14/12/2021 14/12/2021 Ιερό μνημόσυνο (και ακολουθία της παννυχίδος εις τους κοιμηθέντας) για τα 60 χρόνια από την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Κρουτίτσης και Κολόμνας κυρού Νικολάου (Γιαρούσεβιτς) τέλεσαν οι μοναχοί της Λάβρας του Αγίου Σεργίου (στην πόλη Σμολένσκ) στην κρύπτη του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος, όπου βρίσκεται και ο τάφος του. Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα Ο Μητροπολίτης...
14 Δεκεμβρίου, 2021 - 16:50
Τελευταία ενημέρωση: 14/12/2021 - 17:21

Μνημόσυνο για τον Μητροπολίτη που αντιμετώπισε στα «ίσα» τον Στάλιν

Διαδώστε:
Μνημόσυνο για τον Μητροπολίτη που αντιμετώπισε στα «ίσα» τον Στάλιν

Ιερό μνημόσυνο (και ακολουθία της παννυχίδος εις τους κοιμηθέντας) για τα 60 χρόνια από την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Κρουτίτσης και Κολόμνας κυρού Νικολάου (Γιαρούσεβιτς) τέλεσαν οι μοναχοί της Λάβρας του Αγίου Σεργίου (στην πόλη Σμολένσκ) στην κρύπτη του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος, όπου βρίσκεται και ο τάφος του.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Ο Μητροπολίτης Νικόλαος ήταν μια μορφή αγαπητή ή αν μη τι άλλο που ενέπνεε σεβασμό ακόμη και στους Σοβιετικούς, που πίστευαν στον κομμουνισμό και δεν είχαν σχέση με την Ορθοδοξία. Μάλιστα, μαζί με τον Μητροπολίτη Σέργιο (Στραγκορόντσκι) και τον Μητροπολίτη Αλέξιο (Σιμάνσκι) συμμετείχε σε μια ιστορική συνάντηση με τον Ιωσήφ Στάλιν στις 4 Σεπτεμβρίου του 1943. Συγκεκριμένα, χάρη στο ταλέντο του στην εκκλησιαστική διπλωματία, η σοβιετική κυβέρνηση μεταβίβασε στο Πατριαρχείο το κτίριο, όπου στεγάζονται τα γραφεία του, επέτρεψε την εκλογή Πατριάρχη, την αποκατάσταση των εκκλησιαστικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και την απελευθέρωση ορισμένων επιζώντων ποιμένων από τα στρατόπεδα.

Ο Μητροπολίτης Νικόλαος ήταν μόνιμο μέλος της αναβιώσας τότε Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Συνέβαλε σημαντικά στην επανέναρξη της έκδοσης της «Εφημερίδας του Πατριαρχείου Μόσχας» ως επικεφαλής των εκδοτικών δραστηριοτήτων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Λόγω του υψηλού μορφωτικού του επιπέδου (είχε διδακτορικό στη Θεολογία από την Θεολογική Ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης), ο Γέροντας Νικόλαος είχε εκλεγεί πρώτος πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας. Ήταν επίτιμος διδάκτωρ Θεολογίας της Θεολογικής Ακαδημίας της Σόφιας και πολλών ακόμα πανεπιστημιακών σχολών και άλλων δογμάτων.

Εκοιμήθη εν Κυρίω στις 13 Δεκεμβρίου 1961, σε ηλικία 70 ετών. Η νεκρώσιμος ακολουθία πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος της Λαύρας του Αγίου Σεργίου και τελέστηκε από τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Αλέξιο τον Α’. Εξάλλου, τον τελευταίο χρόνο της ζωής του, ο μακαριστός τον πέρασε στη Λαύρα της Αγίας Τριάδας του Αγίου Σεργίου, καθώς αφού συνταξιοδοτήθηκε εντάχθηκε στην μοναστική αδελφότητα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων