15/09/2019 15/09/2019 Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων απάντησε στις ερωτήσεις δημοσιογράφου στο πρόγραμμα “Εκκλησία και κόσμος” και εξήγησε αν οι ιερείς πληρώνουν τους φόρους, τι μέγεθος έχουν οι αμοιβές τους, πού βρίσκονται οι πιο “πλούσιες” και οι πιο “φτωχές” ενορίες. Ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας διέψευσε την άποψη ότι οι ιερείς δεν...
15 Σεπτεμβρίου, 2019 - 12:59
Τελευταία ενημέρωση: 15/09/2019 - 16:20

Μητρ. Βολοκολάμσκ: “Χαμηλές οι αμοιβές των ιερέων”

Διαδώστε:
Μητρ. Βολοκολάμσκ: “Χαμηλές οι αμοιβές των ιερέων”

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων απάντησε στις ερωτήσεις δημοσιογράφου στο πρόγραμμα “Εκκλησία και κόσμος” και εξήγησε αν οι ιερείς πληρώνουν τους φόρους, τι μέγεθος έχουν οι αμοιβές τους, πού βρίσκονται οι πιο “πλούσιες” και οι πιο “φτωχές” ενορίες. Ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας διέψευσε την άποψη ότι οι ιερείς δεν πληρώνουν τους φόρους: “Η φορολογική νομοθεσία είναι κοινή για όλους και πλήρως καλύπτει τους ιερείς και τους ναούς, οπότε όλοι πληρώνουν τους φόρους τους”.

Οι πιο “πλούσιες” ενορίες, ανέφερε ο Μητροπολίτης κ. Ιλαρίων, είναι εκείνες με πολλούες ενορίτες, που συνήθως είναι στις μεγαλουπόλεις τύπου Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και η τοποθεσία του ναού και αν είναι διατηρητέο μνημείο ή νέα κατασκευή.

Οι αμοιβές των ιερέων στη Μόσχα είναι 20 με 40 χιλ. το μήνα (περίπου 300 με 600 ευρώ), στην επαρχία είναι λιγότερες: “Όσο πιο μακρινή είναι η ενορία, τόσο λιγότερες είναι οι αμοιβές, και στα χωριά οι ιερείς είναι σχεδόν φτωχοί. Επίσης φτωχές είναι και οι ενορίες μας στο εξωτερικό: σε πολλές από αυτές οι ιερείς δεν έχουν καθόλου αμοιβή και αναγκάζονται να έχουν μια κανονική λαϊκή θέση εργασίας”.

Επίσης οι ιερείς έχουν αμοιβή για την τέλεση των μυστηρίων, που δεν είναι τακτική και δεν έχει συγκεκριμένο μέγεθος: “Έχουμε καθιερώσει αυτή την πρακτική εδώ και πολύ καιρό, και δεν υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες τιμές για την τέλεση μυστηρίων. Τουλάχιστον δεν πρέπει να υπάρχουν, ενώ συνιστούμε στις ενορίες να μην επιβάλλουν κάτι συγκεκριμένα. Πάντως κανένας δεν μπορεί να στερηθεί κάποιας τελετής ή μυστηρίου, αν έχει ανάγκη και δεν μπορεί να πληρώσει”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων