23/12/2021 23/12/2021 Για την εορτή των Χριστουγέννων ευχήθηκε στους Χριστιανούς της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης ο Βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης προ των Χριστουγέννων συνάντησής του με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο και τους προκαθημένους των άλλων χριστιανικών εκκλησιών/δογμάτων της Ιορδανίας και των Ιεροσολύμων και εκπροσώπους των βακουφίων των ανωτέρω περιοχών,  στο...
23 Δεκεμβρίου, 2021 - 9:25
Τελευταία ενημέρωση: 23/12/2021 - 10:40

Μετάλλιο στον Πατριάρχη Θεόφιλο από τον Βασιλιά της Ιορδανίας

Διαδώστε:
Μετάλλιο στον Πατριάρχη Θεόφιλο από τον Βασιλιά της Ιορδανίας

Για την εορτή των Χριστουγέννων ευχήθηκε στους Χριστιανούς της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης ο Βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης προ των Χριστουγέννων συνάντησής του με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο και τους προκαθημένους των άλλων χριστιανικών εκκλησιών/δογμάτων της Ιορδανίας και των Ιεροσολύμων και εκπροσώπους των βακουφίων των ανωτέρω περιοχών,  στο παλάτι Al-Husseinia.     

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

Κατά τη συνάντηση, ο βασιλιάς επαίνεσε την αφοσίωση των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ στο Σύμφωνο του Ομάρ Αλ-Χαττάμπ (Omar Al-Khattab) και την ειρηνική συνύπαρξη, που βασίζεται στο ιστορικό και νομικό Status Quo της περιοχής, ενώ επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του στη θρησκευτική και ιστορική ευθύνη που έχει αναλάβει για τη διαφύλαξη των ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο βασιλιάς απένειμε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, που εκπροσωπήθηκε από τον ίδιο τον Πατριάρχη Θεόφιλο τον Γ’, το πρώτο κρατικό εκατονταετές μετάλλιο, αποτίωντας φόρο τιμής στην ιστορική σημασία και τον ηγετικό ρόλο -από θρησκευτικής πλευράς- του Πατριαρχείου ως προς τη διαφύλαξη και διατήρηση της χριστιανικής παρουσίας στην Ιερή Πόλη.

Στην ομιλία του στην επίσημη εκδήλωση, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας των Ιεροσολύμων μίλησε για τις δυσκολίες που βιώνουν αυτή τη στιγμή οι Χριστιανοί της Ιερουσαλήμ, τονίζοντας την ανάγκη να γνωστοποιηθούν στον κόσμο οι απειλές που δέχονται οι Χριστιανοί στους Αγίους Τόπους ως αποτέλεσμα των φιλοδοξιών ριζοσπαστικών ομάδων και ελλείψει σοβαρής στάσης των τοπικών αρχών της Ιερουσαλήμ στο θέμα της προστασίας τους.

Ανέφερε επίσης την πρόσφατη αύξηση των επιθέσεων σε χριστιανούς και μουσουλμάνους που ζουν μέσα και γύρω από την Ιερουσαλήμ.

«Οι Χριστιανοί έχουν γίνει στόχος επανειλημμένων επιθέσεων από ριζοσπαστικές σιωνιστικές ομάδες, ιδιαίτερα στην Ιερά Πόλη», δήλωσε ο Μακαριώτατος. – Από το 2012, έχουν διαπραχθεί αμέτρητα εγκλήματα κατά χριστιανών, συμπεριλαμβανομένων σωματικών και λεκτικών επιθέσεων σε ιερείς. Ακόμα, ναοί δέχθηκαν επίθεση, ιεροί τόποι βανδαλίστηκαν και συστηματικά βεβηλώθηκαν. Και αυτό προστίθεται στον συνεχή εκφοβισμό του χριστιανικού πληθυσμού, που στο κάτω κάτω το μόνο που θέλει είναι να ζήσει μια φυσιολογική ζωή, αφού ο Θεός τους έδωσε αυτό το δικαίωμα».

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόφιλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τέτοιες ενέργειες ριζοσπαστικών ομάδων υπαγορεύονται από την επιθυμία εκδίωξης των χριστιανών από την Ιερουσαλήμ και τις άλλες περιοχές των Αγίων Τόπων.

Όπως σημείωσε, το Πατριαρχείο σε συνεργασία με τους θρησκευτικούς ηγέτες των άλλων χριστιανικών δογμάτων στην Ιερουσαλήμ αποφάσισαν να διεξαγάγουν μια διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης με σκοπό να μιλήσουν για τις παραβιάσεις κατά της χριστιανικής παρουσίας στους Αγίους Τόπους, για τις επιθέσεις σε χριστιανούς στην Ιερουσαλήμ, ιδιαίτερα στην Πύλη της Γιάφα στην πλατεία Omar ibn al-Khattab, η οποία περιλαμβάνεται στη διαδρομή των προσκυνητών προς τον Ναό του Παναγίου Τάφου και σε άλλες εκκλησίες και μοναστήρια, καθώς και σε απόπειρες ριζοσπαστών να διαστρεβλώσουν την πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα της περιοχής της Νέας Πύλης.

«Υψώνουμε τις φωνές μας αυτές τις ημέρες των Χριστουγέννων για να επιβεβαιώσουμε ότι οι Άγιοι Τόποι δεν είναι μόνο η γη της γέννησης του Χριστού, αλλά και η γη από όπου ο Χριστιανισμός εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο Μακαριώτατος. Ολόκληρος ο χριστιανικός κόσμος είναι υπεύθυνος να διασφαλίσει ότι οι Χριστιανοί θα συνεχίσουν να ζουν στους Αγίους Τόπους και στην Ανατολή συνολικά. Ως εκ τούτου, εργαζόμαστε χέρι-χέρι, για να υλοποιήσουμε έργα βιώσιμης ανάπτυξης που διατηρούν τη βαθιά ριζωμένη χριστιανική παρουσία στην Ιερουσαλήμ».

«Μεγαλειότατε, τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή της ενσάρκωσης της αγάπης, όχι στα λόγια, αλλά στις πράξεις. Όσον αφορά τα χριστιανικά ιερά, δεν θα ξεχάσουμε τι κάνατε για την αποκατάσταση του Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου και στον Ναό της Αναλήψεως», είπε τελικά ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ, απευθυνόμενος στον Ιορδανό βασιλιά.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων