28/11/2020 28/11/2020 Άρχισε να λειτουργεί στην Ούφα της Ρωσίας το «Λεωφορείο της Ευσπλαχνίας», στο οποίο άστεγοι λαμβάνουν ιατρικές υπηρεσίες και υγειονομική βοήθεια, ζεστά γεύματα και ρούχα. Το έργο διοργανώθηκε από την αδελφότητα του Ελέους της περιοχής «Η Αγία Ελισάβετ» με την υποστήριξη του Συνοδικού Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας και Ευποιίας. Αυτό είναι το 14ο “Λεωφορείο της Ευσπλαχνίας”, το...
28 Νοεμβρίου, 2020 - 16:44
Τελευταία ενημέρωση: 28/11/2020 - 16:36

Άλλο ένα «λεωφορείο ευσπλαχνίας» βοηθά άστεγους στη Ρωσία

Διαδώστε:
Άλλο ένα «λεωφορείο ευσπλαχνίας» βοηθά άστεγους στη Ρωσία

Άρχισε να λειτουργεί στην Ούφα της Ρωσίας το «Λεωφορείο της Ευσπλαχνίας», στο οποίο άστεγοι λαμβάνουν ιατρικές υπηρεσίες και υγειονομική βοήθεια, ζεστά γεύματα και ρούχα. Το έργο διοργανώθηκε από την αδελφότητα του Ελέους της περιοχής «Η Αγία Ελισάβετ» με την υποστήριξη του Συνοδικού Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας και Ευποιίας. Αυτό είναι το 14ο “Λεωφορείο της Ευσπλαχνίας”, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί με την αρωγή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Για να ξεκινήσουμε το έργο μας, μετατρέψαμε ένα παλιό τουριστικό λεωφορείο. Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα σημείο βοήθειας, όπου οι άνθρωποι μπορούν να φάνε και να ζεσταθούν. Υπάρχουν πολλοί άστεγοι στην πόλη μας, οπότε βιαστήκαμε να είμαστε έτοιμοι προτού αρχίσει το πολύ κρύο. Ψήνουμε το δικό μας ψωμί και αγοράζουμε τρόφιμα. Η ομάδα μας έχει, επίσης, έναν χειρουργό, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε άμεσα σε οποιαδήποτε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε η μεγαλύτερη αδελφή της αδελφότητας «Η Αγία Ελισάβετ», Ελένα Μούρκο.

Μέχρι στιγμής, το “Λεωφορείο της Ευσπλαχνίας” λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα: η διαδρομή περνάει από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, αλλά οι διοργανωτές του προγράμματος σχεδιάζουν να διπλασιάσουν τον αριθμό των δρομολογίων μέχρι το τέλος του έτους.

Μια αλυσίδα καφετεριών στην Ούφα παρέχει βοήθεια στην προετοιμασία του φαγητού. Το μενού περιλαμβάνει σούπα, κρέας, γαρνιτούρα, ψωμί και ζεστό τσάι. Για τις γιορτές, αναμένεται να προστεθούν επιδόρπια. Για να διατηρηθεί ζεστό το φαγητό, η αδελφότητα αγόρασε ειδικά θερμός. Παράλληλα, στον ναό συλλέγονται ρούχα για τους άστεγους. Τα χρήματα για την αγορά εξοπλισμού ατομικής προστασίας δόθηκαν από το Τμήμα Συνοδικής Φιλανθρωπίας.

«Εμπνευστήκαμε την ιδέα αυτού του έργου, όταν συνάδελφοι του Συνοδικού Τμήματος ήρθαν και μας είπαν ότι παρόμοια λεωφορεία ευσπλαχνίας (ή ελέους) ταξιδεύουν σε όλη τη Ρωσία. Στην πόλη μας υπάρχει ένα οξύ πρόβλημα. Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε το έργο, για να βοηθήσουμε όλους όσους ζουν στο δρόμο της Ούφα», πρόσθεσε η διευθύντρια του έργου, Έλενα Μούρκο.

Το προηγούμενο λεωφορείο αυτού του είδους κυκλοφόρησε στην Αγία Πετρούπολη τον Νοέμβριο του 2019. Συνολικά, λειτουργούν 14 εκκλησιαστικά «λεωφορεία ευσπλαχνίας» στη Ρωσία και σε άλλες χώρες, με τη συμμετοχή του Πατριαρχείου Μόσχας, ενώ έχουν ανοίξει περισσότερα από 90 καταφύγια για τους άστεγους και από 400 κοινωνικές καντίνες. Στα φιλανθρωπικά ιδρύματα της εκκλησίας, οι άστεγοι λαμβάνουν βοήθεια για την αποκατάσταση εγγράφων, την εύρεση εργασίας, βλέπουν τους κοινωνικούς λειτουργούς της εκκλησίας, ενώ συχνά τους αγοράζουν εισιτήρια για την πατρίδα τους και τους βοηθούν στην εύρεση συγγενών.

Πηγή: Diaconia.ru / Patriarchia.ru

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων