05/10/2023 05/10/2023 Το ζήτημα της απέλασης από τη Σόφια του προϊσταμένου του Μετοχίου Αρχιμανδρίτη Βασσιανού Ζμέγεφ, του πρωθιερέα Ευγένιου Παβελτσούκ και ενός εργαζομένου του Μετοχίου, παραμένει υψηλά στην ατζέντα της Μόσχας, με τον Πατριάρχη Κύριλλο να απαντά στην επιστολή του Πατριάρχη Βουλγαρίας και να αναφέρει ότι σύντομα η Ιερά Σύνοδος θα ορίσει νέο επικεφαλής στο Μετόχι της...
05 Οκτωβρίου, 2023 - 9:35
Τελευταία ενημέρωση: 05/10/2023 - 15:08

Η απάντηση του Μόσχας Κυρίλλου στον Βουλγαρίας Νεόφυτο για το Μετόχι της Ρωσικής Εκκλησίας στη Σόφια

Διαδώστε:
Η απάντηση του Μόσχας Κυρίλλου στον Βουλγαρίας Νεόφυτο για το Μετόχι της Ρωσικής Εκκλησίας στη Σόφια

Το ζήτημα της απέλασης από τη Σόφια του προϊσταμένου του Μετοχίου Αρχιμανδρίτη Βασσιανού Ζμέγεφ, του πρωθιερέα Ευγένιου Παβελτσούκ και ενός εργαζομένου του Μετοχίου, παραμένει υψηλά στην ατζέντα της Μόσχας, με τον Πατριάρχη Κύριλλο να απαντά στην επιστολή του Πατριάρχη Βουλγαρίας και να αναφέρει ότι σύντομα η Ιερά Σύνοδος θα ορίσει νέο επικεφαλής στο Μετόχι της Ρωσικής Εκκλησίας στη Σόφια

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Μετά την απέλαση Ζμέγεφ ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος προέβη στον διορισμό κληρικών για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών στο Μετόχι. Την απόφασή του αυτή χαιρέτισε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας κατά τη προχθεσινή της συνεδρίαση, η οποία παράλληλα ενημερώθηκε για την επιστολή που έστειλε ο Προκαθήμενος της Βουλγαρικής Εκκλησίας προς τον Πατριάρχη Μόσχας.

Διαβάστε αναλυτικά: Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας για τη λειτουργία του Μετοχίου του Πατριαρχείου Μόσχας στη Σόφια

Η απάντηση

Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος στην απαντητική επιστολή του προς τον Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτο, ο οποίος του είχε εκφράσει την ανησυχία για τη λειτουργική ζωή στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, σημειώνει “ότι η απόφαση των βουλγαρικών αρχών ήταν άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη ιστορία και εξέφρασε βαθιά λύπη για τη χρήση εξευτελιστικών και μεροληπτικών μέτρων κατά των κληρικών με προφανή σκοπό να βλάψουν τις φιλικές σχέσεις μεταξύ αδελφικών λαών και Αδελφές Εκκλησίες”.

Ο Μόσχας κ.κ. Κύριλλος χαρακτήρισε τις ενέργειες των βουλγαρικών κυβερνητικών οργάνων ως μη φιλική και άδικη πράξη σε σχέση με το μετόχι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τονίζοντας τη συνεχή ετοιμότητα του Πατριαρχείου Μόσχας να συνεχίσει να βοηθά τον εκπρόσωπο του Πατριάρχη Βουλγαρίας στη Μόσχα, προς όφελος των δύο Εκκλησιών και τη διασφάλιση της συνεχούς υποστήριξης για τις δραστηριότητες του βουλγαρικού ναού της Μόσχας.

“Συμμεριζόμενος την ανησυχία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Νεοφύτου για την προσωρινή διακοπή των ακολουθιών και το κλείσιμο του Ναού του Αγίου Νικολάου, εκφράζοντας τη συμπάθειά του στους ενορίτες και ευσεβείς κατοίκους της Σόφιας, που θρηνούν λόγω της αδυναμίας να τον επισκεφθούν και να προσευχηθούν στον τάφο του Αγίου Σεραφείμ, Αρχιεπισκόπου Μπογκουτσάρσκι, ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος ανέφερε ότι την πλήρη ευθύνη για τις δραστηριότητες αναστολής του μετοχίου φέρουν εκείνοι που έλαβαν την απόφαση να απελάσουν τον επικεφαλής και τους υπαλλήλους του”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Πατριαρχείο Μόσχας.

Η Ιερά Σύνοδος θα ορίσει σύντομα νέο επικεφαλής του Μετοχίου

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενημέρωσε τον Πατριάρχη Βουλγαρίας ότι η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας θα ορίσει σύντομα νέο επικεφαλής του Μετοχίου, ώστε οι πόρτες του ρωσικού μετοχίου να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό. Η επιστολή περιέχει επίσης ένα αίτημα να βοηθήσει τον κληρικό στην επικείμενη διευθέτηση της υπόθεσης στη Σόφια.

“Στο τέλος της επιστολής του, ο Πατριάρχης Μόσχας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι πολιτικές δυνάμεις, πίσω από τις οποίες βρίσκεται ο εχθρός του ανθρώπινου γένους, δεν θα μπορέσουν να καταστρέψουν τους αιώνες εν Χριστώ δεσμούς αγάπης και αδελφοσύνης που αποτελούν τη βάση της συνεργασίας της Ρωσικής και της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας”, καταλήγει η ενημέρωση από τη Μόσχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Βουλγαρία απέλασε τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σόφια

Η Ρωσική Εκκλησία αντιδρά για την απέλαση κληρικών της από τη Βουλγαρία

Στο Ρωσικό ΥΠΕΞ ο Βούλγαρος Πρέσβης για την απέλαση κληρικών του Πατριαρχείου Μόσχας

Στήριξη εξέφρασε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ στους απελαθέντες του Πατριαρχείου Μόσχας από τη Σόφια

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων