12/05/2023 12/05/2023 Ως ένα σημαντικό βήμα προόδου για την αντιμετώπιση των προκλήσεων τις οποίες υφίστανται οι Άγιοι Τόποι και ιδιαίτερα η Ιερουσαλήμ χαρακτηρίζει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων την χθεσινή, επίσημη, επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στην έδρα της Σιωνίτιδος Εκκλησίας. Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Ο Κύπριος Πρόεδρος επισκέπτεται το Ισραήλ και στο πρόγραμμα των συναντήσεών του...
12 Μαΐου, 2023 - 8:25
Τελευταία ενημέρωση: 12/05/2023 - 10:34

Η Κύπρος βασικός υποστηρικτής της διατήρησης του “Status Quo” στους Αγίους Τόπους – Τα συμπεράσματα από την επίσκεψη Χριστοδουλίδη

Διαδώστε:
Η Κύπρος βασικός υποστηρικτής της διατήρησης του “Status Quo” στους Αγίους Τόπους – Τα συμπεράσματα από την επίσκεψη Χριστοδουλίδη

Ως ένα σημαντικό βήμα προόδου για την αντιμετώπιση των προκλήσεων τις οποίες υφίστανται οι Άγιοι Τόποι και ιδιαίτερα η Ιερουσαλήμ χαρακτηρίζει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων την χθεσινή, επίσημη, επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στην έδρα της Σιωνίτιδος Εκκλησίας.

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Ο Κύπριος Πρόεδρος επισκέπτεται το Ισραήλ και στο πρόγραμμα των συναντήσεών του περιελάμβανε επίσκεψη στον Πανάγιο Τάφο και στο Πατριαρχείο όπου έγινε δεκτός από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο και μέλη της Αγιοταφικής Αδελφότητας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επέστρεψε στους Αγίους Τόπους αυτή τη φορά ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς την τελευταία φορά που βρέθηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ήταν  με την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου. Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά το διαρκές ενδιαφέρον της Κύπρου για τον Πανάγιο Τάφο και γενικότερα για το έργο και την αποστολή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Οι επιθέσεις έναντι των Χριστιανών

Ο Προκαθήμενος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και ο Κύπριος Πρόεδρος επιδόθηκαν σε μία εποικοδομητική συζήτηση διαφόρων θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί στους Αγίους Τόπους. Υπενθυμίζεται ότι τον τελευταίο χρόνο οι επιθέσεις έναντι των χριστιανών στην Αγία Γη έχουν αυξηθεί ραγδαία με τον Πατριάρχη κ.κ. Θεόφιλο και τους Αρχηγούς των υπολοίπων χριστιανικών δογμάτων και ομολογιών να έχουν ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο προκειμένου να δείξουν ενδιαφέρον για το ζήτημα.

Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος τόνισε τη σημασία της τήρησης των συμφωνιών “Status Quo”, υπό την επιμέλεια του Βασιλέως Αμπντουλάχ Β΄της Ιορδανίας, στους Μουσουλμανικούς και Χριστιανικούς ιερούς Τόπους. Επίσης, ο Πατριάρχης κ.κ. Θεόφιλος υπογράμμισε ότι το κύμα των προσκλήσεων έχει ως αφετηρία την κυβερνητική αστάθεια, η οποία οδηγεί στα εγκλήματα μίσους και τις επίμονες προσπάθειες Ισραηλινών και ριζοσπαστικών ομάδων να απαλλοτριώσουν παράνομα την Χριστιανική πολιτιστική κληρονομία που έχει ως στόχο να λάβουν τον έλεγχο των εκκλησιαστικών περιουσιών, καθώς και τους βανδαλισμούς ιερών τόπων.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης δεν περιορίστηκε να ενημερώσει τον Πατριάρχη μόνο για τα ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό, αλλά τόνισε ότι δεσμεύεται από την πλευρά του στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο πλευρών προκειμένου να διαφυλαχθεί η χριστιανική κληρονομιά και η παρουσία στους Αγίους Τόπους.

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εγγυητής του Προσκυνηματικού καθεστώτος

Ο Πατριάρχης κ.κ. Θεόφιλος, ο οποίος τίμησε τον υψηλό επισκέπτη με το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος των Ιπποτών του Παναγίου Τάφου, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ομιλία του στον ρόλο του Ελληνορθόοδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, το οποίο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: “ἐξακολουθεῖ νά διαδραματίζῃ ρόλον ἐγγυήσεως, τόσον τῆς διαφυλάξεως τοῦ Προσκυνηματικοῦ Καθεστῶτος ὅσον καί τοῦ πολυπολιτισμικοῦ, πολυθρησκευτικοῦ καί πολυεθνικοῦ καθεστῶτος τῆς Ἁγίας Πόλεως Ἱερουσαλήμ”.

Διαβάστε επίσης: O Νίκος Χριστοδουλίδης παρασημοφορήθηκε από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Πρόσθεσε, επίσης, ότι “Ἡ πνευματική καί ἠθική ἀποστολή τοῦ Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων δέν περιορίζεται μόνον εἰς τήν διαφύλαξιν τῶν Παναγίων Προσκυνημάτων ὡς τόπων λατρείας καί εἰς τήν διατήρησιν τοῦ χριστιανικοῦ χαρακτῆρος τῆς Ἱερουσαλήμ, ἀλλά ἐπεκτείνεται καί εἰς τήν ποιμαντικήν αὐτοῦ μέριμναν ἐπί τοῦ Χριστιανικοῦ ποιμνίου του, διεσπαρμένου ἐν τῇ ἐπικρατείᾳ τοῦ Ἰσραήλ, τῶν Παλαιστινιακῶν ἐδαφῶν, τῆς λωρίδος τῆς Γάζης καί τοῦ Ἐμιράτου τοῦ Qatar εἰς τόν Ἀραβικόν κόλπον”.

Τα συμπεράσματα από την επίσκεψη

Σύμφωνα με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η συνάντηση αυτή αντιπροσώπευε ένα σημαντικό βήμα προόδου για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, τις οποίες υφίστανται οι Χριστιανοί στους Αγίους Τόπους, ιδιαιτέρως στην Ιερουσαλήμ. “Το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων αναγνωρίζει με ευγνωμοσύνην την συνεχή υποστήριξιν της Κύπρου και άλλων χωρών διά την προστασίαν των συμφωνιών Status Quo και την διασφάλισιν της ευημερίας και της ασφαλείας των Χριστιανών εις την περιοχήν”, σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Αρχιγραμματεία ,αι καταλήγει: “Τό Πατριαρχεῖον Ἱεροσολύμων εἶναι σταθερῶς ἀφωσιωμένον εἰς τήν προώθησιν τῆς συνεργασίας μέ διαφορετικά κράτη καί παραμένει προσηλωμένον εἰς τήν προστασίαν καί τήν διατήρησιν τῆς Χριστιανικῆς πολιτιστικῆς κληρονομιᾶς εἰς τούς Ἁγίους Τόπους”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων