά Μονή Χοζεβά. Εκεί προεξήρξε της θείας Λειτουργίας ο Ηγούμενος Αρχιμανδρίτης π. Κωνσταντίνος. Η Ιερά Μονή Χοζεβά τιμάται μέχρι και σήμερα επ᾿ ονόματι του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου της εν Χοζεβά. Το όνομα Χοζεβά ίσως είναι παραφορά της ονομασίας Χασβά την οποία απαντούμε στο Βιβλίο της Γενέσεως (λη´ 5), και όπου η γυναίκα του Ιούδα έτεκε τον Αννάν. Εκ παραδόσεως μαθαίνουμε ότι στο άνωθεν της Μονής σπήλαιο, το οποίο τιμάται στην μνήμη των Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, ασκήτευσε ο θείος Ιωακείμ, ο οποίος, μη μπορώντας να υποφέρη το όνειδος των ανθρώπων επειδή ήταν άτεκνος, έφυγε στην έρημο και στο απόκρημνο αυτό σπήλαιο ασκήτευσε, νηστεύσας 40 μέρες και 40 νύχτες, μέχρι που ο Θεός τον επεσκέφθη διά Αγγέλου και του ανεκοίνωσε το χαρμόσυνον γεγονός, ότι δηλαδή η Άννα θα γεννήση την Αγνή Θεόπαιδα. Σε αυτό το σπήλαιο διασωζόταν αρχαιοτάτη εικών, η οποία επαρίστανε τον θείον Ιωακείμ μετά της ευλογημένης Άννης να μεταβαίνη εις την Αγίαν Πόλιν κρατώντας ραβδί, και συνοδευόμενος από το ποίμνιόν του.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων