02/11/2023 02/11/2023 Στη σκιά των πολεμικών συγκρούσεων που μαίνονται στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποιήθηκε χθες, 1 Νοεμβρίου, στην έδρα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, η συνάντηση του Πατριάρχη κ.κ. Θεοφίλου με τον Λόρδο Tariq Ahmad, βαρόνο Ahmad του Wimbledon, Υπουργό Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τη Νότια Ασία και τα Ηνωμένα Έθνη στο...
02 Νοεμβρίου, 2023 - 8:10
Τελευταία ενημέρωση: 02/11/2023 - 15:25

Ιεροσολύμων Θεόφιλος: Βαθιά ανησυχία για τα αθώα θύματα – Συναντήθηκε με Υπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου εν μέσω του πολέμου στη Γάζα

Διαδώστε:
Ιεροσολύμων Θεόφιλος: Βαθιά ανησυχία για τα αθώα θύματα – Συναντήθηκε με Υπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου εν μέσω του πολέμου στη Γάζα

Στη σκιά των πολεμικών συγκρούσεων που μαίνονται στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποιήθηκε χθες, 1 Νοεμβρίου, στην έδρα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, η συνάντηση του Πατριάρχη κ.κ. Θεοφίλου με τον Λόρδο Tariq Ahmad, βαρόνο Ahmad του Wimbledon, Υπουργό Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τη Νότια Ασία και τα Ηνωμένα Έθνη στο Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων ενημέρωσε τον Λόρδο Ahmad για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις, τόνισε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αγία Γη εργάζεται σθεναρά για τη διατήρηση της αρμονίας ενώ υπογράμμισε τον ιστορικό ρόλο των εκκλησιών ως ασφαλούς ζώνης σε περιόδους συγκρούσεων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος των Αγγλικανών, Χουσάμ Ναούμ, και ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Πατριαρχών και Αρχηγών Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ.

Κεντρικός ο ρόλος της Εκκλησίας στους Αγίους Τόπους

Αρχικά ο Λόρδος Ahmad αναγνώρισε τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευτυχία για την επίσκεψη και τη λύπη για τον συνεχιζόμενο πόλεμο. Εξέφρασε ακόμη τη βαθιά του ανησυχία για τις φρικαλεότητες που λαμβάνουν χώρα και και πρότεινε τρόπους που μπορούν να συμβάλουν στην υπόθεση της σταθερότητας και της ηρεμίας στην περιοχή.

Ο Λόρδος Ahmad αναγνώρισε τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η Εκκλησία, σε συνεργασία με άλλα θρησκευτικά ιδρύματα, στους Αγίους Τόπους. Εξέφρασε την ετοιμότητά του να ακούσει τις θέσεις του Πατριάρχη και δήλωσε τη συμπαράστασή του στα θύματα των βομβαρδισμών εκκλησιών στη Γάζα.

Ανησυχία για τα θύματα του πολέμου

Ο Μακαριώτατος κ.κ. Θεόφιλος αφού ευχαρίστησε για την επίσκεψη τον Βρετανό αξιωματούχο, μίλησε για την καταστροφή κατοικιών, νοσοκομείων, κέντρων κοινοτικών υπηρεσιών, σχολείων και κατοικημένων συνοικιών στη Γάζα. Ανέδειξε τη συλλογική προσπάθεια διαφόρων εκκλησιών για τη διατήρηση του πολυπολιτισμικού και πολυθρησκευτικού χαρακτήρα των Αγίων Τόπων. “Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι αυτοί οι χώροι θα παραμείνουν τόποι λατρείας, προσευχής και συμφιλίωσης”, είπε.

Ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας μίλησε για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χριστιανοί στους Αγίους Τόπους και στάθηκε ιδιαίτερα στην καταπίεση από ριζοσπαστικές ισραηλινές ομάδες που επιδιώκουν να τους εκδιώξουν από τους Αγίους Τόπους. Ο Μακαριώτατος τόνισε, επίσης, τη σημασία της διατήρησης των ιερών τόπων όχι μόνο ως δομών αλλά ως ζωντανών κοινοτήτων, ανοιχτών σε μέλη διαφόρων θρησκειών, συμβάλλοντας στη συνύπαρξη και την ειρήνη. “Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί εργάζονται ενεργά για τη διατήρηση της αρμονίας στους Αγίους Τόπους, αναφερόμενοι στη συμφωνία που έγινε τον 7ο αιώνα μεταξύ του Πατριάρχη Σωφρονίου και του χαλίφη Omar bin Khattab ως ιστορικό προηγούμενο για συνύπαρξη”, τονίζεται στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Ο Πατριάρχης υπογράμμισε τον ιστορικό ρόλο των εκκλησιών ως ασφαλούς ζώνης σε περιόδους σύγκρουσης, εκφράζοντας βαθιά του ανησυχία για όλα τα θύματα του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των αμάχων, ιδιαίτερα των γυναικών και των παιδιών που υποφέρουν στη Γάζα.

Προώθηση της ειρήνης

Ο Λόρδος Ahmad ζήτησε μια ρεαλιστική προσέγγιση, υπερβαίνοντας τα συναισθήματα, αναγνωρίζοντας την ιερότητα κάθε ανθρώπινης ζωής. Οι ηγέτες που ήταν παρόντες στη συνάντηση προσευχήθηκαν συλλογικά για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης με στόχο τη διαφύλαξη της γης, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας, όπου ο Χασεμιτικός Βασιλιάς έχει την ευθύνη των μουσουλμανικών και χριστιανικών τόπων στην Ιερουσαλήμ.

Ο Αρχιεπίσκοπος των Αγγλικανών, Husam Naoum, εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του για την επίσκεψη, πιστεύοντας ότι θα συμβάλει στην κατευνασμό των εντάσεων και στην προώθηση της ειρήνης. Κατήγγειλε τα πρόσφατα γεγονότα στο νότιο Ισραήλ και τη Γάζα, τονίζοντας τον ρόλο της θρησκευτικής κληρονομιάς στην εξεύρεση πολιτικής λύσης. Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε τη σημασία της διατήρησης του Status Quo των Ιερών Τόπων και έθεσε το ζήτημα του Αλ Άκσα, ως ιερού τόπου για τους μουσουλμάνους.

Διαβάστε επίσης: 

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για τον βομβαρδισμό Ορθόδοξου Πολιτιστικού Κέντρου στη Γάζα

«Συγκλονισμένος» δηλώνει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων