17/11/2021 18/11/2021 Στην τελετή παράδοσης κατασχεμένων εικόνων στο Ίδρυμα Μουσείων της Ρωσίας συμμετείχε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Όλγα Λιουμπίμοβα. Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα Η συλλογή απέκτησε εικόνες και άλλα αντικείμενα τέχνης, που κατασχέθηκαν από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην περιοχή του Πσκοφ κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης κατά της παράνομης εξαγωγής τους...
17 Νοεμβρίου, 2021 - 13:45
Τελευταία ενημέρωση: 18/11/2021 - 13:27

Ρωσία: Τελετή παράδοσης κατασχεμένων εικόνων

Διαδώστε:
Ρωσία: Τελετή παράδοσης κατασχεμένων εικόνων

Στην τελετή παράδοσης κατασχεμένων εικόνων στο Ίδρυμα Μουσείων της Ρωσίας συμμετείχε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Όλγα Λιουμπίμοβα.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Η συλλογή απέκτησε εικόνες και άλλα αντικείμενα τέχνης, που κατασχέθηκαν από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην περιοχή του Πσκοφ κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης κατά της παράνομης εξαγωγής τους εκτός Ρωσίας.

«Μεταφέρουμε τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη στους συναδέλφους μας από το Πσκοφ, που έσωσαν αυτές τις πολιτιστικές αξίες, που θα έρθουν σε μουσεία και εκκλησίες. Έχουμε 64 νέα μοναδικά αντικείμενα, 11 από τα οποία είναι των Παλαιόπιστων και θα τα αφήσουμε εδώ, στο μοναδικό μας ομοσπονδιακό μουσείο εικόνων», είπε η Όλγα Λιουμπίμοβα στην τελετή παράδοσης.

Ο Διευθυντής του Κεντρικού Μουσείου Αρχαίου Ρωσικού Πολιτισμού και Τέχνης, που πήρε το όνομά του από τον κορυφαίο Ρώσο αγιογράφο, Αντρέι Ρουμπλιόφ, εξήγησε ότι οι περισσότερες από τις εικόνες που κατασχέθηκαν αγιογραφήθηκαν τον 19ο αιώνα και γεωγραφικά ανήκουν στο κεντρικό τμήμα της Ρωσίας. «Πρόκειται κυρίως για αντικείμενα από γνωστά κέντρα Παλαιόπιστων στη Ρωσία. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας εμπόδισε την εξαγωγή αυτών των πολιτιστικών αγαθών από τη Ρωσία και είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες που αυτά τα αντικείμενα επιστρέφονται στο Ίδρυμα Μουσείων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», τόνισε.

Το Μουσείο Αντρέι Ρουμπλιόφ επέλεξε για τη συλλογή του εικόνες-αντικείμενα προσωπικής ευσέβειας, που συνόδευαν την καθημερινή πνευματική ζωή ενός Ρώσου. Ανάμεσά τους η εικόνα της Αγίας Σκέπης, η εικόνα «Παντεπόπτης οφθαλμός του Θεού» και μια ομάδα χάλκινων αντικειμένων των Παλαιόπιστων.

Η υπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι οι υπόλοιπες 53 εικόνες θα σταλούν σε άλλα ρωσικά μουσεία, αλλά μέχρι να μεταφερθούν θα βρίσκονται προσωρινά στο Μουσείο Αντρέι Ρουμπλιόφ. «Θα συσκεφθούμε με τα περιφερειακά μας μουσεία για να δούμε ποιες εκθέσεις θα μπορούσε να κοσμήσει αυτός ο μεγάλος θησαυρός, τον οποίο δεχόμαστε σήμερα με ευγνωμοσύνη και επιστρέφουμε στο κράτος», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, προσθέτοντας ότι ορισμένες από τις εικόνες αυτές θα μπορούσαν να δοθούν και στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων