02/08/2022 02/08/2022 Την 1η Αυγούστου, ημέρα που εορτάζεται η ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ (1903), ο Μητροπολίτης Νίζνι Νόβγκοροντ και Αρζαμάς κ. Γεώργιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας της γυναικείας Ιεράς Μονής Αγίου Σεραφείμ στο Ντιβέγιεβο, όπου θησαυρίζεται η λάρνακα με τα ιερά λείψανα του Αγίου. Στην πανηγυρική...
02 Αυγούστου, 2022 - 9:47
Τελευταία ενημέρωση: 02/08/2022 - 10:07

Ανακομιδή ιερών λειψάνων του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ

Διαδώστε:
Ανακομιδή ιερών λειψάνων του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ

Την 1η Αυγούστου, ημέρα που εορτάζεται η ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ (1903), ο Μητροπολίτης Νίζνι Νόβγκοροντ και Αρζαμάς κ. Γεώργιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας της γυναικείας Ιεράς Μονής Αγίου Σεραφείμ στο Ντιβέγιεβο, όπου θησαυρίζεται η λάρνακα με τα ιερά λείψανα του Αγίου. Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, όπως αποκάλυψε η Κεντρική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Περιφέρειας Νίζνι Νόβγκοροντ, συμμετείχαν περί τα 5.000 άτομα, ενώ με ειδική λιτανεία αναπέμφθηκε δέηση και για την αποκατάσταση της ειρήνης.

Της Ευγενίας Δίτσα

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γεώργιος στο κήρυγμά του μίλησε για τις βουλές του Κυρίου και την προφητεία του Αγίου Σεραφείμ, λέγοντας τα εξής: «Κάποτε ο μοναχός Σεραφείμ είπε ότι τα λείψανά του θα έμεναν στο Ντιβέγιεβο, αλλά εκείνη την εποχή ήταν δύσκολο να πιστέψει κανείς τα λόγια του. Το 1903, τα τίμια λείψανά του βρέθηκαν και τοποθετήθηκαν στον καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Ερμιτάζ του Σάρωφ. Οι άνθρωποι ήταν μπερδεμένοι: πώς θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα εκείνο που είχε πει ο Άγιος; Θα ήθελαν ποτέ οι αδελφοί του Σάρωφ να αποχωριστούν τα ιερά λείψανα; Ωστόσο, οι δρόμοι του Κυρίου είναι ανεξιχνίαστοι και ό,τι είναι αδύνατο για τον άνθρωπο είναι δυνατό για τον Θεό. Υπάρχουν υπέροχοι στίχοι: «Κάπου, πέρα ​​από το όριο της γνώσης, όπου υπάρχει ένας γρίφος, ένα νεφέλωμα και ένα μυστήριο, κάποιος, κρυμμένος προετοιμάζει εκ των προτέρων όλα όσα θα συμβούν «τυχαία» αργότερα».

Πριν από 119 χρόνια, όταν αποκαλύφθηκαν τα ιερά λείψανα του αγίου Σεραφείμ, πώς θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι θα ερχόταν η αθεϊστική εποχή, ότι τα ιερά λείψανα θα αφαιρούνταν  από το μοναστήρι του Σάρωφ και ότι θα χάνονταν τα ίχνη τους; Και ότι αργότερα θα ερχόταν μια πνευματική άνοιξη στη Ρωσία, οι εκκλησίες θα άνοιγαν ξανά και το μεγάλο έλεος του Θεού θα έφερνε την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Σεραφείμ; Με πανρωσική λιτανείας, 31 χρόνια πριν, αυτά μεταφέρθηκαν στο Ντιβέγιεβο. Εδώ το μοναστήρι είχε ήδη ξαναρχίσει να λειτουργεί, αλλά στην κλειστή πόλη του Σάρωφ η πνευματική ζωή μόλις είχε αρχίσει να αναβιώνει. Η προφητεία έγινε πραγματικότητα. Και εσείς και εγώ πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν συμβαίνει χωρίς το έλεος και το θέλημα του Θεού. Μακάρι να μπορούσαμε να δεχτούμε το θέλημά Του στις καρδιές μας με χαρά και ευγνωμοσύνη. Ο μοναχός Σεραφείμ και άλλοι άγιοι του Θεού είναι βοηθοί μας σε αυτό το μονοπάτι, είναι μεσίτες για κάθε άνθρωπο και για όλη τη ρωσική γη. Σας εύχομαι χαρά και πνευματική παρηγοριά. Άγιε Σεραφείμ, πρέσβευε  στον Θεό για εμάς! Χριστός Ανέστη!», είπε ο Μητροπολίτης του Νίζνι Νόβγκοροντ.

Φωτογραφίες: Gleb Pushmenkov, Alexander Frolov και Violetta Kalashnikova

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων