20/12/2018 20/12/2018 Ο Πατριάρχης Μόσχας, κ.κ. Κύριλλος, απευθύνθηκε με επιστολές στους Προκαθήμενους των Κατά Τόπους Εκκλησιών σχετικά με την Ενωτική σύνοδο που έλαβε χώρα προσφάτως στο Κίεβο. Στις επιστολές του, ο Πατριάρχης Μόσχας θεωρεί ότι στις 15 Δεκεμβρίου διεξήχθη η συνέλευση των ιεραρχών και των λαϊκών δύο σχισματικών ουκρανικών ομάδων με άμεση παρέμβαση και συμμετοχή των πολιτικών...
20 Δεκεμβρίου, 2018 - 16:40
Τελευταία ενημέρωση: 20/12/2018 - 17:04

Επιστολή Πατριάρχου Μόσχας επί της Ενωτικής Συνόδου

Διαδώστε:
Επιστολή Πατριάρχου Μόσχας επί της Ενωτικής Συνόδου

Ο Πατριάρχης Μόσχας, κ.κ. Κύριλλος, απευθύνθηκε με επιστολές στους Προκαθήμενους των Κατά Τόπους Εκκλησιών σχετικά με την Ενωτική σύνοδο που έλαβε χώρα προσφάτως στο Κίεβο.

Στις επιστολές του, ο Πατριάρχης Μόσχας θεωρεί ότι στις 15 Δεκεμβρίου διεξήχθη η συνέλευση των ιεραρχών και των λαϊκών δύο σχισματικών ουκρανικών ομάδων με άμεση παρέμβαση και συμμετοχή των πολιτικών αρχών της Ουκρανίας, ενώ η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία αρνήθηκε να συμμετάσχει παρόλην την πίεση που ασκήθηκε στους ιερείς της, ενώ συμμετείχαν μόνο δυο αρχιερείς, οι οποίοι πλέον απαλλάχτηκαν από τα καθήκοντά τους και τους απαγορεύτηκε να λειτουργούν.

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας αναφέρει ότι η διαδικασία της παραχώρησης της Αυτοκεφαλίας προκλήθηκε από τον κοσμικό ηγέτη του Ουκρανικού κράτους με σκοπό το δικό του προσωπικό πολιτικό συμφέρον και ότι θλιβερή απόρροια αυτής της παράνομης συνέλευσης ήταν η εκλογή του λεγόμενου “προκαθήμενου” της λεγόμενης “Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας”, ο οποίος, κατά το Πατριαρχείο Μόσχας, είναι σχισματικός ιεράρχης που χειροτονήθηκε από τον καθαιρεθέντα κ. Φιλάρετο Ντενισένκο.

Επίσης, όπως υποστηρίζει, “είμαστε μάρτυρες της παράνομης ανάμειξης στην εσωτερική ζωή της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, της βίαιης αντικανονικής επέμβασης στα σύνορα της, της εμβάθυνσης του εκκλησιαστικού σχίσματος στον Ορθόδοξο κόσμο” και θύμισε ότι πρόσφατα, τη δεκαετία του 1990, το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισε η Βουλγάρικη Ορθόδοξη Εκκλησία όπου οι κρατικές αρχές πάλι στήριζαν τους σχισματικούς.

Ο Πατριάρχης Μόσχας κάλεσε τους Προκαθήμενους των Κατά Τόπους Εκκλησιών να μην αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα της προσφάτου συνόδου και με τις δυνάμεις τους να σταματήσουν τις καταστροφικές για την Ορθοδοξία συνέπειες. “Παρακαλώ να προσεύχεστε για την υπό διωγμόν Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και για τους πιστούς της που υποφέρουν λόγω της αφοσίωσής τους στην Ορθοδοξία”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων