09/04/2021 09/04/2021 «Στις 9 Απριλίου 2021, στο 100ο έτος της ζωής του, έφυγε από τη ζωή ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ Β ‘του Ηνωμένου Βασιλείου, πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου. Σχολιάζοντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, μίλησε για τη στάση του αποθανόντος...
09 Απριλίου, 2021 - 18:48
Τελευταία ενημέρωση: 09/04/2021 - 18:14

«Διατήρησε την αγάπη του για την ορθοδοξία σε όλη του τη ζωή»

Διαδώστε:
«Διατήρησε την αγάπη του για την ορθοδοξία σε όλη του τη ζωή»

«Στις 9 Απριλίου 2021, στο 100ο έτος της ζωής του, έφυγε από τη ζωή ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ Β ‘του Ηνωμένου Βασιλείου, πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου. Σχολιάζοντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, μίλησε για τη στάση του αποθανόντος προς την Ορθόδοξη πίστη και μοιράστηκε τις αναμνήσεις του για τη συνάντησή του με τον Δούκα Φίλιππο:

«Ο Δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος, γιος του πρίγκιπα Ανδρέα, βαφτίστηκε ορθόδοξος. Μετά την αναγκαστική αποχώρηση των γονέων του από την Ελλάδα, κατέληξε στη Μεγάλη Βρετανία, όπου πήρε το βρετανικό επώνυμο Mountbatten και έγινε Αγγλικανός.

Ωστόσο, διατήρησε την αγάπη του για την Ορθοδοξία καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Όταν τον συνάντησα στις 25 Μαΐου 2011 στο διαμέρισμά του, στο Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ, μου είπε κυριολεκτικά: «Έγινα Αγγλικανός, αλλά παρέμεινα Ορθόδοξος».

Συνολικά, μιλήσαμε για περίπου μία ώρα. Ενδιαφερόταν έντονα για την αναβίωση της Εκκλησίας στη Ρωσία και σε άλλες χώρες της κανονικής παρουσίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ρώτησε για τη ζωή των Ορθόδοξων μοναστηριών, ενοριών και θεολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Υπενθύμισε με μεγάλη ζεστασιά τις επισκέψεις του στο Άγιο Όρος. Μου είπε για τις ορθόδοξες ρίζες και τους οικογενειακούς δεσμούς του με τον ρωσικό βασιλικό οίκο.

Στην συνάντησή μας, του έδωσα ως ενθύμιο μια εικόνα της Μεγαλομάρτυρος Μεγάλης Δούκισσας Ελισάβετ Φεοντόροβνα, της οποίας ήταν ανιψιός.

Ειλικρινά συλλυπητήρια στην Αυτού Μεγαλειότητα Βασίλισσα Ελισάβετ για την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, με τον οποίο έζησε μαζί για σχεδόν τρία τέταρτα του αιώνα.

Αιώνια του η μνήμη!»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων