19/10/2023 19/10/2023 Την παγκόσμια ανησυχία και κατακραυγή έχει προκαλέσει το καθημερινό κύμα βίας που εκτυλίσσεται για επί σχεδόν δύο εβδομάδες στη Λωρίδα της Γάζας με αποκορύφωμα του αιματοκυλίσματος το χτύπημα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί το οποίο κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες αθώους ανθρώπους που είχαν βρει καταφυγή εκεί.   Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Ηλιαχτίδα στο σκοτάδι του πολέμου φαίνεται...
19 Οκτωβρίου, 2023 - 8:54
Τελευταία ενημέρωση: 19/10/2023 - 9:08

Η προσευχή και η αλληλεγγύη προσπαθούν να αναχαιτίσουν τη βία στη Γάζα – Ιερό καθήκον της παγκόσμιας κοινότητας η προστασία των αμάχων

Διαδώστε:
Η προσευχή και η αλληλεγγύη προσπαθούν να αναχαιτίσουν τη βία στη Γάζα – Ιερό καθήκον της παγκόσμιας κοινότητας η προστασία των αμάχων

Την παγκόσμια ανησυχία και κατακραυγή έχει προκαλέσει το καθημερινό κύμα βίας που εκτυλίσσεται για επί σχεδόν δύο εβδομάδες στη Λωρίδα της Γάζας με αποκορύφωμα του αιματοκυλίσματος το χτύπημα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί το οποίο κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες αθώους ανθρώπους που είχαν βρει καταφυγή εκεί.  

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Ηλιαχτίδα στο σκοτάδι του πολέμου φαίνεται πώς αποτελεί η συμφωνία των προέδρων ΗΠΑ και Αιγύπτου να συνεργαστούν για την επίσπευση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκούμενη από τον ισραηλινό στρατό Λωρίδα της Γάζας, κάτι το οποίο συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους χθες Τετάρτη, όπως γνωστοποίησαν αργά το βράδυ Ουάσινγκτον και Κάιρο.

Τις καθημερινές αδικίες και θηριωδίες καταγγέλλουν οι χριστιανικές Εκκλησίες στην Ιερουσαλήμ ενώ η προσευχή στους Αγίους Τόπους για την επίσπευση της ειρηνικής επίλυσης κάθε διαφοράς, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Η παγκόσμια κοινότητα να αναλάβει το ιερό καθήκον της προστασίας των αμάχων

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ’ και οι Αρχηγοί των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ, με ανακοίνωσή τους, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και καταγγέλλουν τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Αχλί στη Γάζα. Απευθύνουν έκκληση για την επικράτηση της δικαιοσύνης, της ειρήνης καθώς και να τερματίσουν τα δεινά στη Γάζα.

“Καταγγέλουμε αυτή τη θηριωδία, το κραυγαλέο έγκλημα. Παρακαλούμε την παγκόσμια κοινότητα να αναλάβει το ιερό της καθήκον να προστατεύει άμαχους πληθυσμούς και να διασφαλίσει ότι τέτοιου είδους αποτρόπαιες παραβιάσεις δεν θα ξανασυμβούν“, υπογραμμίζουν.

Παράλληλα, χαρακτηρίζουν αυτό που διαπράχθηκε στο νοσοκομείο ως ένα έγκλημα και μάλιστα την ημέρα που η χριστιανική κοινότητα είχε απευθύνει έκκληση για προσευχή έτσι ώστε να επικρατήσιε η ειρήνη, η συμφιλίωση καθώς και να τερματίσει ο πόλεμος στη Γάζα.

Διαβάστε αναλυτικά: Ο Πατριάρχης και οι Αρχηγοί των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ καταγγέλλουν τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα

Ειρηνική διαμαρτυρία στη Βηθλεέμ

Ειρηνική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες, στη Βηθλεέμ, τον τόπο της κατά σάρκα γεννήσεως του Ιησού Χριστού, τον τόπο όπου ακούστε το “επί γης ειρήνη”, ένα μήνυμα το οποίο αγνοούν όσοι ακολουθούν την οδό του πολέμου.

Στην ειρηνική διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των θρησκευτικών κοινοτήτων, έλαβε μέρος ο Μητροπολίτης Διοκαισαρείας κ. Βενέδικτος, Πατριαρχικός Επίτροπος εν Βηθλεέμ.

Αίτημα των συμμετεχόντων στην διαμαρτυρία ήταν η παύση του πολέμου και των βιαιοτήτων έναντι του Παλαιστινιακού λαού και του λαού της Γάζας και η άμεση επικράτηση της ειρήνης για το κοινό καλό της περιοχής.

Η προσευχή και η αλληλεγγύη προσπαθούν να αναχαιτίσουν τη βία

Την ίδια ώρα που σε πολλές περιοχές της Μέσης Ανατολής το κύμα της βίας προσπαθεί να αναχαιτίσει η προσευχή των χριστιανών, στη Μονή του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα στην οποία έχουν καταφύγει εκατοντάδες άνθρωποι για να προστατευθούν ο καθημερινός αγώνας συνεχίζεται.

Ήδη ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος κ. Αλέξιος, Ηγούμενος της Μονής, έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το μοναστήρι, παρά μόνο νεκρός. Η ανθρωπιστική κρίση είναι προ τον πυλών στην περιοχή της Γάζας ενώ και στη Μονή του Αγίου Πορφυρίου, η ανάγκη σε αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης είναι μεγάλη καθώς όσο περνούν οι ημέρες τα αποθέματα σε τρόφιμα λιγοστεύουν.

Η Αρχιεπισκοπή Κυριακουπόλεως στην Ιορδανία προκειμένου να συνδράμει στην ενίσχυση των αδελφών που βρίσκονται οχυρωμένοι στη Μονή έδωσε στη δημοσιότητα τραπεζικό λογαριασμό όπου μπορεί να κατατεθούν ποσά για τον συγκεκριμένο σκοπό:

Τράπεζα Al Etihad / Al Swafieh Λογαριασμός Υποκαταστήματος
Όνομα: Δωρεές Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής
Αριθ. Λογαριασμού 0060142327115101 IBAN: JO42UBSI1050000060142327115101
Κωδικός Swift: UBSIJOAXXXX

Ανθρωπιστική κρίση – Χιλιάδες αθώα θύματα

Η Λωρίδα της Γάζας βυθίζεται σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση. Τελεί υπό σχεδόν πλήρη αποκλεισμό από την πλευρά του Ισραήλ, μετά την πρωτοφανή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο έδαφός του από τη Χαμάς, οι κομάντος της οποίας σκότωσαν περισσότερους από 1.400 Ισραηλινούς και απήγαγαν σχεδόν 200. Τα θύματα είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα άμαχοι όπως και οι 3.478 Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης 12.065 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί.

Το Ισραήλ βομβαρδίζει αδιάλειπτα τον μικρό παλαιστινιακό θύλακα που κατοικείται από 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους, για να προετοιμάσει ενδεχόμενη χερσαία επίθεση.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Αιγυπτίων για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να παραδοθεί ζωτική ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Το Τελ Αβίβ έδωσε χθες το πράσινο φως στην Αίγυπτο να παραδώσει περιορισμένες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου συμφώνησε να ανοίξει το σημείο διέλευσης της Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας – για «να αφήσει έως και 20 φορτηγά να περάσουν» προκειμένου να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα.

Η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνωστίζονται περίπου 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, θα πρέπει να είναι «συστηματική», της τάξης των 100 φορτηγών ημερησίως, τόνισε ωστόσο χθες στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Μάρτιν Γκρίφιθς, συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Η Ελλάδα ως φίλος του Ισραήλ και της Παλαιστίνης «μπορεί να παίξει ένα πολύ σημαντικό μεσολαβητικό ρόλο» επεσήμανε ο Παλαιστίνιος πρέσβης Yussef Dorkhom σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023.

«Η Ελλάδα πάντα τηρεί μια ισορροπία στις διεθνείς σχέσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Είναι η γενέτειρα του πολιτισμού και της δημοκρατίας και προσβλέπουμε σε ένα θετικό ρόλο. Πάντα ήταν υπέρ της λύσης των δύο κρατών και του δικαιώματος του Παλαιστινιακού λαού στην ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους του στα εδάφη του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Κεντρική φωτογραφία: Hatem Ali

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων