10/11/2020 10/11/2020 Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου XIV “Ρωσική διασπορά” εγκαινιάστηκε το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2020, στο Κτίριο της Ρωσικής Διασποράς «Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν». Το φεστιβάλ, που τελείται και με την υποστήριξη του Πατριαρχείου Μόσχας, πραγματοποιείται από το 2007 και αποτελεί μια ανταγωνιστική προβολή ταινιών μεγάλου μήκους και ντοκιμαντέρ, σκοπός των οποίων είναι να γνωρίσουν στους θεατές ταινίες αφιερωμένες στην...
10 Νοεμβρίου, 2020 - 14:09
Τελευταία ενημέρωση: 10/11/2020 - 14:27

Κινηματογραφικό φεστιβάλ «Ρωσική διασπορά»

Διαδώστε:
Κινηματογραφικό φεστιβάλ «Ρωσική διασπορά»

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου XIV “Ρωσική διασπορά” εγκαινιάστηκε το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2020, στο Κτίριο της Ρωσικής Διασποράς «Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν».

Το φεστιβάλ, που τελείται και με την υποστήριξη του Πατριαρχείου Μόσχας, πραγματοποιείται από το 2007 και αποτελεί μια ανταγωνιστική προβολή ταινιών μεγάλου μήκους και ντοκιμαντέρ, σκοπός των οποίων είναι να γνωρίσουν στους θεατές ταινίες αφιερωμένες στην πολιτιστική και επιστημονική κληρονομιά της ρωσικής διασποράς, την ιστορία του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το πραξικόπημα του 1917 και τον εμφύλιο πόλεμο στη Ρωσία, τη ζωή των ομογενών Ρώσων στην εξορία σε χώρες του εξωτερικού, τα μεταναστευτικά προβλήματα εν γένει. Φέτος, το φεστιβάλ πραγματοποιείται διαδικτυακά λόγω κορωνοϊού, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους Ρώσους -κι όχι μόνο τους Μοσχοβίτες- να το παρακολουθήσουν από τις οθόνες τους.

Βασικοί διοργανωτές του φεστιβάλ, που γίνεται με την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου της Μόσχας, του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, είναι ο Οίκος της Ρωσικής Διασποράς και το κινηματογραφικό στούντιο «Η ρωσική οδός». 

Χαιρετισμούς στους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες στο κινηματογραφικό φόρουμ απηύθυναν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σ. Λαβρόφ και ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων.

Στο φετινό κινηματογραφικό φόρουμ συμμετέχουν ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ από δέκα χώρες: τη Λευκορωσία, τη Βραζιλία, το Ισραήλ, την Ισλανδία, την Ιταλία, τον Καναδά, τη Ρωσία, τη Σερβία, τις ΗΠΑ και τη Σουηδία.

Το 2020, οι διοργανωτές του φεστιβάλ ετοίμασαν προβολές και βραδιές για διάφορες αξέχαστες επετείους όπως: η 100ή επέτειος της Ρωσικής Εξόδου, η 100ή επέτειος της Ιδρύσεως Υπερορίου Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, η 75η επέτειος της Μεγάλης Νίκης έναντι του Ναζισμού, η 150η επέτειος από τη γέννηση των συγγραφέων Αλεξάντερ Κουπρίν και Ιβάν Μπούνιν και η εκατονταετία από τη γέννηση του Αμερικανού ηθοποιού ρωσικής καταγωγής Γιουλ Μπρίνερ.

Οι θεατές θα γνωρίσουν τις λιγότερο γνωστές σελίδες της βιογραφίας του σκηνοθέτη Αντρέι Ταρκόφσκι, του χορογράφου Μπορίς Βόλκοφ, της τραγουδίστριας Άλλα Μπαγιάνοβα, του συγγραφέα Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ, του βιολόγου Σεργκέι Τσαχότιν, της ψυχολόγου Ελένης Αντίποβα, η οποία πραγματοποίησε «επανάσταση» στην παιδαγωγική, του καλλιτέχνη του τσίρκου και «δυνατότερου ανθρώπου της γης» Αλεξάντρ Ζας και άλλων διακεκριμένων προσωπικοτήτων της ρωσικής διασποράς.

Την κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού προγράμματος του φεστιβάλ απαρτίζουν Ρώσοι ομογενείς καλλιτέχνες από την Αυστραλία, το Βέλγιο, την Πολωνία, τη Σερβία καθώς και Ρώσοι κινηματογραφιστές.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Ρωσική Διασπορά» θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Νοεμβρίου. Το πλήρες πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Επιμέλεια για το Διεθνές Πρακτορείο «Ορθοδοξία»: Ευγενία Δίτσα

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων