15/02/2019 15/02/2019 Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που η μονή Στρετένσκι ήταν ένα κέντρο φυλάκισης και βασανισμών των αντιφρονούντων του Σοβιετικού Καθεστώτος. Σήμερα, το μοναστήρι του 13ου αιώνα φιλοξενεί στους χώρους του μία σύγχρονη Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή, που ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 . Ο Ιερά Μονή Στρετένσκι βρίσκεται στο κέντρο της Μόσχας, δίπλα...
15 Φεβρουαρίου, 2019 - 10:16
Τελευταία ενημέρωση: 15/02/2019 - 10:18

Από χώρος μαρτυρίου, θεολογική σχολή

Διαδώστε:
Από χώρος μαρτυρίου, θεολογική σχολή

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που η μονή Στρετένσκι ήταν ένα κέντρο φυλάκισης και βασανισμών των αντιφρονούντων του Σοβιετικού Καθεστώτος. Σήμερα, το μοναστήρι του 13ου αιώνα φιλοξενεί στους χώρους του μία σύγχρονη Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή, που ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 .

Ο Ιερά Μονή Στρετένσκι βρίσκεται στο κέντρο της Μόσχας, δίπλα από το Κρεμλίνο. Αν και η ονομασία της στα ρώσικα σημαίνει προϋπάντηση, υπαπαντή, η μονή δεν εορτάζει της Υπαπαντής του Κυρίου, αλλά την “ημέρα της προϋπάντησης της εικόνας της Παναγίας του Βλαντίμιρ.

Ήταν στα 1935 ότι ο Ταμερλάνος κατευθυνόταν προς την Ρωσία., αφού είχε κατακτήσει όλες τις γύρω χώρες. Τότε μετέφεραν την εικόνα της Παναγίας του Βλαντιμίρ στη Μόσχα και επί δέκα ημέρες όλοι στην πόλη προσευχόταν. Τότε -σύμφωνα με την ιστορία-  εμφανίστηκε η Παναγία στον Ταμερλάνο στον ύπνο του λουσμένη στο φως συνοδευόμενη από αγγέλους όπου κρατούσαν πύρινα σπαθιά. Ο Ταμερλάνος αφού συμβουλεύτηκε τους σοφούς Μογγόλους και έμαθε ότι αυτή η γυναίκα ήταν η Παναγία υποχώρησε.

Οι κομμουνιστές έκλεισαν τη μονή το 1925. Κατέστρεψαν τις εκκλησίες του Αγ. Νικολάου και της Αγ. Μαρίας της Αιγυπτίας, το καμπαναριό και το ηγουμενείο. Εκεί ήταν μία από τις σημαντικές έδρες της μυστικής αστυνομίας.
Σήμερα γνωρίζει άνθηση και είναι έδρα ενός από τους μεγαλύτερους ορθοδόξους εκδοτικούς οίκους. Εκεί βρίσκονται και τα λείψανα του Αγ. Μάρτυρος Ιλαριοαν Τροίτσκι, τελευταίου ηγουμένου της μονής πριν κλείσει, όπου μαρτύρησε στα σταλινικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Λέγεται ότι ο Στάλιν, τον Δεκέμβριο του 1940 «επιβίβασε» την εικόνα της Παναγίας του Βλαντιμίρ σ΄ενα αεροπλάνο και έκανε «εναέρια» λιτανεία γύρω από τη Μόσχα. Μετά από λίγο τα γερμανικά στρατεύματα υποχώρησαν. Μύθος ή πραγματικότητα; Τους Ρώσους το ευλογοφανές τους φέρνει τόσο κοντά στον ουρανό..

Πληροφορίες  από http://proskynitis.blogspot.com, ecumenicalnews.com

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων