12/08/2021 12/08/2021 Περισσότερα από 35 εκατομμύρια ρούβλια διέθεσε η κυβέρνηση της Μόσχας για την αποκατάσταση των τοιχογραφιών της Μονής Σρετένσκι ενώ προγραμματίζεται η πλήρης αποκατάσταση των μοναδικών τοιχογραφιών του 18ου αιώνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης της πρωτεύουσας. Σημειώνεται ότι ο πέτρινος καθεδρικός ναός της Μονής Σρετένσκι (Sretensky), που χτίστηκε το 1679, είναι χώρος πολιτιστικής κληρονομιάς...
12 Αυγούστου, 2021 - 9:15
Τελευταία ενημέρωση: 12/08/2021 - 9:17

Μόσχα: Αποκαθίστανται τοιχογραφίες του 18ου αιώνα

Διαδώστε:
Μόσχα: Αποκαθίστανται τοιχογραφίες του 18ου αιώνα

Περισσότερα από 35 εκατομμύρια ρούβλια διέθεσε η κυβέρνηση της Μόσχας για την αποκατάσταση των τοιχογραφιών της Μονής Σρετένσκι ενώ προγραμματίζεται η πλήρης αποκατάσταση των μοναδικών τοιχογραφιών του 18ου αιώνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης της πρωτεύουσας.

Σημειώνεται ότι ο πέτρινος καθεδρικός ναός της Μονής Σρετένσκι (Sretensky), που χτίστηκε το 1679, είναι χώρος πολιτιστικής κληρονομιάς ομοσπονδιακής σημασίας. Χτίστηκε στη θέση ενός αρχαίου ξύλινου ναού που υπήρχε από το 1397. Ο καθεδρικός ναός περιέχει μοναδικές τοιχογραφίες του 1707, φτιαγμένες από τους δασκάλους της σχολής Kostroma.

“Από το 1925, το μοναστήρι έκλεισε και ο αρχαίος καθεδρικός ναός μετατράπηκε σε ξενώνα για αξιωματικούς. Για αυτό, η εκκλησία χωρίστηκε σε πολλούς ορόφους, με ξύλινα πατώματα και φούρνους. Η επένδυση του τρούλου ήταν κατεστραμμένη. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, οι τοιχογραφίες υπέστησαν σοβαρές ζημιές και μπορούσαν να χαθούν εντελώς, αλλά επέζησαν λόγω του γεγονότος ότι οι τοίχοι του καθεδρικού ναού ήταν βαμμένοι και καλυμμένοι με ταπετσαρία»,- αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι το 1958-1962 αποκαταστάθηκε η πρόσοψη του καθεδρικού ναού. Μέχρι το 1990, οι επιχρυσωμένοι σφυρηλατημένοι σταυροί με μοτίβα αποκαταστάθηκαν στον ναό αλλά η κατάσταση των τοιχογραφιών παρέμεινε όπως ήταν μέχρι και φέτος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων