20/07/2020 20/07/2020 Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βολοκολάμσκ για απαγόρευση της παρένθετης μητρότητας στη Ρωσία, σε νέες σχετικές με το θέμα δηλώσεις προέβη σήμερα ο αναπληρωτής πρόεδρος του συνοδικού τμήματος του Πατριαρχείου Μόσχας «επί των σχέσεων της Εκκλησίας και Κοινωνίας και Πληροφοριών», Βάχτανγκ Κιπσίτζε. «Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ελπίζει ότι η υιοθέτηση τροποποιήσεων στο ρωσικό...
20 Ιουλίου, 2020 - 16:25
Τελευταία ενημέρωση: 20/07/2020 - 17:40

Παρένθετη μητρότητα και εμπορία βρεφών

Διαδώστε:
Παρένθετη μητρότητα και εμπορία βρεφών

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βολοκολάμσκ για απαγόρευση της παρένθετης μητρότητας στη Ρωσία, σε νέες σχετικές με το θέμα δηλώσεις προέβη σήμερα ο αναπληρωτής πρόεδρος του συνοδικού τμήματος του Πατριαρχείου Μόσχας «επί των σχέσεων της Εκκλησίας και Κοινωνίας και Πληροφοριών», Βάχτανγκ Κιπσίτζε.

«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ελπίζει ότι η υιοθέτηση τροποποιήσεων στο ρωσικό σύνταγμα, οι οποίες προστατεύουν την οικογένεια, θα επιτρέψει την αναθεώρηση του κανονισμού για την παρένθετη μητρότητα στη Ρωσία», δήλωσε ο κ.Κιπσίντζε.

Νωρίτερα τον Ιούλιο, μετά την ψηφοφορία για τις τροποποιήσεις του Συντάγματος, η έννοια του γάμου «πέρασε» στον νόμο ως ένωση μεταξύ άνδρα και γυναίκας αποκλειστικά. Τώρα, σύμφωνα με το Σύνταγμα, «υπό την κοινή δικαιοδοσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των συστατικών οντοτήτων της» είναι: η προστασία της οικογένειας, της μητρότητας, της πατρότητας και της παιδικής ηλικίας, η προστασία του θεσμού του γάμου ως ένωσης άνδρα και γυναίκας, η δημιουργία προϋποθέσεων για μια αξιοπρεπή ανατροφή παιδιών στην οικογένεια, καθώς και για την άσκηση του καθήκοντος από ενήλικα παιδιά να φροντίζουν τους γονείς τους».

«Ελπίζουμε ότι η υιοθέτηση μιας συνταγματικής τροποποίησης, που θα ενσωματώνει τις οικογενειακές αξίες, θα επιτρέψει να δοθεί μια «νέα ματιά» στο ζήτημα της παρένθετης μητρότητας στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο Κιπσίντζε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Σημείωσε επίσης ότι στις «Βασικές αρχές της κοινωνικής αντίληψης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», που υιοθετήθηκαν το 2000, αναφέρεται το ηθικό απαράδεκτο της παρένθετης μητρότητας. «Πιστεύουμε ότι αυτό (η παρένθετη μητρότητα) καταστρέφει την έννοια της παραδοσιακής οικογένειας και δημιουργεί κινδύνους εκμετάλλευσης για τις γυναίκες που γίνονται παρένθετες μητέρες. Το καθεστώς της παρένθετης μητέρας μειώνει την αξιοπρέπεια της γυναίκας, υπονομεύοντας την έννοια της αγιότητας της μητρότητας», τόνισε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας.

Επέστησε, επίσης, την προσοχή στις περιπτώσεις πώλησης παιδιών και στην εντυπωσιακή ποινική -νομικώς- υπόθεση θανάτου ενός παιδιού από μια παρένθετη μητέρα.

«Η Ρωσική Εκκλησία υποστηρίζει την απαγόρευση της παρένθετης μητρότητας, που σήμερα είναι νόμιμη στη Ρωσία, ειδικά στο πλαίσιο της αυξανόμενης εμπορικής εκμετάλλευσης αυτής της υπηρεσίας», συνοψίζει ο κ. Κιπσίντζε.

Τον Ιανουάριο του 2020, στην πόλη Οντίντσοβο της Περιφέρειας της Μόσχας, η Ερευνητική Επιτροπή άρχισε να ερευνά υποθέσεις πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας και εμπορίου ανθρώπων. Σε ένα από τα διαμερίσματα στα οποία έγινε έρευνα, βρέθηκε το σώμα ενός νεογέννητου από μια παρένθετη μητέρα. Ως αιτία του θανάτου του βρέφους αναγνωρίστηκε το σύνδρομο ξαφνικού θανάτου. Στο διαμέρισμα, οι ερευνητές βρήκαν τρία ακόμη παιδιά που γεννήθηκαν προς πώληση. Επτά άτομα συνελήφθησαν με την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων στο πλαίσιο της υπόθεσης και άλλο ένα εμπλεκόμενο άτομο τέθηκε υπό κατ ‘οίκον περιορισμό.

Διαβάστε επίσης: Ρωσική Εκκλησία: Ανήθικη η παρένθετη μητρότητα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων