03/07/2020 03/07/2020 Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τέμενος, εξέφρασε ο επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων Μητροπολίτης Βολοκολμάσκ, κ. Ιλαρίων. “Παρακολουθούμε προσεκτικά τα γεγονότα αναφορικά με την την Αγία Σοφία. Περιμένουμε την επίσημη δημοσίευση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας, η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα Τύπου, θεώρησε ότι το...
03 Ιουλίου, 2020 - 11:46
Τελευταία ενημέρωση: 03/07/2020 - 11:48

Πατρ. Μόσχας: Η Αγιά Σοφιά δεν είναι εσωτερικό θέμα της Τουρκίας

Διαδώστε:
Πατρ. Μόσχας: Η Αγιά Σοφιά δεν είναι εσωτερικό θέμα της Τουρκίας

Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τέμενος, εξέφρασε ο επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων Μητροπολίτης Βολοκολμάσκ, κ. Ιλαρίων.

“Παρακολουθούμε προσεκτικά τα γεγονότα αναφορικά με την την Αγία Σοφία. Περιμένουμε την επίσημη δημοσίευση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας, η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα Τύπου, θεώρησε ότι το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, που είναι σήμερα μουσείο, μπορεί να αλλάξει με το διάταγμα του προέδρου της χώρας. Ελπίζουμε ότι δεν θα ληφθεί η απόφαση να μετατραπεί ο καθεδρικός ναός σε τζαμί », δήλωσε ο Μητροπολίτης στο πρακτορείο Interfax.

Ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι η εκκλησία της Αγίας Σοφίας  είναι  «η κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας».

“Στον ναό έχουν διατηρηθεί τμήματα από ανεκτίμητα ψηφιδωτά που απεικονίζουν τον Χριστό, τη Μητέρα του Θεού, τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, τους Βυζαντινούς αυτοκράτορες και αυτοκράτειρες”, υπενθύμισε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ και διερωτήθη: «Ποια θα είναι η τύχη αυτών των μωσαϊκών εάν ο ναός μετατραπεί σε τζαμί;»

Υπογράμμισε επίσης, ότι οποιαδήποτε αλλαγή στις υπάρχουσες ισορροπίες και το μακροπρόθεσμο καθεστώς του ναού,  μπορεί να βλάψει σοβαρά την αμοιβαία κατανόηση στον κόσμο, τον διάλογο μεταξύ των πολιτισμών και τον διαθρησκευτικό διάλογο.

Πρόσθεσε επίσης, ότι δεν συμμερίζεται τις απόψεις Τούρκων αξιωματούχων που ισχυρίζονται ότι η τύχη του ναού είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας. «Είναι δύσκολο να συμφωνήσουμε με αυτό», είπε. «Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο παγκόσμιας σημασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η συζήτηση για την αλλαγή της κατάστασής της έχει ανακινήσει ολόκληρο τον κόσμο, και ειδικά τον χριστιανικό κόσμο. Εξάλλου, η εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Χριστό, στην Σοφία του Θεού”

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων