30/12/2023 04/01/2024 Την απόφαση του Πατριαρχείου Αντιοχείας να αποκαταστήσει την κοινωνία με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, χαιρέτησε η Σιωνίτιδα Εκκλησία κατά τη συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου η οποίο συνήλθε την Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου, υπό την προεδρία του Πατριάρχη κ.κ. Θεοφίλου. Του Νικολάου Ζαΐμη Ουσιαστικά πρόκειται για την επίσημη αναγνώριση από την πλευρά του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων της...
30 Δεκεμβρίου, 2023 - 14:55
Τελευταία ενημέρωση: 04/01/2024 - 9:34

Ιερά Σύνοδος Πατριαρχείου Ιεροσολύμων: Χαιρετίζει την απόφαση του Πατριαρχείου Αντιοχείας για την αποκατάσταση της κοινωνίας μεταξύ τους

Διαδώστε:
Ιερά Σύνοδος Πατριαρχείου Ιεροσολύμων: Χαιρετίζει την απόφαση του Πατριαρχείου Αντιοχείας για την αποκατάσταση της κοινωνίας μεταξύ τους

Την απόφαση του Πατριαρχείου Αντιοχείας να αποκαταστήσει την κοινωνία με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, χαιρέτησε η Σιωνίτιδα Εκκλησία κατά τη συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου η οποίο συνήλθε την Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου, υπό την προεδρία του Πατριάρχη κ.κ. Θεοφίλου.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Ουσιαστικά πρόκειται για την επίσημη αναγνώριση από την πλευρά του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων της απόφασης που έλαβε το Πατριαρχείου Αντιοχείας κατά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου τον περασμένο Οκτώβριο, πράξη που ήρθε ως αποτέλεσμα έμπρακτης συμπαράστασης για τον πόλεμο που μαίνεται στους Αγίους Τόπους. Όπως αναφέρει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, κατά τη συνεδρίαση εξετάστηκε η ανταλλαγή των Επιστολών μεταξύ του Πατριάρχη Ιεροσολύμων και της Ιεράς Συνόδου με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη, σχετικά με την αποκατάσταση της εκκλησιαστικής κοινωνίας με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, ο Πατριάρχης και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου χαιρέτησαν την απόφαση αυτή, τονίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης των αδελφικών σχέσεων μεταξύ των αδελφών πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια μεγάλης σημασίας ενέργεια για την πορεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Μέση Ανατολή, η οποία για να συνεχίσει να είναι πραγματικά ενεργεί σε περιοχές όπου εδώ και αιώνες κυριαρχεί το ισλάμ, απαιτεί ενότητα.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ευχαρίστησε επίσης το Πατριαρχείο Αντιοχείας για τη γενναιόδωρη υποστήριξη, ύψους 42.700 $, υπέρ των αδελφών στη Γάζα. Τη δωρεά αυτή είχαν επιδώσει κατά την επίσκεψη τους στην Ιορδανία και τον Αρχιεπίσκοπο Κυριακουπόλεως κ. Χριστοφόρο, οι Μητροπολίτες Λαττάκιας κ. Αθανάσιος και Χαλεπίου κ. Εφραίμ.

Εξήραν τη στάση του Αρχιεπισκόπου Τιβεριάδος και του Αρχιμανδρίτη Σίλα

Στη Σύνοδο ασχολήθηκαν επίσης με τη θαρραλέα στάση την οποία κράτησαν ο Μητροπολίτης Τιβεριάδος κ. Αλέξιος και ο Αρχιμανδρίτης Σίλας στην εμπόλεμη Γάζα, ανοίγοντας τις πύλες της Μονής του Αγίου Πορφυρίου για εκατοντάδες αμάχους.

Ο Μακαριώτατος και τα μέλη της Συνόδου στάθηκαν ιδιαίτερα στα οδυνηρά γεγονότα και τις δύσκολες στιγμές στους Αγίους Τόπους, ιδιαίτερα στη Γάζα. Υπογράμμισα τη σημασία του ρόλου της Εκκλησίας τόσο πνευματικά όσο και οικονομικά εκφράζοντας την ανάγκη ενίσχυση της προσευχής για τον τερματισμό του πολέμου. Ενόψει της περιόδου των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, αποφάσισαν όπως εστιάσουν μόνο στις ιερές ακολουθίες.

Ο Πατριάρχης κ.κ. Θεόφιλος μίλησε ιδιαίτερα για το ρόλο της Εκκλησίας κατά την φρικτή αυτή περίοδο του πολέμου και επαίνεσε τον Αρχιεπίσκοπο Τιβεριάδος κ. Αλέξιο και τον Αρχιμανδρίτη Σίλα για τη μεγάλη συμβολή τους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς άνοιξαν τις πύλες της Μονής και των εκεί εγκαταστάσεων για να φυγαδεύσουν εκατοντάδες αμάχους, χριστιανούς και μουσουλμάνους.

Η Ιερά Σύνοδος εξήρε το έργο του Επισκόπου και του Αρχιμανδρίτη τονίζοντας ότι αυτή είναι η διαχρονική προσφορά της Εκκλησίας σε όλες τις ιστορικές περιόδους.

Παράλληλα, επισημάνθηκε η συνέχιση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στη Γάζα, ενώ επικροτήθηκε και η στάση του Βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας για την παροχή βοήθειας προς τη Γάζα.

Ακόμη, η Σύνοδος ενέκρινε την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Καττάρων κ. Μακαρίου να στείλει βοήθεια στη Γάζα μέσω Αιγύπτου με την υποστήριξη της κυβέρνησης του Κατάρ.

Κεντρική φωτογραφία αρχείου 

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ το ανακοινωθέν με τις αποφάσεις 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων