07/06/2022 15/06/2022 Νέος Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος Μητροπολίτης Χερσώνος και Δυτικής Ευρώπης κ. Αντώνιος. Με σημερινή συνοδική απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας θα φέρει τον τίτλο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ. Ο Σεβασμιώτατος αντικατέστησε τον Μητροπολίτη κ. Ιλαρίωνα ο οποίος αναλαμβάνει την Μητρόπολη Βουδαπέστης και Ουγγαρίας. Βιογραφικά στοιχεία: Ο Μητροπολίτης Αντώνιος (κατά...
07 Ιουνίου, 2022 - 16:49
Τελευταία ενημέρωση: 15/06/2022 - 0:00

Ποιός είναι ο νέος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος

Διαδώστε:
Ποιός είναι ο νέος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος

Νέος Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος Μητροπολίτης Χερσώνος και Δυτικής Ευρώπης κ. Αντώνιος. Με σημερινή συνοδική απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας θα φέρει τον τίτλο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ. Ο Σεβασμιώτατος αντικατέστησε τον Μητροπολίτη κ. Ιλαρίωνα ο οποίος αναλαμβάνει την Μητρόπολη Βουδαπέστης και Ουγγαρίας.

Βιογραφικά στοιχεία:

Ο Μητροπολίτης Αντώνιος (κατά κόσμον Αντόν Γιούριεβιτς Σεβριούκ) γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1984 στο Τβερ.

 

1991-2008

 

Από το 1991 έως το 1995 φοίτησε στο δευτεροβάθμιο σχολείο αρ. 19 του Τβερ. Το 1995 γράφτηκε στο εκπαιδευτικό ίδρυμα «Λύκειο του Τβερ», από το οποίο αποφοίτησε αριστούχος το 2002. Κατά τη διάρκεια των εγκύκλιων σπουδών του ασκούσε το διακόνημα του νεωκόρου και του υποδιακόνου στον ιερό καθεδρικό ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στο Τβερ.

 

Το 2002 εισήχθη στην Ιερατική Σχολή Αγίας Πετρουπόλεως. Κατά τη φοίτησή του ασκούσε το διακόνημα του συνεργάτη της ιστοσελίδας της Θεολογικής Ακαδημίας Αγίας Πετρουπόλεως και του καθηγητή του προαιρετικού μαθήματος της αγγλικής γλώσσας. Επί τακτικής βάσεως εκπροσωπούσε τις Θεολογικές Σχολές της Αγίας Πετρουπόλεως σε διάφορα συνέδρια και σεμινάρια.

 

Το 2006  συμμετείχε στις εργασίες του σεμιναρίου της οργάνωσης νεολαίας «Σύνδεσμος» στις Βρυξέλλες.

 

Το διάστημα 2004-2007  συμμετείχε ετησίως στις εργασίες της θερινής ορθόδοξης κατασκηνώσεως νεολαίας στην Ποταμίτισσα της Κύπρου ως διερμηνέας και επικεφαλής της ρωσόφωνης αντιπροσωπείας.

 

Τον Οκτώβριο του 2006 χειροθετήθηκε αναγνώστης στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Θεολογική Ακαδημία Αγίας Πετρουπόλεως από τον πρύτανή της αρχιεπίσκοπο Τίχβιν Κωνσταντίνο.

 

Τον Μάρτιο του 2007  απεστάλη για πρακτική άσκηση στο ορθόδοξο τμήμα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιοένσου Φινλανδίας. Κατά το διάστημα της εκεί παραμονής του άσκησε το διακόνημα του εκκλησιάρχη του ιερού ναού Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Ιερατική Σχολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Φινλανδίας και τον Ιούνιο με την επιστροφή του στην Αγία Πετρούπολη υποστήριξε επιτυχώς την πτυχιακή εργασία αποφοίτησης από την Ιερατική Σχολή με θέμα «Εσχατολογία στις παγκόσμιες θρησκείες».

 

Στις 17 Ιουνίου 2007 αποφοίτησε αριστούχος από την Ιερατική Σχολή Αγίας Πετρουπόλεως και του απονεμήθηκε το βραβείο «Ο μητροπολίτης Λένινγκραντ και Νόβγκοροντ Νικόδημος». Με απόφαση της συνέλευσης των καθηγητών έγινε δεκτός στη Θεολογική Ακαδημία Αγίας Πετρουπόλεως χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις.

 

Τον Σεπτέμβριο του 2007 διορίσθηκε δόκιμος συνεργάτης της Υπηρεσίας Επικοινωνίας του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας. Από τον Οκτώβριο του 2007 ήταν βοηθός του προέδρου του ΤΕΕΣ του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτη Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ Κυρίλλου (σήμερα Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών). Τον Σεπτέμβριο του 2008 διορίσθηκε καθηγητής της Ιερατικής Σχολής Σμολένσκ.

 

2009-2022

 

Από τις 5 Φεβρουαρίου 2009 – ιδιαίτερος γραμματέας του Αγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου.

 

Στις 5 Μαρτίου 2009 εκάρη ρασοφόρος μοναχός από τον Πατριάρχη Κύριλλο μετονομασθείς σε Αντώνιο (προς τιμήν του Οσιομάρτυρος Αντωνίου του Βαλαάμ) στο παρεκκλήσι του Αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος στα πατριαρχικά δώματα της Λαύρας της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Σεργίου.

 

Στις 8 Μαρτίου 2009 χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος στον ιερό καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού Μόσχας από τον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο.

 

Από τον Απρίλιο 2009 έως τις 8 Απριλίου 2011 – προϊστάμενος της ιδιαίτερης γραμματείας του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών.

 

Στις 3 Απριλίου 2010 χειροτονήθηκε ιερομόναχος στον ιερό καθεδρικό ναό Σωτήρος Χριστού Μόσχας από τον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο.

 

Στις 5 Ιουνίου 2010 г. αποφοίτησε αριστούχος από τη Θεολογική Σχολή Αγίας Πετρουπόλεως.

 

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου στις 22 Μαρτίου 2011 (Πρακτικά № 32) διορίσθηκε κληρικός της σταυροπηγιακής ενορίας Αγίου Νικολάου Ρώμης.

 

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου στις 30 Μαΐου 2011 (Πρακτικά № 62) απηλλάγη των καθηκόντων του κληρικού του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου Ρώμης και διορίσθηκε προϊστάμενος του σταυροπηγιακού ναού Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης Ρώμης.

 

Στις 12 Ιουλίου 2011 με διάταγμα του Αγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου διορίσθηκε υπεύθυνος των ενοριών του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ιταλία.

 

Στις 18 Ιουλίου 2013 έλαβε το οφίκιο του αρχιμανδρίτη από τον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο κατά την ιερά ακολουθία στη Λαύρα της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Σεργίου.

 

Στις 7 Οκτωβρίου 2015 εκάρη μικρόσχημος μοναχός από τον Πατριάρχη Κύριλλο μετονομασθείς σε Αντώνιο (προς τιμήν του Οσίου Αντωνίου Ρώμης) στο παρεκκλήσι του Αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος στα πατριαρχικά δώματα της Λαύρας της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Σεργίου.

 

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου στις 22 Οκτωβρίου 2015 (Πρακτικά № 62) εξελέγη επίσκοπος Μπογκορόντσκ, βικάριος του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών, ενώ του ανατέθηκε η διαποίμανση των ενοριών του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ιταλία και διορίσθηκε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ιδρυμάτων Εξωτερικού του Πατριαρχείου Μόσχας.

 

Το Μικρό και Μεγάλο Μήνυμα έδωσε στις 23 Οκτωβρίου 2015 στο Καθολικό των Εισοδίων της Θεοτόκου της ιεράς μονής Όπτινα. Χειροτονήθηκε επίσκοπος στις 26 Οκτωβρίου κατά τη Θεία Λειτουργία στην ιερά μονή Νοβοντέβιτσι Μόσχας, προεξάρχοντος του Αγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου.

 

Με διάταγμα του Αγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου στις 28 Οκτωβρίου 2015 διορίσθηκε προϊστάμενος του ιερού ναού του Αγίου Προδρόμου στην περιοχή Πρέσνια Μόσχας.

 

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου στις 24 Δεκεμβρίου 2015 (Πρακτικά № 89) ορίστηκε μέλος του Ανώτατου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

 

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου στις 29 Ιουλίου 2017 (Πρακτικά № 52) απηλλάγη των καθηκόντων τού ποιμενάρχου των ενοριών της Ιταλίας του Πατριαρχείου Μόσχας και προϊσταμένου του ιερού σταυροπηγιακού ναού Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης Ρώμης. Η Σύνοδος του απένειμε τον τίτλο «Ζβενίγκοροντ».

 

Τον Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο 2017 εποίμανε προσωρινά την επαρχία Βερολίνου.

 

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου στις 28 Δεκεμβρίου 2017 (Πρακτικά № 116) διορίσθηκε ποιμενάρχης των επαρχιών Βιέννης και Αυστρίας – Βουδαπέστης και Ουγγαρίας με τίτλο «Βιέννης και Βουδαπέστης» με τη διατήρηση του αξιώματος του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Ιδρυμάτων Εξωτερικού του Πατριαρχείου Μόσχας. Επίσης με συνοδική απόφαση τού ανατέθηκε η προσωρινή διαποίμανση των ενοριών του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ιταλία.

 

Την 1η Φεβρουαρίου 2018 κατά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού Μόσχας προήχθη στο βαθμό του αρχιεπισκόπου από τον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο.

 

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου στις 15 Οκτωβρίου 2018 (Πρακτικά № 77) απηλλάγη από την προσωρινή διαποίμανση των ενοριών του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ιταλία.

 

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου στις 30 Μαΐου 2019 (Πρακτικά № 49) διορίσθηκε επίσκοπος Χερσώνος και Δυτικής Ευρώπης, πατριαρχικός έξαρχος της Δυτικής Ευρώπης, προσωρινός ποιμενάρχης των ενοριών του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ιταλία, ενώ απηλλάγη από τη διαποίμανση των επαρχιών Βιέννης και Αυστρίας – Βουδαπέστης και Ουγγαρίας και διατήρησε τη θέση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Ιδρυμάτων Εξωτερικού του Πατριαρχείου Μόσχας.

 

Στις 31 Μαΐου 2019 κατά τη Θεία Λειτουργία στο Καθολικό Αναστάσεως του Κυρίου στην ιερά μονή Νοβοντέβιτσι Αγίας Πετρουπόλεως προήχθη στο βαθμό του μητροπολίτη από τον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο.

 

 

Διαβάστε ακόμη: Τη Μητρόπολη Βουδαπέστης-Ουγγαρίας αναλαμβάνει ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων